Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβοές: Τα αίτια και η θεραπεία ενός συμπτώματος που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο


Οι εμβοές (κοινώς βουητά) είναι ένα σύμπτωμα και όχι ασθένεια που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο πολλές φορές οι θεράποντες ιατροί παρέχουν λάθος πληροφορίες στους ασθενείς τους

Ταξινομούνται σε μη-σφύζουσες που γίνονται αντιληπτές σαν σφύριγμα, βόμβο μέλισσας, ήχο τζιτζικιών κλπ και σφύζουσες οι οποίες γίνονται αντιληπτές σαν τον σφυγμό. Είναι συχνότερες σε ηλικίες 50 έως 70 ετών, το αντρικό φύλο προσβάλλεται συχνότερα και έχουν ισχυρή συσχέτιση με τη βαρηκοΐα.

Τα αίτια των εμβοών είναι πολυάριθμα. Όσον αφορά τις μη σφύζουσες, μπορεί να ευθύνεται η πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας), η βαρηκοΐα από θόρυβο, η νόσος Meniere, η ωτοσκλήρυνση, το ακουστικό νευρίνωμα (ένας σχετικά σπάνιος καλοήθης όγκος), τραύματα και κακώσεις της κεφαλής και του αυχένα. Μπορεί να προκληθούν ακόμα και από βύσμα κυψελίδας (κερί στο αυτί), φλεγμονές όπως οξεία και χρόνια ωτίτιδα αλλά και σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας. Συχνά και σημαντικά αίτια είναι η χρήση φαρμάκων όπως ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη, η κατάχρηση καφεΐνης και νικοτίνης, η κατάθλιψη καθώς και διαταραχές στην κροταφογναθική άρθρωση (η άρθρωση του κροταφικού οστού με την κάτω γνάθο). Οι σφύζουσες έχουν κυρίως αγγειακή αιτιολογία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Σε αυτή την κατηγορία αξίζει να αναφερθεί η καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση που προσβάλλει κυρίως νεαρές παχύσαρκες γυναίκες.

Οι εμβοές πρέπει πάντα να αξιολογούνται ενδελεχώς από το θεράποντα ιατρό γιατί μπορεί να υποκρύπτουν σπάνιες και σοβαρές παθήσεις αλλά και γιατί είναι συχνά ένα βασανιστικό σύμπτωμα για τον ασθενή, σε σημείο που να τον επηρεάζει στην καθημερινότητα του, στην εργασία του, στις κοινωνικές υποχρεώσεις ,την προσωπική του ζωή και τον ύπνο του. Σημαντικά σημεία προς αξιολόγηση είναι η εντόπιση τους (μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη), ο χρόνος έναρξης, η ένταση καθώς και η συνύπαρξη με άλλες καταστάσεις όπως βαρηκοΐα, αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Επίσης ο θεράπων ιατρός δεν πρέπει ποτέ να αποθαρρύνει τους ασθενείς του γιατί υπάρχουν πολλές μορφές εμβοών που αντιμετωπίζονται.

Η θεραπεία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Η ενημέρωση του ασθενούς από τον ιατρό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής. Οδηγίες όπως η αποφυγή έκθεσης σε θόρυβο και λήψη ουσιών όπως καφεΐνη, νικοτίνη, ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη μπόρει να είναι ευεργετική. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η ηχοκάλυψη, η εφαρμογή δηλαδή ενός εξωτερικού ήχου που επικαλύπτει τις εμβοές. Αυτό μπορεί να γίνει με απλές συσκευές όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά ακόμα καλυτέρα από εξειδικευμένες συσκευές που μπορεί να είναι φορητές ή όχι. Σε περιπτώσεις συνύπαρξης βαρηκοΐας, τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν και στα δύο προβλήματα. 

Η φαρμακευτική θεραπεία χρησιμοποιείται κατά κόρον με διάφορα σκευάσματα και με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Έχουν χρησιμοποιηθεί αντικαταθλιπτικά, ήπια ηρεμιστικά, αγγειοδιασταλτικά αλλά και φυτικά σκευάσματα. Τέλος, υπάρχουν πιο εξειδικευμένες θεραπείες όπως η χειρουργική θεραπεία σε συγκεκριμένες ενδείξεις, η διακρανιακή μαγνητική διέγερση καθώς και η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών που φαίνεται να αποκτά συνεχώς περισσότερους υποστηρικτές στην ωτολογική επιστημονική κοινότητα.

Συμπερασματικά, οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί και προβληματίζει ολοένα και περισσότερους συνάνθρωπους μας, είναι ένα πρόβλημα που πολλές φορές μπορεί να επιλυθεί ή τουλάχιστον να βελτιωθεί και απαιτεί πάντα σχολαστικό έλεγχο από τον ιατρό για αναζήτηση των αιτίων και ανακούφιση του ασθενούς, χωρίς σε καμία περίπτωση να το υποβαθμίζει ή να αποθαρρύνει τους πάσχοντες.

Πλούκος Κωνσταντίνος -  Ωτορινολαρυγγολόγος

iator

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...