Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τροφές που γίνονται επικίνδυνες όσο πιο πολύ τις τρώτε!



Υπάρχουν πολλές “σούπερ” υγιεινές τροφές, τις οποίες οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους, αφού μας προσφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη σχεδόν για κάθε πτυχή της υγείας μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ρήση “όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο”, δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή και ας αφορά καλά πράγματα στην ζωή μας. Παν μέτρον άριστον, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Μερικές τροφές μπορεί να είναι πολύ καλές για σας, εφόσον τις καταναλώνετε τακτικά και με μέτρο, αλλά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε 6 απίστευτα υγιεινές τροφές που μπορεί να σας βλάψουν, αν τις καταναλώνετε συχνά σε μεγάλες ποσότητες:

Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Ωστόσο, η περίσσεια ωμέγα-3 οξέων μπορεί να επιφέρει μείωση της πυκνότητας του αίματος. Το ιχθυέλαιο έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες.

Τόνος: Τόνος περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιέχει αυξημένες ποσότητες μεθυλυδράργυρου, λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Σε υψηλά επίπεδα, ο μεθυλυδράργυρος είναι μια νευρολογική τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη ακοή και ομιλία.

Κανέλα: Κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Ακόμα περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν υπερβαίνετε συχνά κατά πολύ αυτό το όριο, τότε μπορεί να προκαλέσετε τοξικότητα του ήπατος και καρκίνο.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε πολλά φαγητά. Σε χαμηλές δόσεις, δεν επηρεάζει την υγεία. Ωστόσο, περιέχει μυριστικίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε μεγάλες δόσεις.

Καφές: Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους. Η κατανάλωση πάνω από 500-600 mg ανά ημέρα μπορεί να “συντρίψει” το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι, ταχυπαλμία και μυϊκό τρόμο.

Συκώτι: Το συκώτι περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαλκό, τα οποία οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες. Η υπερβολική λήψη βιταμνίνης Α προκαλεί τοξικότητα στο αίμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην όραση, πόνο στα οστά με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ναυτία και έμετο. Η υπερβολική κατανάλωση χαλκού μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του χαλκού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές μεταβολές, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.

authoritynutrition

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ