Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρυώνετε συνέχεια; Δείτε τι μπορεί να φταίει



Εάν μονίμως ζητάτε να ανεβάσουν τον θερμοστάτη στον χώρο εργασίας σας ή τους χειμερινούς μήνες δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το καλοριφέρ, μάλλον είναι καιρός να αναρωτηθείτε γιατί κρυώνετε συνέχεια.

Τα πουλόβερ, οι κουβέρτες και το ζεστό τσάι είναι προσωρινές μόνο λύσεις στο πρόβλημά σας, οπότε πρέπει να αναζητήσετε τις βαθύτερες αιτίες που ευθύνονται για το μόνιμο αίσθημα κρύου.

- Διαταραχές αίματος
Η πάθηση που συνδέεται συχνότερα με το αίσθημα κρύου είναι η αναιμία. Η αναιμία είναι αποτέλεσμα του πολύ χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος. Μία από τις λειτουργίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Τυπικά συμπτώματα της αναιμίας είναι τα παγωμένα άκρα, η κόπωση, η δύσπνοια και η ζαλάδα. Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες υποκείμενες αιτίες, όπως η έλλειψη σιδήρου, διάφορες λοιμώξεις και η νεφροπάθεια ή να έχει κληρονομική βάση.
Μια άλλη πάθηση που συνδέεται με το αίμα και οδηγεί στο αίσθημα κρύου είναι η υπόταση. Όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι χαμηλά, φτάνει λιγότερο αίμα –άρα και οξυγόνο– στα διάφορα όργανα και στα άκρα. Τα συμπτώματα της υπότασης μοιάζουν με αυτά της αναιμίας και περιλαμβάνουν: ζαλάδα, τάση λιποθυμίας, κόπωση, ναυτία και θολή όραση.
Τέλος, το αίσθημα κρύου μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο Ρεϊνό, το οποίο χαρακτηρίζεται από συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κυρίως στα άκρα, και συνεπάγεται συνήθως μελάνιασμα, πρήξιμο και/ή ακαμψία των δαχτύλων. Το σύνδρομο Ρεϊνό πυροδοτείται από παθήσεις όπως ο λύκος, από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή απλώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

- Διαταραχές αδένων

Μια δυσλειτουργία στον θυρεοειδή ή στην υπόφυση (αδένας του εγκεφάλου) μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα κρύου. Συγκεκριμένα, το αίσθημα προκύπτει όταν κάποιος από τους δύο αδένες υπολειτουργεί. Μια αυτοάνοση διαταραχή ή η έκθεση σε ακτινοβολία είναι δύο συνήθεις αιτίες του υποθυρεοειδισμού, ενώ ο υποϋποφυσισμός μπορεί να είναι κληρονομικός ή να προκύψει λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, χειρουργείου στο κεφάλι, λοίμωξης (π.χ. μηνιγγίτιδα) ή εγκεφαλικού.

- Ψυχικές παθήσεις

Όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες ή άγχος, το αίμα κατευθύνεται κυρίως προς τα ζωτικά όργανα και απομακρύνεται από τα άκρα. Επίσης, αίσθημα κρύου εκδηλώνουν συχνά τα άτομα με νευρική ανορεξία, αφού η έλλειψη τροφής οδηγεί σε υπόταση και σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, δύο παράγοντες που ρίχνουν τη μέση θερμοκρασία του σώματος.

- Άλλες παθήσεις
Το αίσθημα κρύου μπορεί να αποτελεί επακόλουθο σύμπτωμα διαφόρων. Για παράδειγμα, η διαβητική νεφροπάθεια, δηλαδή η δυσλειτουργία των νεφρών ως επιπλοκή του διαβήτη, μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία και κατ’ επέκταση να προκαλεί το αίσθημα κρύου.

Πηγή: Medical Daily
http://www.onmed.gr/ygeia/story/348607/kryonete-synexeia-deite-ti-mporei-na-ftaiei

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...