Γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφίμων βάση της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Μετά από κάθε γεύμα το σώμα «σπάει» τους υδατάνθρακες σε μικρότερα μόρια ζάχαρης που ονομάζονται γλυκόζη. Η τελευταία αποτελεί και το σημαντικότερο καύσιμο του σώματος.
Ο χρόνος όμως που μεσολαβεί μεταξύ ενός γεύματος και της μετατροπής των υδατανθράκων σε γλυκόζη διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των υδατανθράκων και το τρόφιμο στο οποίο περιέχονται. Κάποιο τύποι υδατανθράκων αυξάνουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και κάποιοι άλλοι σταδιακά. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης, ή απλά του ζαχάρου, στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν άμεση επίδραση στο ζάχαρο, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης υποδηλώνει σταδιακή άνοδο του «καυσίμου» στο αίμα.
Γιατί είναι σημαντικός ο γλυκαιμικός δείκτης;
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναπτύχθηκε με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη, και έχουν ανάγκη να ελέγχουν την ποσότητα των υδατανθράκων που λαμβάνουν. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με αποτελεσματικότερο έλεγχο του ζαχάρου, χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αλλά και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Με την πρόοδο όμως της επιστήμης φάνηκε η άμεση συσχέτιση μεταξύ των νοσημάτων του μεταβολισμού και εκείνων της καρδιάς. Για το λόγο αυτό, δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη γρήγορα «δοκιμάστηκαν» και σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα αποτελέσματα και εδώ είναι θετικά, με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη να συμβάλλουν στον έλεγχο της «βλαβερής» χοληστερόλης, να μειώνουν το κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα. Άλλες συσχετίσεις οι οποίες έχουν γίνει αναφέρονται στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και σε μειωμένο κίνδυνο για πέτρες στη χολή.
healthview
Σχόλια