Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στραβισμός



Στραβισμός λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το ένα μόνο μάτι είναι στραμμένο προς το αντικείμενο προσήλωσης ενώ το άλλο μάτι είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση.

Μορφές
Όταν ο στραβισμός είναι φανερός χωρίς την εφαρμογή κάποιας δοκιμασίας τότε ονομάζεται έκδηλος στραβισμός ή ετεροτροπία, ενώ όταν φανερώνεται μετά από κάποια δοκιμασία (αυτή προκαλεί αποσύνδεση των δύο ματιών) ονομάζεται λανθάνων στραβισμός ή ετεροφοβία.

Ανάλογα με την κατεύθυνση που είναι στραμμένο το μάτι που παρεκκλίνει οι στραβισμοί διακρίνονται σε:
1. Συγκλίνοντα στραβισμό (εσωτροπία ή εσωφορία) όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς τα μέσα.
2. Αποκλίνοντα στραβισμό (εξωτροπία ή εξωφορία) όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς έξω.
3. Κάθετο στραβισμό (ανωτροπία - υποτροπία ή ανωφορία - υποφορία) όταν το μάτι που στραβίζει κατευθύνεται προς τα πάνω ή κάτω αντίστοιχα.

Φυσικά είναι δυνατόν να διαγνωσθεί μορφή στραβισμού στην οποία να συνυπάρχουν συνδυασμοί των παραπάνω καταστάσεων.

Ειδική μορφή στραβισμού είναι ο ψευδοστραβισμός ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε μικρά παιδιά. Στην κατάσταση αυτή, ενώ φαινομενικά δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει στραβισμός στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά διαταραχή. Οφείλεται συνήθως στον επίκανθο (μία πτυχή του δέρματος στην έσω γωνία μεταξύ των δύο βλεφάρων που καλύπτει τμήμα του βολβού) και δίνει εντύπωση συγκλίνοντα στραβισμού.

Ανάλογα με το αίτιο, διακρίνουμε τον στραβισμό σε 2 βασικές κατηγορίες, τον συνεκτικό και τον παραλυτικό στραβισμό.

Συνεκτικός στραβισμός
Μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή να οφείλεται σε κάποια διαπλαστική ανωμαλία ή ανωμαλίες των μυών του βολβού. Εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής, δεν προκαλεί διπλωπία, ο βαθμός του στραβισμού είναι ίδιος σε όλες τις βλεμματικές θέσεις και μπορεί να προκαλέσει διαφόρων βαθμών διαταραχές στην όραση (αμβλυωπία, παθολογική διόφθαλμη και στερεοσκοπική όραση).

Παραλυτικός στραβισμός
Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις του εγκεφάλου και των οφθαλμοκινητικών νεύρων (φλεγμονές, ισχαιμία, αιμορραγία, τραύμα, όγκοι, απλασίες). Υπάρχει σχεδόν πάντα διπλωπία και η γωνία του στραβισμού μεταβάλλεται στις διάφορες βλεμματικές θέσεις.

Αντιμετώπιση
Η θεραπεία του συνεκτικού στραβισμού είναι ανάλογη με τα ευρήματα που προκύπτουν από την οφθαλμολογική εξέταση και μπορεί να περιλαμβάνει:

- Χορήγηση γυαλιών για διόρθωση τυχόν διαπλαστικής ανωμαλίας.
- Περιοδική κάλυψη του υγιούς ματιού με σκοπό την πρόληψη της αμβλυωπίας.
- Εφαρμογή ειδικών ασκήσεων με σκοπό την ενίσχυση της διόφθαλμης όρασης.
- Χειρουργική θεραπεία εφόσον οι άλλες μορφές θεραπείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον στραβισμό. Σε αυτή γίνεται επέμβαση στους εξωφθάλμιους μύες (4 ορθοί και 2 λοξοί μύες) ώστε το μάτι που παρεκκλίνει να μπορεί να στρέφεται μαζί με τον άλλο οφθαλμό προς το σημείο προσήλωσης. πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη διορθωτική επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν υπολειπόμενο ποσό στραβισμού. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς μπορεί να γίνει τοπική ή γενική αναισθησία.

Η θεραπεία του παραλυτικού στραβισμού είναι κατ' αρχήν αιτιολογική προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το αίτιο που προκάλεσε τον στραβισμό (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). Στην συνέχεια και εφόσον περιμένουμε τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να σταθεροποιηθεί ο στραβισμός, επεμβαίνουμε χειρουργικά. Όταν δεν είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση μπορεί η διπλωπία που υπάρχει να αντιμετωπισθεί είτε με την κάλυψη του ενός ματιού είτε με την χρήση ειδικών πρισματικών γυαλιών.

Σκοπός κάθε εγχείρησης στραβισμού είναι να εξασφαλίσει ορθοφορία στην πρωτεύουσα θέση και φυσιολογική κινητικότητα των ματιών. Αυτό επιδιώκεται για δύο λόγους: α) για να αποκαταστήσει την εμφάνιση του ασθενούς (αισθητικός) και β) για να αποκαταστήσει φυσιολογική διόφθαλμη όραση.

http://www.care.gr/post/802/stravismos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...