Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρέθηκαν τα αίτια για τον καρκίνο του μαστού



Το παζλ των γενετικών αιτιών που προκαλούν καρκίνο του μαστού συμπλήρωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων, σε μια μελέτη που αναμένεται να διανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου.
Οι ίδιοι επιστήμονες εκτιμούν πως, πλέον, έχουν μια σχεδόν τέλεια εικόνα των γενετικών εκδηλώσεων που προκαλούν καρκίνο του μαστού!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έχει ήδη χαρακτηριστεί ως “σταθμός”, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες και προληπτικές μεθόδους. Όπως αναφέρει το BBC, η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της πρακτικά αποκάλυψε όλα τα λάθη που προκαλούν υγιή ιστό του στήθους να “εκφυλιστεί”.
Ο βρετανικός κοινωφελής οργανισμός “Cancer Research UK” χαρακτήρισε τα ευρήματα ως σημαντικό σκαλοπάτι για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Προκειμένου να κατανοήσουν τις αιτίες της νόσου, οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν τι “πάει στραβά” στο DNA μας και υγιής ιστός μετατρέπεται σε καρκινικός.
Η διεθνής ομάδα εξέτασε και τα 3 δισεκατομμύρια γράμματα στο ανθρώπινο γενετικό κώδικα 560 καρκίνων του μαστού και ανακάλυψε 93 γονίδια, που αν μεταλλαχθούν μπορούν να προκαλέσουν όγκους.
Κάποια εξ αυτών ήταν γνωστά, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτή θα είναι και η τελική λίστα, εκτός από κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις.

“Υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Τώρα, αποδεικνύεται, πως έχουν την πλήρη εικόνα του καρκίνου του μαστού – υπάρχουν 93 γονίδια που αν μεταλλαχθούν μετατρέπουν ένα φυσιολογικό κύτταρο του μαστού σε καρκινικό κύτταρο. Αυτό ειναι μια σημαντική πληροφορία”, δήλωσε στο BBC ο Καθηγητής, Sir Mike Stratton, διευθυντής του Ινστούτου Sanger Institute του Cambridge που ηγήθηκε της μελέτης.

“Παραδίδουμε τη λίστα στα πανεπιστήμια, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας για να ξεκινήσουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, γιατί αυτά τα μεταλλαγμένα γονίδια και οι πρωτεΐνες τους ειναι οι στόχοι για νέες θεραπείες. Σήμερα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια εναντίον τέτοιων στόχων, που ξέρουμε ότι έχουν αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε.
Βέβαια, όπως τονίζει και ο Sir Stratton, τα νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στοςυ ασθενείς σε τουλάχιστον 10 χρόνια και προειδοποιεί πως “οι καρκίνοι είναι δόλια θηρία που βρίσκουν τρόπους να αναπτύξουν αντοχή σε νέες θεραπείες. Συνεπώς, είμαι αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξος”.

Τα “κακά” νέα
Υπάρχουν όμως και αρνητικές διαπιστώσεις από την εξέταση των δεδομένων.
Το 60% των μεταλλάξεων που προκαλούν τις κακοήθειες εντοπίζονται σε μόλις 10 γονίδια. Στην άλλη άκρη του φάσματος, όμως, υπάρχουν μεταλλάξεις τόσο σπάνιες, που εντοπίζονται σε ένα πολύ μικρό αριθμό καρκίνων, που αμφισβητείται ότι θα υπάρξει οικονομικό κίνητρο για την ανάπτυξη θεραπειών.

Οι μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις αφήνουν μοναδικά σημάδια, σαν υπογραφές, στο DNA μας, που επέτρεψαν στην ομάδα να αναγνωρίσει 12 τύπους βλάβης που προκαλούν μεταλλάξεις στο στήθος. Κάποιες σχετίζονται με κληρονικούς κινδύνους, αλλά οι περισσότες είναι ακόμα ανεξήγητες.

Μια ομάδα μεταλλάξεων μοιάζει να προκαλείται κατά την επίθεση του οργανισμού εναντίον ιών, μεταλλάσσοντας τον γενετικό τους κώδικα, κατά την οποία όμως πλήτετται και το ίδιο σημαντικά.
Κατά πόσο αυτές η διαδικασίες μπορούν να τροποποιηθούν, σε αυτό το αναδυόμενο πεδίο, είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήαμτα της μελέτης μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν στην ανακάλυψη τρόπων περιορισμού των παραγόντων κινδύνου.

“Στο μέλλον, θα θέλαμε να μπορούμε να σκιαγραφούμε το ατομικό καρκινικό γονιδίωμα ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε την καταλληλότερη θεραπεία για μια γυναίκα ή έναν άνδρα με καρκίνο του μαστού”, τόνισε από την πλευρά της η Δρ. Serena Nik-Zainal, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Sanger. “Είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο”, συμπλήρωσε.


http://www.madata.gr/diafora/health/483982.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ