Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγετε στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση



Το τι πρέπει να αποφεύγει ένα άτομο που ταλαιπωρείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο. Υπάρχουν άτομα για παράδειγμα που τα πειράζουν τα όξινα.

Για κάποιους άλλους, ωστόσο, τα όξινα δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε όσοι έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Είτε οι αντιδράσεις παλινδρόμησης οφείλονται σε όξινα ή σε γαλακτοκομικά, είτε σε τροφές πλούσιες σε λίπος ή καφεΐνη, διατηρώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων θα είστε σε θέση να εντοπίσετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε και ποια όχι.

Η καφεΐνη στη σοκολάτα και τον καφέ ενοχλεί κάποιους ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι ένα πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους. Το τσάι και το αλκοόλ είναι επίσης ποτά που πρέπει να αποφεύγονται εάν προκαλούν παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

Τα πιο συνηθισμένα φαγητά που πρέπει πάντως να αποφεύγουν σχεδόν στην πλειοψηφία τους τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι αυτά που είναι υψηλά σε λιπαρά. Το κόκκινο κρέας, τα μπισκότα, οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς είναι πλούσια σε λιπαρά και μπορούν να επιδεινώσουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι σε μερικούς ανθρώπους. Οι σάλτσες σαλάτας μπορούν επίσης να είναι προβληματικές, ιδιαίτερα αν είναι πικάντικες. Παρά το γεγονός ότι τα πικάντικα τρόφιμα δεν προκαλούν παλινδρόμηση σε όλα τα άτομα, υπάρχουν κάποια που τα πειράζουν σε μεγάλο βαθμό.

Αν και μερικοί άνθρωποι με έλκος ή με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναφέρουν ότι το γάλα, το παγωτό, το τυρί cottage και το γιαούρτι καταπραΰνει το στομάχι, άλλοι βρίσκουν ότι αργότερα τους ερεθίζει το στομάχι να επιστρέφει τα οξέα πίσω. Εκτός από την περίπτωση που υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον γιατρό, ο κάθε ασθενής θα πρέπει να μάθει ποια γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τρώει και ποια να αποφύγει όταν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Φυσικά οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να τα αποφεύγουν εντελώς. Κάθε είδος τροφίμων ή ποτών που επιδεινώνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυξάνουν την πίεση στους μύες του οισοφάγου κι έτσι τα οξέα του στομάχου είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν πίσω, παρά να παραμείνουν στη θέση τους.

Μερικά φρούτα και λαχανικά είναι όξινα και μπορεί να είναι το είδος των τροφών που πρέπει να αποφύγετε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, όπως και ο χυμός τους, προκαλούν παλινδρόμηση. Για κάποιους μπορεί να είναι ανεκτά σε μικρές ποσότητες χωρίς να τους δημιουργούν πρόβλημα, αλλά κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τα αποφύγουν εντελώς.

Οι ντομάτες μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικές για μερικούς ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό ισχύει τόσο για τις ωμές όσο και για τη σάλτσα ντομάτας. Το λάχανο και το κρεμμύδι είναι από τα λαχανικά που προκαλούν αντιδράσεις παλινδρόμησης οξέων σε κάποιους ανθρώπους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ενοχλούνται απ’ αυτά.

Το συμπέρασμα είναι πως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία κατάσταση, όπου ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται εξατομικευμένα και μόνο με την επανάληψη, ποιες είναι οι τροφές που τού δημιουργούν πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για κάθε περίπτωση.

http://www.medinova.gr/poia-fagita-prepei-na-apofeygete-sti-gastrooisofagiki-palindromidi/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…