Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τί είναι η συνεξάρτηση - Αιτιολογία και συμπτώματα


Με τον όρο Συνεξάρτηση εννοούμε την περίπτωση, που ένα άτομο είναι συναισθηματικά εξαρτημένο από ένα άλλο άτομο ή αντικείμενο, σε τέτοιο σημείο, που το συνεξαρτημένο άτομο διατηρεί ελάχιστα την ταυτότητα του εαυτού του.

Πότε μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι συνεξαρτημένος;
Τα βασικά συμπτώματα της συνεξάρτησης είναι:
Μη υγιής εικόνα εαυτού
Συνήθως, η εικόνα του εαυτού ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπου η αίσθηση της αξίας του εαυτού είναι πολύ χαμηλή και στην αίσθηση ότι όλοι οι άλλοι είναι κατώτεροι, έχει ,δηλαδή, μία αίσθηση μεγαλείου.

Παραμέληση των προσωπικών αναγκών
Ο συνεξαρτημένος τείνει να εστιάζει στο να ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων του περιβάλλοντός του και αγνοεί ή παραμελεί τις προσωπικές του επιθυμίες και εσωτερικές ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο καταπνίγει τη φωνή του εσωτερικού παιδιού μέσα του καθώς και τα συναισθήματά του.

Δυσκολία οριοθέτησης των άλλων
Έχει μια αδυναμία να θέσει τα προσωπικά του όρια. Συνήθως, ο συνεξαρτημένος επιτρέπει με ευκολία στους άλλους να εισβάλουν στον προσωπικό του ψυχικό χώρο, να τον «παραβιάσουν». Δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τα εσωτερικά του όρια, γι’ αυτό και δεν μπορεί να τα θέσει. Πολλές φορές, και ο ίδιος δεν μπορεί να οριοθετηθεί ως προς τον προσωπικό χώρο των άλλων, εφόσον δεν έχει μία ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού του και της ταυτότητάς του, με αποτέλεσμα να καταλήγει να γίνεται στις σχέσεις του θύμα ή θύτης.

Η πιο συχνή αιτία που κάποιος καταλήγει να γίνει συνεργητικά εξαρτημένος είναι τα τραυματικά παιδικά του βιώματα. Συνήθως, αυτό το άτομο έχει βιώσει επανειλημμένα παιδικά τραύματα. Η κακοποίηση, συναισθηματική ή σωματική συναντάται πολύ συχνά στη ζωή ενός συνεξαρτημένου ατόμου. Συνήθως, αυτός που κακοποιεί είναι το άτομο, που έχει αναλάβει τη φροντίδα και το μεγάλωμα του ατόμου. Αντί, όμως, να φροντίσει ανιδιοτελώς και να προστατέψει το μικρό παιδί, ως οφείλει, καταλήγει να το κάνει εξαρτημένο από αυτόν, βάζοντάς το να συμμετέχει σε πολλά κακοποιητικά «παιχνίδια εξουσίας».

Είναι αλήθεια ότι ο συνεξαρτημένος χρειάζεται πολλή δουλειά με τον εαυτό του για να καταφέρει να βγει από το μονοπάτι της συνεξάρτησης . Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να καταλάβει αρχικά, ότι έχει υπάρξει θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί συνήθως δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας αλλά και της αλήθειας του. Αγνοεί την πραγματικότητα, γιατί πιστεύει ότι έτσι πρέπει να είναι, αλλά και ότι αυτό του αξίζει.
Κασσιανή Τρικαλιώτη - Ψυχολόγος

e-psychology

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...