Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του οισοφάγου έως δέκα χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα



Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του οισοφάγου έως μια δεκαετία πριν την εκδήλωσή του, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Το τεστ, που δρα ως ένα είδος «ανιχνευτή καπνού», μπορεί να είναι διαθέσιμο σε πέντε έως δέκα χρόνια, εφόσον στο μεταξύ τελειοποιηθεί.

Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Σουάνσι, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάρεθ Τζένκινς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέφεραν ότι το τεστ εντοπίζει έγκαιρα τυχόν καρκινικές μεταλλάξεις στα ερυθρά κύτταρα.

«Όπως ο ανιχνευτής καπνού δεν ανιχνεύει την ίδια τη φωτιά αλλά ένα υποπροϊόν, τον καπνό, έτσι και αυτό το τεστ ανιχνεύει τον ‘καπνό’ του καρκίνου, δηλαδή τα μεταλλαγμένα κύτταρα του αίματος. Το ρητό ‘δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά’, αντιστοιχεί στο ‘δεν υπάρχει καρκίνος χωρίς μετάλλαξη’», δήλωσε ο Τζένκινς.
Το τεστ, που γίνεται με ένα απλό τρύπημα του δαχτύλου με βελόνα, έχει αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες και κοστίζει 35 λίρες.

Προς το παρόν έχει δοκιμασθεί μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, αλλά θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί και σε άλλα είδη καρκίνου. Ήδη ετοιμάζονται δοκιμές για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του καρκίνου, τόσο αυξάνονται οι ελπίδες θεραπείας για τους ασθενείς. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, με τεστ όπως αυτό, θα μπορούσαν να «πιάσουν» ακόμη και προκαρκινικούς ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν σε υψηλή ομάδα κινδύνου για να εμφανίσουν τελικά καρκίνο.

Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα φροντίσουν ώστε το τεστ να μη φέρνει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας έτσι αδικαιολόγητο πανικό.

Ο καρκίνος του οισοφάγου (όπως και του παγκρέατος) συνήθως διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση, με συνέπεια η πρόγνωση για τους ασθενείς να μην είναι καλή. Η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι ένα έτος και μόνο το 15% των ασθενών ζουν μια πενταετία.

dope.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το