Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H υπογλυκαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

  

Υπογλυκαιμία είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θεωρείται σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την διαχείριση του διαβήτη.

Ωστόσο, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών ή ευαισθησία σε ορισμένες ορμόνες του σώματος, σε γαστρική χειρουργική επέμβαση, σε έναν όγκο στο πάγκρεας ή σε γενετικές διαταραχές που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να κατανείμει ορισμένες ουσίες τροφίμων, όπως είναι η ζάχαρη των φρούτων.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν τρέμουλο, ζάλη, πείνα και εφίδρωση. Τα άτομα με σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να λιποθυμήσουν. Τα σχέδια αλλαγής των γευμάτων ή της φαρμακευτικής τους αγωγής μπορούν να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας.

Τα προγράμματα θεραπείας του διαβήτη έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάξουν τη δόση και το χρονοδιάγραμμα του φαρμάκου με το σύνηθες πρόγραμμα γευμάτων και δραστηριοτήτων του ατόμου.

Τυχόν αναντιστοιχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία. Για παράδειγμα, η λήψη μιας δόσης ινσουλίνης ή άλλη φαρμακευτική αγωγή αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, αλλά στη συνέχεια, αν ένα γεύμα παρακαμφθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.

Για να συμβάλλουν στην αποτροπή της υπογλυκαιμίας, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψιν τους τα εξής:

Φάρμακα κατά του διαβήτη. Ενας γιατρός μπορεί να εξηγήσει ποια φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και το πώς και πότε πρέπει να παίρνει ο ασθενής τα φάρμακά του. Για την καλή διαχείριση του διαβήτη, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους στις συνιστώμενες δόσεις στα προτεινόμενα ωράρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα φάρμακα στο πρόγραμμα του ασθενούς.

Προγραμματισμός γευμάτων. Ενας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πλάνο γευμάτων που να ταιριάζει στις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής. Το σχέδιο γευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση του διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να τρώνε τακτικά γεύματα, να έχουν αρκετά τρόφιμα σε κάθε γεύμα και να προσπαθήσουν να μην παραλείπουν γεύματα ή σνακ. Τα σνακ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μερικούς ανθρώπους πριν πάνε για ύπνο ή πριν ασκηθούν. Μερικά σνακ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας στη διάρκεια της νύχτας. Ο διαιτολόγος μπορεί να σας κάνει συστάσεις για το ποια θα είναι αυτά τα σνακ.

Καθημερινές δραστηριότητες. Για να συμβάλλει στην αποτροπή της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από φυσική δραστηριότητα ο γιατρός θα συστήσει:

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα πριν από τον αθλητισμό ή την άσκηση, ή άλλη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενός σνακ αν το επίπεδο είναι κάτω από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg/dL).

* Προσαρμογή των φαρμάκων πριν από τη σωματική δραστηριότητα

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων της φυσικής δραστηριότητας και την κατανάλωση σνακ

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τη σωματική δραστηριότητα

Χρήση αλκοολούχων ποτών. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ακόμα και μία με δύο ημέρες αργότερα. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους που λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης. Τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με ένα σνακ ή γεύμα την ίδια στιγμή. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει πώς θα συμπεριλάβετε με ασφάλεια το αλκοόλ στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη. Η εντατική διαχείριση του διαβήτη και η διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό εύρος γίνεται, αποτρέπει μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τυχόν αύξηση του κινδύνου υπογλυκαιμίας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της υπογλυκαιμίας και για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε εάν εμφανιστεί.

Τι να ρωτήσετε το γιατρό για τα φάρμακα του διαβήτη

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους:

* Αν τα φάρμακα που παίρνουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία

* Πότε πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα κατά του διαβήτη

* Πόσο φάρμακο θα πρέπει να λάβουν;

* Αν θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα κατά του διαβήτη όταν είναι άρρωστοι

* Αν θα πρέπει να προσαρμόσουν τα φάρμακά τους πριν από τη σωματική δραστηριότητα

* Αν θα πρέπει να προσαρμόσουν τα φάρμακά τους, εφόσον παραλείψουν ένα γεύμα

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογλυκαιμία
Εάν η υπογλυκαιμία σας είναι ήπια ή μέτρια, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα είναι να φάτε ή να πιείτε κάποια μορφή ζάχαρης. Μπορείτε να πάρετε δισκία γλυκόζης από το φαρμακείο. ΄Η μπορείτε να πιείτε μισό φλιτζάνι χυμό φρούτων ή να φάτε πέντε-έξι κομμάτια σκληρής καραμέλας.

Αλλα σνακ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας περιλαμβάνουν:

* Mισό φλιτζάνι κανονική κόκα κόλα (όχι διαίτης)

* Ενα φλιτζάνι γάλα

* 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

* 1 κουταλιά της σούπας μέλι

* Ενα τέταρτο του φλιτζανιού σταφίδες

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το γιατρό να σας συστήσει άλλα είδη σνακ που θα αυξήσουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας όταν χρειάζεται.

Αφού έχετε πάρει ένα σνακ περιμένετε 15 λεπτά και ελέγξτε και πάλι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Αν εξακολουθεί να είναι χαμηλό τρώτε ένα γεύμα. Στη συνέχεια περιμένετε 15 λεπτά και ελέγχετε ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρις ότου το σάκχαρο στο αίμα σας είναι σε φυσιολογικά όρια.

Πρέπει να γνωρίζετε πως αν χάσετε τις αισθήσεις σας θα χρειαστείτε άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους της οικογένειάς σας και τους ανθρώπους που εργάζεστε μαζί τους για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που υποστείτε διαβητικό σοκ. Κάποιος θα πρέπει να καλέσει τις Πρώτες Βοήθειες.
  

Επίσης, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα κιτ διάσωσης γλυκαγόνης, το οποίο θα έχετε στο σπίτι ή θα το παίρνετε μαζί σας αν στην εργασία σας και στη συνέχεια να δείξετε στους άλλους πώς να το χρησιμοποιούν. Η γλυκαγόνη είναι μια φυσική ορμόνη που προκαλεί τάχιστη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Αν είστε αναίσθητος, θα πρέπει κάποιος να σας κάνει την ένεση με τη γλυκαγόνη, πριν φτάσουν οι πρώτες βοήθειες, ώστε να αποτραπούν οι περαιτέρω επιπλοκές και να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε.

http://www.medinova.gr/ti-einai-i-ypoglykaimia-pos-apotrepetai-kai-pos-antimetopizetai-an-simvei/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…