Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «φωτεινή» πλευρά της ψυχοπάθειας



Ο χαρακτηρισμός «ψυχοπαθής», είτε χρησιμοποιείται κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, δεν είναι ποτέ κολακευτικός. Τα άτομα με ψυχοπαθητικές τάσεις θεωρούνται κατ’ εξοχήν ψυχρά, χειριστικά, ριψοκίνδυνα και αδίστακτα – και όλα αυτά συνήθως σε βάρος των γύρω τους.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία έρχονται όμως να καταρρίψουν αυτό το στερεότυπο, καθώς διαπίστωσαν ότι η ψυχοπάθεια έχει διάφορες εκφάνσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι καθόλου αρνητικές.
Μια συγκεκριμένη μορφή ψυχοπάθειας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences, συνδέεται με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στον επαγγελματικό στίβο χωρίς να συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για τους συναδέλφους ή τον εργοδότη.

Τα άτομα που εκδηλώνουν τα τυπικά γνωρίσματα της ψυχοπάθειας συχνά ανελίσσονται εντυπωσιακά στο επάγγελμά τους, καθώς δεν διστάζουν να πάρουν ρίσκα, διεκδικούν ανελέητα αυτά που θέλουν και ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να γοητεύουν τους πάντες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η συμπεριφορά τους αποδεικνύεται επιβλαβής για τους υπόλοιπους εργαζόμενους ή την εταιρεία στην οποία ανήκουν. Οι ριψοκίνδυνες αποφάσεις και η καταπάτηση κανόνων ή οδηγιών είναι για παράδειγμα δύο σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Εκτός από αυτή τη «σκοτεινή» πλευρά της ψυχοπάθειας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπάρχει και μια άλλη, πιο «φωτεινή», που συγκεντρώνει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της διαταραχής χωρίς τις αρνητικές εκφάνσεις και επιπτώσεις της.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν 161 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων στη Γερμανία, καθώς και συναδέλφους αυτών. Διαπιστώθηκε ότι οι «καλοί» ψυχοπαθείς είναι θαρραλέοι, διαθέτουν αυτοπεποίθηση και ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες και παρουσιάζουν εξαιρετική «αντίσταση» στο στρες χωρίς να βλάπτουν τους γύρω τους.
«Η τοξική μορφή ψυχοπάθειας χαρακτηρίζεται από αντικοινωνικό παρορμητισμό» αναφέρει ο Γκέρχαρντ Μπλικλ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Οι τοξικοί ψυχοπαθείς δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους, κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες και ρίχνουν την ευθύνη των πράξεών τους στους άλλους. Από την άλλη, «η καλοήθης μορφή ψυχοπάθειας» προσθέτει η Νόρα Σύττε, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη μαζί με τον Μπλικλ, «μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή». Οι ερευνητές ονομάζουν τη «φωτεινή» πλευρά της ψυχοπάθειας «ατρόμητη κυριαρχία» (fearless dominance).

Ένας καίριος παράγοντας που φάνηκε να καθορίζει τον διαχωρισμό «καλής» και «κακής» ψυχοπάθειας ήταν το μορφωτικό επίπεδο. Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό εάν ένα άτομο με χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας θα εξελιχθεί σε «βάρος» ή σε «ατού» στον επαγγελματικό τομέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε