Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

6 σοβαρά συμπτώματα στα μωρά που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Το να είναι κανείς γονιός μπορεί να είναι καταπληκτικό αλλά επίσης και τρομακτικό κάθε φορά που το μωρό αρρωσταίνει. Δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός με τον παραμικρό βήχα, αλλά οφείλετε να δώσετε την προσοχή σε κάποια σημάδια.

Μάθετε ποια είναι τα έξι σημαντικά συμπτώματα που παρουσιάζονται στα μωρά και δεν πρέπει να τα αγνοήσετε γιατί μπορεί να κρύβουν κάτι πολύ σοβαρό. Σχεδόν σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το γιατρό.

1. Μπλε χείλη (κυάνωση)
Αν τα χείλη του μωρού σας είναι μπλε, ή έχει μπλε γλώσσα, αυτό είναι σημάδι ότι δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως κυάνωση και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό.

2. Γρήγορη αναπνοή
Τα μωρά συνηθίζουν να γρυλίζουν και να αφήνουν βογγητά από καιρού εις καιρόν. Αλλά αν η αναπνοή τους είναι συνεχώς γρήγορη και δείτε ότι χρησιμοποιούν τους θωρακικούς μυς περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε ή ότι τα ρουθούνια τους ανοιγοκλείνουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναπνευστικής δυσχέρειας. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό.

3. Πυρετός πάνω από 38° C (σε νεογνά)
Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από τριών μηνών και έχει θερμοκρασία ορθού μεγαλύτερη από 38° C, καλέστε τον παιδίατρο. Ο πυρετός σε ένα μωρό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα μέχρι μηνιγγίτιδα, όμως στην περίπτωση των νεογνών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά. Είναι σημαντικό να παίρνετε την θερμοκρασία του νεογέννητου από το ορθό, γιατί οι άλλοι τρόποι δεν είναι τόσο ακριβείς στα νεογνά. Αν λοιπόν το μωρό έχει πυρετό πάνω από 38° C, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

Το νεογέννητο μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων, όπως οσφυονωτιαία παρακέντηση για να αξιολογηθεί τι είναι αυτό που προκάλεσε τον πυρετό και η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

4. Επιδεινούμενος ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)
Εάν το νεογέννητο γίνεται ολοένα και πιο κίτρινο μετά τη γέννησή του, τότε μπορεί να έχει επιδείνωση ίκτερου. Δεν είναι βέβαια ο ίκτερος πάντα επικίνδυνος. Κάποιες φορές είναι φυσιολογικός και υποχωρεί από μόνος του. Αν όμως συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.

Η χολερυθρίνη παράγεται από το ήπαρ. Το συκώτι του μωρού είναι σαν καμίνι. Αργεί λίγο να πάρει μπροστά αλλά όταν παίρνει «ανάβει» για τα καλά. Το ήπαρ όμως σε ένα νεογέννητο δεν έχει ακόμα αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα και έτσι η χολερυθρίνη μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να κάνει το δέρμα κιτρινωπό. Αν τα επίπεδα της χολερυθρίνης ανεβούν στα ύψη, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, προκαλώντας σπασμούς και μόνιμη βλάβη. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του μωρού και πιθανότατα θα συστήσει να σιτίζεται συχνότερα, ώστε να «ξεφορτωθεί» την περίσσεια ποσότητα χολερυθρίνης μέσω των κοπράνων του.

Το επόμενο βήμα θα είναι να τοποθετήσετε το μωρό κάτω από υπεριώδη φώτα (φωτοθεραπεία), ώστε να υποχωρήσει η χολερυθρίνη. Διαφορετικά, αν δηλαδή ανεβεί περισσότερο, θα πρέπει να γίνει αφαιμαξομετάγγιση, μια μικρή επέμβαση όπου αφαιρείται βαθμιαία ποσότητα αίματος από το ικτερικό νεογνό και αντικαθίσταται με άλλη ποσότητα αίματος που δεν έχει χολερυθρίνη.

5. Αφυδάτωση
Εάν το μωρό δεν υγραίνει τις πάνες του, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε μήπως έχει αφυδάτωση. Ειδικά αν δεν δείτε υγρή πάνα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αν το μωρό έχει διάρροιες, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση έντονης διάρροιας θα πρέπει να τσεκάρετε ότι δεν έχει αφυδατωθεί. Αλλα συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν την ξηροστομία, τα βαθουλωμένα μάτια και τον λήθαργο. Καλέστε τον παιδίατρο σε μια τέτοια περίπτωση για να σας δώσει τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές. Δεν είναι καλό να δώσετε στο μωρό νερό χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, επειδή το νερό μπορεί να ρίξει τα επίπεδα νατρίου στο σώμα του και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις.

6. Εμετός με πράσινη χολή
Τα μωρά κάνουν εμετό. Αρκετό και συχνά. Μπορεί να κάνουν εμετό μετά από έναν δυνατό βήχα, επειδή έφαγαν πολύ ή επειδή έκλαψαν πολύ. Αν όμως κάνουν εμετό που μοιάζει με πράσινη χολή, αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να καλέσετε γιατρό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν ο εμετός τους μοιάζει με σκούρα κατακάθια του καφέ. Η πράσινη χολή μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μπλοκαριστεί τα έντερα κι αυτό χρειάζεται άμεση προσοχή. Ο εμετός που μοιάζει με αλεσμένο καφέ μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Ο εμετός μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι θα απαιτήσει επίσης ιατρική αξιολόγηση, αφού μπορεί να αποτελεί σημάδι διάσεισης ή αιμορραγίας στο εσωτερικό του κρανίου. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι, με ή χωρίς εμετό, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αξιολογούνται από γιατρό.

medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...