Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σχήμα του σώματος: Ποια η σημασία του για την καρδιά και τον εγκέφαλό μας;


Το σχήμα του σώματος μας, δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουμε για καρδιακές παθήσεις.

Οι άνθρωποι με σχήμα σώματος που μοιάζει με μήλο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθειες από ότι οι άνθρωποι που έχουν σχήμα σώματος που μοιάζει με αχλάδι.

Στους ανθρώπους με σχήμα σώματος μήλου, το πάχος μαζεύεται γύρω από τη μέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαγχνικό λίπος στους ανθρώπους αυτούς, παράγει φλεγμονώδεις ουσίες με επιβλαβείς επιπτώσεις στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και στο υπόλοιπο καρδιαγγειακό σύστημα.

Αντίθετα στους ανθρώπους με σχήμα σώματος αχλαδιού, το περιττό πάχος μαζεύεται στην περιοχή των γοφών. Φαίνεται ότι το λίπος αυτό έχει λιγότερες αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας τουλάχιστον όσον αφορά την καρδιά και τα αγγεία.

Υπάρχει λοιπόν ένας πολύ απλός τρόπος που επιτρέπει στον καθένα να αντιληφθεί τον δικό του κίνδυνο να προσβληθεί από πάθηση της καρδιάς.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν το σώμα μας έχει σχήμα που μοιάζει περισσότερο με μήλο ή με αχλάδι.

Η πρόληψη εναντίον των καρδιοπαθειών θα μπορούσε να γίνεται πιο έγκαιρα και να είναι αποτελεσματικότερη χρησιμοποιώντας την πληροφορία αυτή που είναι εύκολο να έχουμε.

Οι παράγοντες που θεωρούνται βασικοί για τον υπολογισμό του κινδύνου που έχει κάποιος να υποστεί καρδιακή και αγγειακή πάθηση είναι οι ακόλουθοι:

Κάπνισμα: Οποιοσδήποτε αριθμός τσιγάρων που καπνίζονται κάθε μέρα, αποτελούν κίνδυνο για την καρδιά

Ψηλή πίεση

Ψηλή κακή χοληστερόλη LDL

Σακχαρώδης διαβήτης

Αύξηση της ηλικίας

Παχυσαρκία

Απουσία σωματικής άσκησης.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, ότι η καλή υγεία δεν είναι κάτι που είναι εκεί, δεδομένη και απλά υπάρχει. Η καλή υγεία απαιτεί προσπάθεια και συνέπεια εκ μέρους μας.

Χρειάζονται προσπάθειες για να μην προσβαλλόμαστε από ασθένειες και ιδιαίτερα από παθήσεις της καρδίας.

Είναι προτιμότερο να καταβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες και τον ανάλογο χρόνο που απαιτείται παρά να υποχρεωνόμαστε εκ των υστέρων να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. 

Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τους γιατρούς μας. Οι προσπάθειες μας είναι αναγκαίο να επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

Παρακολούθηση της πίεσης και ορθή αντιμετώπιση εάν υπάρχει πρόβλημα

Αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος

Οι θερμίδες που παίρνουμε κάθε μέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις ανάγκες μας για να αποφεύγουμε την παχυσαρκία

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια για απώλεια βάρους στις περιπτώσεις που το σώμα λαμβάνει σχήμα μήλου, με περιττά κιλά να συσσωρεύονται στην κοιλιακή περιοχή

Να μην αμελούμε να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης, 3 έως 4 ημέρες κάθε εβδομάδα. Είναι ακόμη καλύτερα εάν μπορούμε να κάνουμε την άσκηση αυτή κάθε μέρα

Εάν υπάρχουν άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, είναι απαραίτητο να μεριμνάμε για τον ορθό έλεγχο και παρακολούθηση τους.


 medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Οικογενειακές σχέσεις ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους σε τομείς, όπως οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Οι διαταραχές αυτές συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβική ηλικία και συνεχίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή, γεγονός που σηματοδοτεί και την χρονιότητά τους. Προκειμένου να μελετηθεί η αιτιολογία τους, έχουν αναφερθεί πολλοί παράγοντες, βιολογικοί, ατομικοί – ενδοψυχικοί, όπως οι εικόνες που έχουν εσωτερικεύσει τα άτομα για τα κοντινά πρόσωπα του περιβάλλοντός τους (κυρίως τη μητέρα), αλλά και οικογενειακοί, όπως είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο οικογενειακό πλαίσιο. Μια από τις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες διαταραχές προσωπικότητας είναι η οριακή. Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη «υγιών» σχέσεων με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και είναι ευάλωτα σε παρορμητικές πράξεις και ενέργειες. Συχνά έχουν έντονα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ εμφανίζουν

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα