Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φάρμακο που αποκαθιστά (!) τη τριχοφυΐα


ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ COLUMBIA

Αλμα στον αγώνα κατά της φαλάκρας, και μάλιστα εκείνης που εμφανίζεται στη νεανική ηλικία, με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην ψυχολογία, έκαναν ερευνητές, ολοκληρώνοντας τη δοκιμή φαρμάκου σε ανθρώπους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Columbia University Medical Center, τα τρία τέταρτα των πασχόντων στους οποίους χορηγήθηκε ως φάρμακο η δραστική ουσία ruxolitinib διαπίστωσαν αποκατάσταση του τριχωτού σε σημαντικό βαθμό. Το φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μυελού των οστών, προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Δρα εμποδίζοντας τη δράση συγκεκριμένων ενζύμων που επιτίθενται στις φολίδες του τριχωτού, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η τριχοφυΐα. Λαμβανόμενο για διάστημα τεσσάρων μηνών, το φάρμακο -γνωστό και ως αναστολέας JAK- οδήγησε σε ανάπτυξη μαλλιών στο 92% των ασθενών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Julian Mackay-Wiggan δηλώνει χαρακτηριστικά πως, παρότι η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών, έδωσε ουσιαστικές αποδείξεις πως ο αναστολέας JAK μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη αποτελεσματική θεραπεία της αλωπεκίας. «Αυτά τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά για τους ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με τις σωματικές και τις ψυχολογικές συνέπειές της, πρόσθεσε ο ερευνητής, επισημαίνοντας πως ίσως να χρειάζεται συνεχής παροχή θεραπείας. Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον είναι το έλασσον για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Τα πειράματα
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 12 ασθενείς, με μέτρια έως σοβαρή αλωπεκία, δηλαδή με απώλεια μαλλιών μεγαλύτερη του 30%. Σε όλους χορηγήθηκαν από το στόμα 20 μιλιγκράμ ruxolitinib, δύο φορές την ημέρα, για διάστημα από τρεις έως έξι μήνες. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών για ακόμα ένα τρίμηνο. Στους εννέα ασθενείς η αποκατάσταση της τριχοφυΐας ξεπέρασε το 50%, ενώ ως το τέλος της θεραπευτικής περιόδου, στο εξάμηνο δηλαδή, το 77% που ανταποκρίθηκε στην αγωγή έφτασε να έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 95%.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η νεανική φαλάκρα, όπως θεωρείται η alopecia areata, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία απώλειας των μαλλιών τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα, και αφορά άνδρες και γυναίκες.

http://www.espressonews.gr/ygeia/2016/09/153261/farmako-poy-apokathista-ti-trihofyia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Οικογενειακές σχέσεις ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους σε τομείς, όπως οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Οι διαταραχές αυτές συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβική ηλικία και συνεχίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή, γεγονός που σηματοδοτεί και την χρονιότητά τους. Προκειμένου να μελετηθεί η αιτιολογία τους, έχουν αναφερθεί πολλοί παράγοντες, βιολογικοί, ατομικοί – ενδοψυχικοί, όπως οι εικόνες που έχουν εσωτερικεύσει τα άτομα για τα κοντινά πρόσωπα του περιβάλλοντός τους (κυρίως τη μητέρα), αλλά και οικογενειακοί, όπως είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο οικογενειακό πλαίσιο. Μια από τις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες διαταραχές προσωπικότητας είναι η οριακή. Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη «υγιών» σχέσεων με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και είναι ευάλωτα σε παρορμητικές πράξεις και ενέργειες. Συχνά έχουν έντονα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ εμφανίζουν

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα