Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βακτήρια της μύτης δίνουν το έναυσμα για νέο πανίσχυρο αντιβιοτικό


Η πολλά υποσχόμενη λουγδουνίνη

Μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών ανακαλύφθηκε χάρη στην ανάλυση του βακτηριακού «πολέμου» που συμβαίνει εντός της ανθρώπινης μύτης, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τουμπινγκεν στη Γερμανία μετά από εκτεταμένα πειράματα ανακάλυψαν την δραστική ουσία λουγδουνίνη (lugdunin), η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπερανθεκτικές λοιμώξεις.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το ανθρώπινο σώμα είναι μια αστήρευτη πηγή νέων φαρμάκων. Ωστόσο, η τελευταία κατηγορία αντιβιοτικών φαρμάκων ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '80. Κι ενώ όλα τα αντιβιοτικά έχουν προκύψει μετά από έρευνα σε βακτήρια του εδάφους, οι γερμανοί ερευνητές πρωτοτύπησαν εξερευνώντας το ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην θεωρία ότι μπορεί μεν δια γυμνού οφθαλμού να μην γίνεται αντιληπτό, αλλά στο σώμα μας συντελείται μια διαρκής μάχη μεταξύ αντιμαχόμενων ειδών βακτηρίων για το ποιος θα επικρατήσει. Και σ' αυτή τη διαμάχη τα βακτήρια χρησιμοποιούν και τα αντιβιοτικά.

Μεταξύ των βακτηρίων που αρέσκονται να εισβάλλουν στην μύτη είναι και ο Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), περιλαμβανομένου και του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA). Ο τελευταίος είναι παρών στο 30% των ανθρώπων και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στα άτομα που «φιλοξενούν» στη μύτη τους το αντίπαλο στέλεχος Staphylococcus lugdunensis, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν και ο Staphylococcus aureus.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν διάφορα στελέχη ενός γενετικά τροποποιημένου S. lugdunensis για να ανακαλύψουν το κρίσιμο αυτό σημείο του γενετικού κώδικα που του επιτρέπει να νικά και επιβιώνει έναντι των άλλων στελεχών εντός της ρινικής κοιλότητας. Εν τέλει εντόπισαν ένα και μοναδικό γονίδιο που περιέχει τις «οδηγίες» πάνω στις οποίες και ανέπτυξαν το νέο αντιβιοτικό με την ονομασία λουγδουνίνη.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η λουγδουνίνη μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπερανθεκτικές λοιμώξεις στο δέρμα, περιλαμβανομένου και του MRSA, όπως επίσης και του Εντερόκοκκου.

«Ορισμένα από τα πειραματόζωα κατάφεραν να απαλλαγούν εντελώς από τις λοιμώξεις και να μην μπορούμε να ανιχνεύσουμε ούτε ένα κύτταρο του βακτηρίου στον οργανισμό τους. Σε άλλα υπήρχαν κάποια βακτήρια, αλλά διαπιστώσαμε ότι η λουγδουνίνη είχε εισχωρήσει στον ιστό και δρούσε στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος» εξηγεί ο Δρ Μπερνχαρντ Κρισμερ, εκ της ερευνητικής ομάδας.

Σπεύδει να σημειώσει ότι θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών προτού η λουγδουνίνη καταστεί διαθέσιμη και δεν αποκλείει να αποδειχθεί εν τέλει αναποτελεσματική.

«Ωστόσο, η ανάγκη για νέα αντιβιοτικά είναι επιτακτική, καθώς όλο και πιο ανθεκτικές λοιμώξεις καταγράφονται σε ιατρικά χρονικά. Η λουγδουνίνη μπορεί να είναι μια μόνο εκπρόσωπος των νέων αυτών αντιβιοτικών και δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποτε ίσως μολύνουμε σκοπίμως τους ανθρώπους με γενετικά τροποποιημένα βακτήρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων» συμπληρώνει ο καθηγητής Αντρεας Πετσελ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Και καταλήγει λέγοντας πως στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να εισάγει γονίδια της λουγδουνίνης σ' ένα εντελώς αθώο είδος βακτηρίων, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προληπτικών αντιβιοτικών που θα εξαλείφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500092854

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...