Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεστ για ασθενείς με κατάθλιψη


Το αίμα δείχνει ποιο φάρμακο είναι το κατάλληλο στην κάθε περίπτωση

Η κλινική κατάθλιψη είναι μία από τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα λύπης, απόγνωσης, απογοήτευσης κ.λπ., που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά, ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα του ασθενούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από κατάθλιψη πάσχουν περισσότεροι από 350.000.000 άνθρωποι.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί βάδιζαν στα τυφλά, καθώς έκαναν συνεχείς δοκιμές μέχρι να πετύχουν το κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωση κάθε ασθενούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις μισές και πλέον φορές το αρχικό φάρμακο να μην έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα απέναντι στην ασθένεια.
Ωστόσο, ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρμίνε Παριάντε, ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να χορηγήσουν, με πιο εξατομικευμένο τρόπο, το καλύτερο φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη.

Το τεστ ελέγχει δύο δείκτες φλεγμονής. Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, όσοι ασθενείς είναι θετικοί σε αυτούς χρειάζονται από την αρχή πιο επιθετική αντικαταθλιπτική θεραπεία. Οπως υποπτεύεται ο δρ Παριάντε, η φλεγμονή αποτελεί την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Παραδόξως όμως εμποδίζει τη φαρμακευτική θεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή παρεμβαίνει στις βιολογικές διαδικασίες μέσω των οποίων λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με κατάθλιψη εκτιμάται ότι έχει αυτούς τους βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα τους. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς -ειδικά αυτοί που έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής- είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα ανταποκριθούν καλά στα συνηθισμένα αντικαταθλιπτικά.

Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο σε αυτούς ειδικά τους ασθενείς θα έπρεπε να χορηγούνται -εκτός από αντικαταθλιπτικά – και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο ο δρ. Παριάντε τόνισε πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού.
Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη νέα εξέταση σε μια μικρή ομάδα εθελοντών -μόλις 140 ατόμων- που πάσχουν από κατάθλιψη. Οπως τονίζουν, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

http://www.dimokratianews.gr/content/63293/test-gia-astheneis-me-katathlipsi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε