Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ινομύωμα και η νέα θεραπεία που διατηρεί την ακεραιότητα της μήτρας



Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότερο. Είναι η θεραπεία με Εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης ή όπως είναι γνώστη πια ως HIFU (χάιφου).
       
Η θεραπεία με υπέρηχο δεν είναι καθόλου καινούργια. Ο Εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης, ο οποίος αναπτύχθηκε το 1940 φαίνεται να διεκδικεί την πρώτη θέση ως η πιο ήπια και φιλική προς το σώμα της γυναίκας θεραπείας.
       
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι. Είναι από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας. Το μέγεθός τους ποικίλει από πολύ λίγα εκατοστά έως και τόσο μεγάλα που καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλιά και φαίνονται σαν πρήξιμο της κοιλιάς.
       
Σήμερα μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών έχει ινομυώματα της μήτρας. Συνήθως τα συμπτώματα είναι: βαριά έμμηνο ρύση, συχνή και επώδυνη περίοδο, δυσφορία στην πύελο, αναιμία, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις, υπογονιμότητα.
       
Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Μερικές φορές τα ινομυώματα της μήτρας ανιχνεύονται παρεμπιπτόντως σε ασθενείς χωρίς παράπονα κατά τη διάρκεια του τσεκ-απ.
       
Ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με την ανατομία της μήτρας διακρίνουμε: υπορογόνια, ενδοτοιχωματικά και υποβλεννογόνια.
       
Η συμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας είναι συνήθως επεμβατική. Η αντιμετώπισή τους καθορίζεται από την θέση, το μέγεθος, την συμπτωματολογία και την ηλικία της γυναίκας. Έχουμε τρις τρόπους: μυομεκτομή - χειρουργική αφαίρεση, λαπαροσκοπική – αναίμακτη αφαίρεση που είναι ελάχιστα επεμβατική και η υστεροσκoπική αφαίρεση – επίσης ελάχιστα επεμβατική διαδικασία αλά με κολπική πρόσβαση η οποία είναι κατάλληλη μόνο για υποβλεννογόνια ινομυώματα.
       
Ο γιατρός κατευθύνει μία εστιασμένη δέσμη ακουστικής ενέργειας προς το ινομύωμα με απόλυτη ακρίβεια η οποία θερμαίνει και καταστρέφει τον άρρωστο ιστό, χωρίς να επηρεάζει τους κοντινούς ιστούς ή δομές. Και αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
       
Η θεραπεία ΗIFU είναι εντελώς μη-επεμβατική, δεν απαιτεί ολική αναισθησία, χωρίς τομή και ουλές, χωρίς απώλεια αίματος και μολύνσεις, ακίνδυνη για την ασθενή, τον γιατρό και το περιβάλλον, διατηρεί την ακεραιότητα της μήτρας και η αναπαραγωγικότητα της γυναίκας. Η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι 2 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση.
       
Γι’ αυτό το λόγο όλο και περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας διαλέγουν την θεραπεία HIFU.
Στην Ευρώπη η θεραπεία HIFU εφαρμόζεται επιτυχώς στο Churchil Hospital, Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Ρουμανία και το πιο κοντινό HIFU κέντρο βρίσκεται στη Βουλγαρία.
       
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: hifu.hursamed.com

http://www.ygeiaonline.gr/ta-panta-gia-tin-ygeia/iatrikes-eidiseis/107-gynaikology/17782-inomywma-kai-h-nea-therapeia-pou-diathrei-thn-akeraiothta-ths-mhtras

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ