Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι καυγάδες κάνουν κακό στην υγεία μελλοντικά



Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, οι οποίοι μελέτησαν 156 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κανείς στη μέση ενός καυγά μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τα προβλήματα υγείας που θα εκδηλώσει αργότερα στη ζωή του.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, όσοι εθελοντές αντιδρούσαν στις διαφωνίες με φωνές και οργή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ όσοι συνήθιζαν να κλείνουν το στόμα τους και να καταπνίγουν όσα ήθελαν να πουν, εκδήλωναν με αυξημένη συχνότητα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αντιθέτως, τα συναισθήματα της θλίψης και του φόβου δεν φάνηκε να σχετίζονται ισχυρά με συγκεκριμένα νοσήματα.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης των συναισθημάτων με την σωματική υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λίβενσον, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

Όπως εξηγούν ο δρ Λίβενσον και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Emotion», οι επιζήσαντες σύζυγοι από τα ζευγάρια που παρακολουθούν από το 1989, είναι σήμερα 60άρηδες, 70άρηδες, 80άρηδες και 90άρηδες.
Από την έναρξη της μελέτης και ανά πενταετία (εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα απεβίωσε ο ένας εκ των δύο συζύγων) βιντεοσκοπούνται στο εργαστήριο, ενόσω συζητούν διάφορα γεγονότα της ζωής τους με τα οποία έχουν την ίδια ή διαφορετική γνώμη. Συμπληρώνουν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια υγείας και τρόπου ζωής.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διαφωνίες τους που διήρκησαν μόλις 15 λεπτά και εξέτασαν αν τυχόν συσχετίζονται με την πορεία της υγείας τους κατά την πρώτη 20ετία της μελέτης.
Η συσχέτιση των συναισθημάτων κατά την διαφωνία με την πορεία της υγείας ήταν ισχυρότερη στους άνδρες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι άφηνε αλώβητες τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι σύζυγοι έχαναν εύκολα την ψυχραιμία τους στη διάρκεια της διαφωνίας και άρχιζαν να φωνάζουν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο στο στήθος, υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου.
Αντίστοιχα, όσοι δεν μιλούσαν παρότι μέσα τους «έβραζαν» (κάτι που φαινόταν από το ότι απέφευγαν να κοιτούν στα μάτια τον/την σύζυγό τους, «πάγωνε» το πρόσωπό τους και γινόταν άκαμπτος ο αυχένας τους), είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια οσφυαλγία, δυσκαμψία στον αυχένα και τις αρθρώσεις, και γενικευμένη μυϊκή ένταση.


http://www.onmed.gr/ygeia/item/343829-pos-tha-einai-i-ygeia-sas-sto-mellon-na-ti-deixnei-i-antidrasi-sas-stous-kavgades

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα