Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χωρίς οφέλη τα προβιοτικά στα υγιή άτομα



Η υπόσχεση των προβιοτικών τροφίμων και ποτών, όπως π.χ. το γιαούρτι και το κεφίρ, είναι ότι τα «καλά βακτήρια» που περιέχουν θα αντικαταστήσουν τα “κακά βακτήρια” που προκαλούν μεταβολικές ασθένειες και γαστρεντερικά προβλήματα. Όμως ερευνητές από τη Δανία λένε τα προϊόντα είναι απλώς “σπατάλη χρημάτων” για τους υγιείς ανθρώπους.

Η κατανάλωση προβιοτικών (καλών βακτηρίων) μπορεί να είναι ωφέλιμη στους πάσχοντες από μεταβολικά και γαστρεντερικά προβλήματα αλλά δεν φαίνεται να βοηθάει τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genome Medicine.
Ο καθηγητής Oluf Pedersen, επικεφαλής της μελέτης είπε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι κάποια προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με ανισορροπίες του εντέρου, λίγα είναι τα στοιχεία για όφελος σε άτομα που δεν ασθενούν.

Οι εταιρείες τροφίμων τα τελευταία αρκετά χρόνια διαλαλούν τα προβιοτικά προϊόντα τους, π.χ. η ιστοσελίδα της Danone λέει ότι η σειρά γιαουρτιών Activia περιέχει το προβιοτικό BifidusActiRegularis που παραδίδει “δισεκατομμύρια ενεργών προβιοτικών Bifidus ActiRegularis®” για τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές επισημαίνουν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη και κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι τα προβιοτικά σκοτώνονται από τα οξέα του στομάχου πριν φτάσουν στο έντερο.
Από την άλλη μεριά, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το μικροβίωμα (η εντερική χλωρίδα) παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία.

Χωρίς εμφανή επίδραση στους υγιείς
Η μετα-ανάλυση εξέτασε επτά μελέτες που είχαν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 2013 και 2015 στις οποίες είχαν συμμετάσχει υγιή άτομα ηλικίας 19-81 ετών που έτρωγαν προβιοτικά επί 21-42 ημέρες, σε μορφή μπισκότων, ροφημάτων γάλακτος ή χαπιών. Πρόκειται για μικρές μελέτες που περιέλαβαν από 21 μέχρι 81 άτομα.

Πριν και μετά την έναρξη της κατανάλωσης των προβιοτικών, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις κοπράνων για να καθοριστούν οι συγκεντρώσεις των βακτηρίων στο έντερό τους και οι αλλαγές αργότερα. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ότι οι μελέτες βρήκαν αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων στα κόπρανα, εκτός από μία.

Η ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο παχύ έντερο θεωρείται σημαντική για την υγεία. Είναι απαραίτητη για την υγεία του εντέρου αλλά και ολόκληρου του σώματος καθώς τα βακτήρια συνθέτουν από τις τροφές κάποιες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ορισμένα κορεσμένα λιπαρά βραχείας αλύσου που τρέφουν το έντερο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα “σωστό” μικροβίωμα βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή ορμονών του εντέρου.
Μελέτες έχουν συσχετίσει μεταβολικά και γαστρεντερικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, με ένα “κακό” μικροβίωμα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ωφέλιμων βακτηρίων στη διατροφή των πασχόντων από αυτά τα νοσήματα είναι ευεργετική, για παράδειγμα, ίσως να μειώνει την παχυσαρκία και την αντοχή στην ινσουλίνη.

Στην παρούσα μετα-ανάλυση, οι ερευνητές έγραψαν: «Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι τα προβιοτικά ασκούν επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου των υγιών ανθρώπων. Μόνο όταν υπάρχει δυσβίωση, δηλαδή διαταραχή της φυσιολογικής σύστασης της εντερικής χλωρίδας, υπάρχουν ενδείξεις για τονωτική ή προστατευτική δράση».

Πηγή: Alterations in fecal microbiota composition by probiotic supplementation in healthy adults: a systematic review of randomized controlled trials. Nadja B. Kristensen, Thomas Bryrup, Kristine H. Allin, Trine Nielsen, Tue H. Hansen and Oluf Pedersen.
http://www.healthyliving.gr/2016/05/11/mikrobioma-entero-xlorida-ofelh/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ...