Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι το μέλι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε ότι είναι;



Το έργο ζωής 12 μελισσών θα εξασφαλίσει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια επένδυση σε αυτό το χρυσό γλυκό νέκταρ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι: Πόσο υγιεινό είναι το μέλι;

Oταν κάνετε το ερώτημα εάν κάτι είναι υγιές για σας, μερικές φορές θα πρέπει να κοιτάξετε τα πρώτα διατροφικά του δεδομένα. Στην επιφάνεια, το μέλι είναι πάνω από 80% καθαρή ζάχαρη, με περίπου το μισό από αυτό να είναι φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι φυσικά μια κακή προσθήκη σε οποιοδήποτε τρόφιμο, αλλά όταν εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο μέλι, φαίνεται πως δρα αρκετά διαφορετικά.

Γενική θρεπτική αξία του μελιού
* Το μέλι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι θα το έκανε μια  δεξτρόζη

* Το μέλι μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα

* Το μέλι μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη), ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη)

* Το μέλι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, ενός δείκτη στο αίμα που σχετίζεται με ασθένειες

Ποιο μέλι είναι υγιεινό
Ενώ το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν είναι ίδια όλα τα είδη του μελιού.

Η διαφορά έχει να κάνει με την επεξεργασία του μελιού και ακόμη με το ποια λουλούδια ήταν πιο κοντά στην κυψέλη. Η σύνθεση του νέκταρ που οι μέλισσες συλλέγουν αλλάζει  ανάλογα με το ποια λουλούδια οι μέλισσες χρησιμοποιούν για την τροφή τους. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ποσότητα των αντιοξειδωτικών, τον λόγο της φρουκτόζης προς τη γλυκόζη και τις επιπτώσεις του στον γλυκαιμικό δείκτη.

Σε γενικές γραμμές το μέλι από φαγόπυρο είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τα τυπικά επιτραπέζια μέλια. Το μέλι από φαγόπυρο είναι συχνά λιγότερο επεξεργασμένο, έχει πιο σκούρο χρώμα (ένας καλός τρόπος για να κρίνουμε το πόσο υγιεινό είναι το μέλι: τα πιο σκούρα είναι καλύτερα) και περιέχει πλουσιότερα αποθέματα αντιοξειδωτικών.

Μερικά οφέλη για την υγεία του μελιού
Το μέλι είναι πραγματικά μια αξιόλογη τροφή, ικανή να περιορίσει τις επιπτώσεις από την επίδραση του χρόνου. Βάζα μελιού βρέθηκαν χιλιάδες χρόνια αργότερα από την παρασκευή του κι όμως εξακολουθούσαν να είναι εξίσου βρώσιμα όσο την ημέρα που συλλέχθηκαν.

Oσον αφορά την υγεία και την ομορφιά σας, το μέλι έχει μερικά παραπάνω κόλπα στο… μανίκι του, όπως η ικανότητά του να αυξάνει το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο αίμα σας, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων.

Η τοπική χρήση του μελιού έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια και ακόμη και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Πολλές κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα για το δέρμα περιέχουν αυτό το γλυκό υγρό. Συχνά, όταν χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να το αναμείξετε με το δικό σας υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι από φαγόπυρο.

Λοιπόν, είναι το μέλι υγιεινό;
Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, όποτε είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικό για πολλούς. Ετσι όταν αποφασίσετε να επιδοθείτε σε μια γλυκιά απόλαυση ή να απαιτείται λίγη μόνο ζάχαρη σε μια συνταγή είναι πολύ ευεργετικό να επιλέξετε τη σωστή ζάχαρη.

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το μέλι στη θέση της ζάχαρης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας συγχρόνως τις παρενέργειες της ζάχαρης.

http://www.medinova.gr/einai-to-meli-toso-ygieino-oso-pisteyoume-oti-einai/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…