Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυγό: Η συμβολή του στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα


Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η κατανάλωση αυγού τέθηκε «υπό περιορισμό», γεγονός που έμελλε να αποδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές πλάνες του 20ου αιώνα. Η εργασία με επικεφαλής τον Καθηγητή βιοχημείας και χημείας τροφίμων του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Science Journal με τίτλο «Hen egg yolk lipid fractions with antiatherogenic properties» προσδίδει μία νέα διάσταση στην διατροφική αξία του αυγού.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι μπορεί να αποτελεί ένα απολύτως προστατευτικό τρόφιμο κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος πριν από αρκετά χρόνια είχε αποδώσει στην επιστημονική κοινότητα μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, εκείνη του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF).
Τον Οκτώβριο του 1979 διαλευκάνθηκε και αποδείχθηκε η δομή του PAF από τους Demopoulos, Pinckard και Hanahan, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο San Antonio. Ο PAF είναι μία λιποειδική ένωση που ανήκει στην τάξη των φωσφολιποειδών και αποτελεί τον δραστικότερο λιποειδικό μεσολαβητή της φλεγμονής.

 Συντίθεται, μετά από διέγερση, από διάφορους τύπους κυττάρων στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των μονοκυττάρων, των μακροφάγων, των ενδοθηλιακών κυττάρων και των αιμοπεταλίων. Αρχικά, παρουσιάστηκε ως αλλεργιογόνος παράγοντας στο αίμα ζώων με αναφυλαξία, ο οποίος προκαλούσε την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων.
Εντούτοις, στις μέρες μας, είναι γνωστό ότι έχει πολλές βιολογικές δράσεις, όπως είναι η προσέλκυση και ενεργοποίηση των λευκοκυττάρων, η αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων, διάφορες καρδιοαγγειακές δράσεις, καθώς και δράσεις στο ήπαρ και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αλλού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νεότερης εργασίας του κ. Δημόπουλου το κλάσμα λιπιδίων του κρόκου αυγού κότας παρουσιάζει αντιαθηρογόνες ιδιότητες.
Τρεις διαφορετικοί τύποι κρόκων αυγού κότας: ελευθέρας βοσκής, βιολογικά και φρέσκα ημέρας, εξετάστηκαν για τις αντιαθηρογόνες ιδιότητές τους. Τα ολικά λιπίδια (TL) όλων των δειγμάτων κρόκων αυγού κότας εκχυλίστηκαν με την μέθοδο των Bligh - Dyer και διαχωρίστηκαν περαιτέρω με τη μέθοδο χρωματογραφίας κατανομής κατ' αντιρροή σε πολικά λιπίδια (TPL) και σε ουδέτερα λιπίδια (TNL). Στη συνέχεια τα TPL και TNL διαχωρίστηκαν με παρασκευαστική χρωματογραφία λεπτής στιβάδας (TLC). Τα TL, TPL, TNL και τα ληφθέντα πολικά και ουδέτερα κλάσματα λιπιδίων μετά το διαχωρισμό τους σε TLC ελέγχθηκαν για να προσδιοριστεί αν προκαλούν συσσώρευση των αιμοπεταλίων όπως ο PAF ή αν αναστέλλουν την προκαλούμενη από τον παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Βρέθηκε ότι και τα τρία δείγματα των κρόκων αυγού κότας διέθεταν ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι του PAF και της συνεπακόλουθης συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Το φαινόμενο αυτό κυρίως οφειλόταν στα συνολικά πολικά λιπίδια (TPL) και ειδικά στο κλάσμα των πολικών λιπιδίων PL4. Ο κρόκος αυγού κότας ελευθέρας βοσκής εμφάνισε την πλέον ισχυρή αντι-PAF δραστικότητα σε όλες τις κατηγορίες λιπιδίων (TL, TPL και TNL).

Συμπερασματικά, ο κρόκος περιέχει αναστολείς του PAF που επαυξάνουν τη θρεπτική αξία του και δημιουργούν μία σημαντική προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με δεδομένο ότι ο PAF είναι ένα σημαντικό φωσφολιπίδιο που λειτουργεί ως ρυθμιστής της φλεγμονής και εμπλέκεται άμεσα στο μηχανισμό σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας, σύμφωνα με την νέα θεωρία για την αθηρογένεση που έχουν αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κ.Α.Δημόπουλου και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ.Αντωνοπούλου.

http://www.onmed.gr/diatrofi/story/347551/aygo
Επιστημονική επιμέλεια Αλεξιάννα Τριανταφύλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD Διδάκτωρ & Επιστ/κός Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το