Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο



Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke βρήκε ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στους καπνιστές και ειδικότερα στις γυναίκες.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον Joni Lindbohm, γράφουν ότι τα εγκεφαλικά που προκαλούνται λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι 8 φορές πιο συχνά στις καπνίστριες που καταναλώνουν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Στους άνδρες καπνιστές είναι 3 φορές πιο συχνά καπνίζουν επίσης ίδιο αριθμό τσιγάρων.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας αναλογούν στο 3-10% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία στο διάστημα ανάμεσα στην επιφάνεια του εγκεφάλου και του κρανίου. Εκδηλώνεται συνήθως με ξαφνική και πολύ έντονη κεφαλαλγία.

Συχνά αυτά τα αιμορραγικά εγκεφαλικά αφορούν νέα άτομα και μπορούν να προκαλέσουν αναπηρία, ακόμα και θάνατο στο 20% των παθόντων. Αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου συμβαίνει συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου το οποίο προκαλεί ξαφνική αιμορραγία ενώ μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ρήξης μιας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας.

Ακόμα και λίγα τσιγάρα κάνουν κακό
Φινλανδοί επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 66.000 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν σε εθνικές μελέτες από το 1972 και μετά. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 21 χρόνια.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε τα εξής:
Οι γυναίκες που κάπνιζαν 1-10 τσιγάρα ημερησίως είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους άνδρες ήταν διπλάσιος.
Μεταξύ αυτών που κάπνιζαν 11-20 τσιγάρα ημερησίως, οι γυναίκες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο και οι άνδρες διπλάσιο κίνδυνο.

Τα άτομα που είχαν σταματήσει να καπνίζουν είχαν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία. Αποχή έξι μηνών από το κάπνισμα συντελούσε σε μείωση του κινδύνου στο ίδιο επίπεδο με τους μη καπνιστές.

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο κάπνισμα και η καλύτερη επιλογή είναι να μην ξεκινήσει κανείς να καπνίζει, ανέφεραν οι ερευνητές.
healthyliving


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ