Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ινομύωμα και η νέα θεραπεία που διατηρεί την ακεραιότητα της μήτρας



Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότερο. Είναι η θεραπεία με Εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης ή όπως είναι γνώστη πια ως HIFU (χάιφου).
       
Η θεραπεία με υπέρηχο δεν είναι καθόλου καινούργια. Ο Εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης, ο οποίος αναπτύχθηκε το 1940 φαίνεται να διεκδικεί την πρώτη θέση ως η πιο ήπια και φιλική προς το σώμα της γυναίκας θεραπείας.
       
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι. Είναι από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας. Το μέγεθός τους ποικίλει από πολύ λίγα εκατοστά έως και τόσο μεγάλα που καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλιά και φαίνονται σαν πρήξιμο της κοιλιάς.
       
Σήμερα μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών έχει ινομυώματα της μήτρας. Συνήθως τα συμπτώματα είναι: βαριά έμμηνο ρύση, συχνή και επώδυνη περίοδο, δυσφορία στην πύελο, αναιμία, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις, υπογονιμότητα.
       
Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Μερικές φορές τα ινομυώματα της μήτρας ανιχνεύονται παρεμπιπτόντως σε ασθενείς χωρίς παράπονα κατά τη διάρκεια του τσεκ-απ.
       
Ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με την ανατομία της μήτρας διακρίνουμε: υπορογόνια, ενδοτοιχωματικά και υποβλεννογόνια.
       
Η συμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας είναι συνήθως επεμβατική. Η αντιμετώπισή τους καθορίζεται από την θέση, το μέγεθος, την συμπτωματολογία και την ηλικία της γυναίκας. Έχουμε τρις τρόπους: μυομεκτομή - χειρουργική αφαίρεση, λαπαροσκοπική – αναίμακτη αφαίρεση που είναι ελάχιστα επεμβατική και η υστεροσκoπική αφαίρεση – επίσης ελάχιστα επεμβατική διαδικασία αλά με κολπική πρόσβαση η οποία είναι κατάλληλη μόνο για υποβλεννογόνια ινομυώματα.
       
Ο γιατρός κατευθύνει μία εστιασμένη δέσμη ακουστικής ενέργειας προς το ινομύωμα με απόλυτη ακρίβεια η οποία θερμαίνει και καταστρέφει τον άρρωστο ιστό, χωρίς να επηρεάζει τους κοντινούς ιστούς ή δομές. Και αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
       
Η θεραπεία ΗIFU είναι εντελώς μη-επεμβατική, δεν απαιτεί ολική αναισθησία, χωρίς τομή και ουλές, χωρίς απώλεια αίματος και μολύνσεις, ακίνδυνη για την ασθενή, τον γιατρό και το περιβάλλον, διατηρεί την ακεραιότητα της μήτρας και η αναπαραγωγικότητα της γυναίκας. Η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι 2 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση.
       
Γι’ αυτό το λόγο όλο και περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας διαλέγουν την θεραπεία HIFU.
Στην Ευρώπη η θεραπεία HIFU εφαρμόζεται επιτυχώς στο Churchil Hospital, Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Ρουμανία και το πιο κοντινό HIFU κέντρο βρίσκεται στη Βουλγαρία.
       
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: hifu.hursamed.com

http://www.ygeiaonline.gr/ta-panta-gia-tin-ygeia/iatrikes-eidiseis/107-gynaikology/17782-inomywma-kai-h-nea-therapeia-pou-diathrei-thn-akeraiothta-ths-mhtras

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα