Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι “παράνομες” σκέψεις που γίνονται εμμονές


Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σχεδόν όλοι κάνουμε σκέψεις εμμονικού χαρακτήρα. Σκέψεις με συνήθως παράνομο ή απαγορευμένο περιεχόμενο τις οποίες προσπαθούμε να αποτινάξουμε είτε αποφεύγοντάς τις είτε αναπτύσσοντας μηχανισμούς για την απώθησή τους.

Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει σκέψεις ανησυχίας για το θάνατο αγαπημένων προσώπων, την ενδεχόμενη απιστία του συντρόφου ή σκέψεις αμφισβήτησης για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Στο ίδιο συνεχές ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πιο απογερευμένες σκέψεις όπως ιδέες αιμομιξίας, διάπραξης ενός εγκλήματος ή ακόμα αυτοκτονικές και παιδοφιλικές εμμονές.

Συχνά, αυτές οι σκέψεις μας επισκέπτονται ακάλεστες και βιώνουμε ένα καταιγιστικό συναίσθημα έντονης ταραχής, ενοχής και απόγνωσης το οποίο στις πιο ακραίες μορφές του μπορεί να εμπίπτει στα διαγνωστικά κριτήρια της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό που μας συμβαίνει λοιπόν με απλά λόγια είναι πως έχουμε δαιμονοποιήσει αυτές τις σκέψεις, καθως τις συγχέουμε με παρορμήσεις και όσο πιο απεγνωσμένα προσπαθούμε να τις κατευνάσουμε τόσο εκείνες αντιστέκονται και ισχυροποιούνται.

Η συναισθηματική ένταση που μας δημιουργούν οι παραπάνω σκέψεις αναζητά απεγνωσμένα εκτόνωση και στην προσπάθειά μας να την καταπιέσουμε τόσο η πίεση αυξάνεται. Η συναισθηματική εκτόνωση έρχεται συχνά μέσα από συμπεριφορές που στόχο έχουν να εξουδετερώσουν την εμμονή μας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι ο σύντροφός του θα απιστήσει, θα ψάχνει διαρκώς το κινητό του για ύποπτα μηνύματα ή ένας άνθρωπος που φοβάται τις παιδοφιλικές του σκέψεις συγχέοντάς τες με παρορμήσεις, να προσεύχεται καταναγκαστικά, να αποφεύγει την αλληλεπίδραση με παιδιά ή σε πιο ακραίες μορφές να τραυματίζει ο ίδιος τα γεννητικά του όργανα έτσι ώστε να είναι απολύτως βέβαιος πως η τρομακτική σκέψη που κάνει δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτές οι καταναγκαστικές συμπεριφορές δίνουν δυστυχώς το μήνυμα στο άτομο πως οι σκέψεις του είναι αληθινές, με αποτέλεσμα ενώ αρχικά υποχωρεί η συναισθηματική ένταση, οι εμμονές στην πραγματικότητα δυναμώνουν.

Οι εμμονές γίνονται ιδιαίτερα έντονες τις περιόδους που το άτομο βιώνει έντονο άγχος και δεν είναι λίγες οι φορές που συνδέονται με την υπερεγωτική ακαμψία, δηλαδή την αδιαλλαξία του ατόμου σε θέματα ηθικής και κανόνων. Αν οι σκέψεις αυτές απενοχοποιηθούν από το άτομο και γίνει ξεκάθαρο πως οι ιδέες του συμβαίνουν αυτόματα, χωρίς συνειδητή επιλογή που να υποδηλώνει παρόρμηση, τότε εκείνες χάνουν τη “δύναμή” τους. Τα συναισθήματα που βιώνει το άτομο γίνονται πιο ήπιας έντασης όπως και οι συμπεριφορές αγχόλυσης. Άλλες φορές, λειτουργεί και η αντίθετη οδός. Δηλαδή, η αποθάρρυνση των συμπεριφορών καταναγκασμού οδηγούν το άτομο στη συνειδητοποίηση πως δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός κίνδυνος η σκέψη του να γίνει πραγματικότητα.

Είναι χρήσιμο όταν διαπιστώνεται προσωπική δυσφορία ή και έκπτωση στη λειτουργικότητα να πραγματοποιείται επίσκεψη σε ειδικό προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα και να αποκατασταθεί η ψυχική ισορροπία του ατόμου.


http://www.e-psychology.gr/obsessive-compulsing-disorder/1743-oi-paranomes-skepseis-pou-ginontai-emmones.html
Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία.
Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. 
Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...