Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκζεμα ενηλίκων: Παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε


Το έκζεμα είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την τοπική ερυθρότητα του δέρματος, για παράδειγμα στα μάγουλα, στο στήθος, στον λαιμό, στους αγκώνες ή πίσω από τα γόνατα, η οποία συνοδεύεται από φαγούρα, ξεφλούδισμα και/ή πρήξιμο.

Όταν πρόκειται για έκζεμα που έχει κληρονομική βάση, συνήθως εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία. Εάν όμως τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά την ενηλικίωση, είναι πιθανό ως αιτία να αναγνωριστεί κάποιος άλλος παράγοντας. Η επίσκεψη στον δερματολόγο στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τον ένοχο παράγοντα και κατ’ επέκταση να προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις.

Οι  παράγοντες με τους οποίους μπορεί να συνδέεται το έκζεμα στους ενήλικες είναι:

1. Εποχικές αλλεργίες
Συχνά παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων εκζέματος συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, η φαγούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες υδροκορτιζόνης και προϊόντα ενυδάτωσης (χωρίς τεχνητά αρώματα). Πρέπει να αποφεύγονται τα σκληρά σαπούνια και το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό.

2. Σαπούνια και απορρυπαντικά
Παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα, όπως ένα ακατάλληλο σαπούνι ή απορρυπαντικό, μπορεί να πυροδοτήσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε κρίση εκζέματος. Υφάσματα όπως το μαλλί και μέταλλα όπως το νικέλιο μπορεί επίσης να ευθύνονται για το έκζεμα.

3. Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες
Η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, όπως η σόγια ή τα γαλακτοκομικά, μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Συστατικά όπως τα προβιοτικά, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος συχνά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα και στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

4. Στρες
Το έντονο στρες συχνά συνοδεύεται από έξαρση του εκζέματος, αν και δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι μηχανισμοί που υποκινούν αυτή τη διαδικασία. Έτσι, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος φαγούρας και δυσφορίας που σταματά μόνο όταν αντιμετωπιστεί ριζικά η πηγή του στρες.

5. Χαμηλές θερμοκρασίες
Η έκθεση του δέρματος στον ψυχρό αέρα κατά τους χειμερινούς μήνες απομακρύνει τη φυσική υγρασία του, οδηγώντας στην ξηροδερμία και καθιστώντας το πιο ευάλωτο. Απαιτείται, λοιπόν, πιο εντατική ενυδάτωση αλλά και επαρκής προστασία του δέρματος με τον κατάλληλο ρουχισμό. Προσοχή χρειάζεται επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους, αφού η πολλή ζέστη στο σπίτι ή στο γραφείο επίσης αφυδατώνει το δέρμα.
 womenshealthmag

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α