Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H γενιά που δεν χωρίζει ποτέ (πραγματικά) και φταίνε γι' αυτό τα social media



Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν το πλέγμα των σχέσεων μας, αλλά και το περιεχόμενο των χωρισμών μας Όπου κι αν πάει κάποιος, ο/η πρώην είναι εκεί. Ακόμη κι αν επιλέξει να κάνει "hide" την τρέχουσα πληροφόρηση για τη ζωή του στο Facebook σε χρόνο ανύποπτο, σε γενέθλια ή γιορτές, κάτω από κάποιο πιο συναισθηματικό status, μπορεί να εμφανιστεί.

Είτε αρέσει, είτε όχι εκτός από την πραγματική ζωή μας, στα social media, ζούμε μια δεύτερη - απολύτως πραγματική και αυτή - που περιστοιχίζεται από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και... πρώην. Το θέλουμε ή όχι, κάποιοι από αυτούς, αν όχι οι περισσότεροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα φίλων μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, σε κάποιο από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε.

Και όχι, ο πολιτισμός και η άνεση στις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα δεν επιβάλλει πάντα την οριστική διαγραφή ενός ανθρώπου από τη ζωή μας και τα social media. Με κάποιους ανθρώπους χωρίζουμε φιλικά, συναινετικά, βελούδινα, οπότε δεν υπάρχει χώρος για αμετάκλητο τέλος. Παραμένουμε φίλοι, εξακολουθούμε να μιλάμε και μετά τον πρώτο καιρό της έντασης και των πληγωμένων αισθημάτων, όχι μόνο ανταλλάσσουμε μερικά "likes", αλλά τα λέμε κανονικά.

Γνωρίζουμε -αναγκαστικώς- πράγματα για το πώς πήγε παρακάτω η ζωή τους, τι κάνουν στη δουλειά τους, πού πήγαν διακοπές, τι μαγείρεψαν, με ποιον / ποιαν επέλεξαν να συνεχίσουν, ποια ταινία τους άρεσε, ποιο τραγούδι ακούν στο repeat, κοινώς λεπτομέρειες που πριν από τα social media δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε για τον απλούστατο λόγο ότι... θα είχαμε χωρίσει. Όμως, στη γενιά των social media, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αν δεν εφαρμοστεί ένα βίαιο unfriend, unfollow, block.

Καλώς ή κακώς και όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του "Τhe Cut", όλοι (-ες) οι πρώην μας ζουν μέσα από τα μηνύματα και τις virtual ζωές τους, κατά κάποιο τρόπο, μαζί μας. Παλιότερα, όταν ήθελες να αποφύγεις έναν (μία) πρώην απλώς απέφευγες συγκεκριμένα μέρη και παρέες. Τώρα πια, αυτό δεν αποτελεί διέξοδο.

Όπως χαρακτηριστικά και με απόλυτη ειλικρίνεια αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η Maureen O'Connor ειδικά για τις σύντομες ερωτικές σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα. "Οι κινδυνολόγοι επιμένουν ότι ειδικά αυτό που λέμε περιστασιακό σεξ αποθαρρύνει την οικειότητα. Αλλά η εμπειρία λέει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν έστω και για λίγο καιρό έχεις μοιραστεί το κρεβάτι, την οδοντόβουρτσα, όταν ο άλλος ξέρει τι σου αρέσει στο σεξ, όταν έχει δει την κυτταρίτιδα σου, η οικειότητα που ζήσατε είναι αρκετή.

Ό,τι και να συμβεί, ό,τι κι αν κάνετε στο μέλλον, θα είναι πάντα ο πρώην σου. Ξέρεις από ποια πλευρά τον βολεύει να κοιμάται, πώς ανασαίνει, πώς πίνει τον καφέ το πρωί. Αυτά είναι πράγματα που γνωρίζεις εσύ, αλλά ενδεχομένως ούτε οι φίλοι, ούτε η οικογένεια του", γράφει η O' Connor καταλήγοντας στο ζητούμενο: παλιότερα, όταν ήθελες να αποφύγεις έναν (μία) πρώην απλώς απέφευγες συγκεκριμένα μέρη και παρέες. Τώρα πια, αυτό δεν αποτελεί διέξοδο.

Όπου κι αν πάει κάποιος, ο/η πρώην είναι εκεί. Ακόμη κι αν επιλέξει να κάνει "hide" την τρέχουσα πληροφόρηση για τη ζωή του στο Facebook σε χρόνο ανύποπτο, σε γενέθλια ή γιορτές, κάτω από κάποιο πιο συναισθηματικό status, μπορεί να εμφανιστεί: με ένα "like", με ένα σχόλιο ή κάνοντας χιούμορ, ίσως, αλλά κάποτε μιλώντας απολύτως σοβαρά και ενώ εμείς μπορεί να έχουμε ήδη προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο. 8.10.2016 7 πράγματα που βοηθούν όσους έχουν πάρει διαζύγιο (ή ετοιμάζονται) "Όμως, χωρίζουμε έτσι;", διερωτάται η αρθρογράφος.Αν χωρισμός σημαίνει τέλος, αποκοπή, ξέχωρες και απομακρυσμένες ζωές, πώς στην ευχή χωρίζουμε, όταν ένα κομμάτι μας - κι από τότε που ήμασταν μαζί - "κολυμπάει" στο διαδίκτυο και στα social media;

Η απάντηση είναι δεδομένη: είμαστε η γενιά που δεν χωρίζει ποτέ, που στην πραγματικότητα ποτέ ο ένας δεν χάνει τα ίχνη του άλλου. Εκτός κι αν υπάρχουν απολύτως επιτακτικοί και αναγκαίοι λόγοι για να συμβεί αυτό. Αν όχι, γινόμαστε ένα νέο - μπορεί και πιο πολιτισμένο είδος - που εκπαιδεύεται στο να παρακάμπτει τις μικρότητες, να προσπερνά τα πάθη του παρελθόντος και να επιζεί σε μία διαδικτυακή θάλασσα από "πρώην".

http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=6687
Με στοιχεία από το The Cut, Guardian 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...