Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στραβισμός



Στραβισμός λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το ένα μόνο μάτι είναι στραμμένο προς το αντικείμενο προσήλωσης ενώ το άλλο μάτι είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση.

Μορφές
Όταν ο στραβισμός είναι φανερός χωρίς την εφαρμογή κάποιας δοκιμασίας τότε ονομάζεται έκδηλος στραβισμός ή ετεροτροπία, ενώ όταν φανερώνεται μετά από κάποια δοκιμασία (αυτή προκαλεί αποσύνδεση των δύο ματιών) ονομάζεται λανθάνων στραβισμός ή ετεροφοβία.

Ανάλογα με την κατεύθυνση που είναι στραμμένο το μάτι που παρεκκλίνει οι στραβισμοί διακρίνονται σε:
1. Συγκλίνοντα στραβισμό (εσωτροπία ή εσωφορία) όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς τα μέσα.
2. Αποκλίνοντα στραβισμό (εξωτροπία ή εξωφορία) όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς έξω.
3. Κάθετο στραβισμό (ανωτροπία - υποτροπία ή ανωφορία - υποφορία) όταν το μάτι που στραβίζει κατευθύνεται προς τα πάνω ή κάτω αντίστοιχα.

Φυσικά είναι δυνατόν να διαγνωσθεί μορφή στραβισμού στην οποία να συνυπάρχουν συνδυασμοί των παραπάνω καταστάσεων.

Ειδική μορφή στραβισμού είναι ο ψευδοστραβισμός ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε μικρά παιδιά. Στην κατάσταση αυτή, ενώ φαινομενικά δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει στραβισμός στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά διαταραχή. Οφείλεται συνήθως στον επίκανθο (μία πτυχή του δέρματος στην έσω γωνία μεταξύ των δύο βλεφάρων που καλύπτει τμήμα του βολβού) και δίνει εντύπωση συγκλίνοντα στραβισμού.

Ανάλογα με το αίτιο, διακρίνουμε τον στραβισμό σε 2 βασικές κατηγορίες, τον συνεκτικό και τον παραλυτικό στραβισμό.

Συνεκτικός στραβισμός
Μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή να οφείλεται σε κάποια διαπλαστική ανωμαλία ή ανωμαλίες των μυών του βολβού. Εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής, δεν προκαλεί διπλωπία, ο βαθμός του στραβισμού είναι ίδιος σε όλες τις βλεμματικές θέσεις και μπορεί να προκαλέσει διαφόρων βαθμών διαταραχές στην όραση (αμβλυωπία, παθολογική διόφθαλμη και στερεοσκοπική όραση).

Παραλυτικός στραβισμός
Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις του εγκεφάλου και των οφθαλμοκινητικών νεύρων (φλεγμονές, ισχαιμία, αιμορραγία, τραύμα, όγκοι, απλασίες). Υπάρχει σχεδόν πάντα διπλωπία και η γωνία του στραβισμού μεταβάλλεται στις διάφορες βλεμματικές θέσεις.

Αντιμετώπιση
Η θεραπεία του συνεκτικού στραβισμού είναι ανάλογη με τα ευρήματα που προκύπτουν από την οφθαλμολογική εξέταση και μπορεί να περιλαμβάνει:

- Χορήγηση γυαλιών για διόρθωση τυχόν διαπλαστικής ανωμαλίας.
- Περιοδική κάλυψη του υγιούς ματιού με σκοπό την πρόληψη της αμβλυωπίας.
- Εφαρμογή ειδικών ασκήσεων με σκοπό την ενίσχυση της διόφθαλμης όρασης.
- Χειρουργική θεραπεία εφόσον οι άλλες μορφές θεραπείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον στραβισμό. Σε αυτή γίνεται επέμβαση στους εξωφθάλμιους μύες (4 ορθοί και 2 λοξοί μύες) ώστε το μάτι που παρεκκλίνει να μπορεί να στρέφεται μαζί με τον άλλο οφθαλμό προς το σημείο προσήλωσης. πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη διορθωτική επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν υπολειπόμενο ποσό στραβισμού. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς μπορεί να γίνει τοπική ή γενική αναισθησία.

Η θεραπεία του παραλυτικού στραβισμού είναι κατ' αρχήν αιτιολογική προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το αίτιο που προκάλεσε τον στραβισμό (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). Στην συνέχεια και εφόσον περιμένουμε τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να σταθεροποιηθεί ο στραβισμός, επεμβαίνουμε χειρουργικά. Όταν δεν είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση μπορεί η διπλωπία που υπάρχει να αντιμετωπισθεί είτε με την κάλυψη του ενός ματιού είτε με την χρήση ειδικών πρισματικών γυαλιών.

Σκοπός κάθε εγχείρησης στραβισμού είναι να εξασφαλίσει ορθοφορία στην πρωτεύουσα θέση και φυσιολογική κινητικότητα των ματιών. Αυτό επιδιώκεται για δύο λόγους: α) για να αποκαταστήσει την εμφάνιση του ασθενούς (αισθητικός) και β) για να αποκαταστήσει φυσιολογική διόφθαλμη όραση.

http://www.care.gr/post/802/stravismos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...