Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιδική λευχαιμία ή καρκίνος: Προκαλείται από εντομοκτόνα και μικροβιοκτόνα;


H αναζήτηση των αιτιών της παιδικής λευχαιμίας είναι δύσκολη υπόθεση
Τι προκαλεί καρκίνο ή λευχαιμία στα παιδιά και στους έφηβους; Η ανεύρεση των αιτιών μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική πρόληψη.
Η αναζήτηση για τις αιτίες που προκαλούν λευχαιμία και άλλους καρκίνους στα παιδιά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία 50-60 χρόνια μια αύξηση της τάξης του 50% στη συχνότητα των λευχαιμιών στα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες, εντούτοις η επιστήμη δεν κατάφερε ακόμη να ανακαλύψει τις αιτίες που ευθύνονται για το θλιβερό αυτό γεγονός.

Η αναζήτηση αυτή είναι μια δύσκολη υπόθεση και συχνά προκαλεί πολλές επίμαχες καταστάσεις και ίσως συχνά αδικαιολόγητες ανησυχίες.
Η απόδειξη του ότι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, μια ουσία, ένα φάρμακο ή ένα διατροφικό στοιχείο, ευθύνεται για την πρόκληση λευχαιμίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Συνήθως κλινικές παρατηρήσεις και υποψίες, οδηγούν στη διενέργεια επιδημιολογικών ερευνών. Οι εργασίες αυτές που μπορεί να γίνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και με διάφορες μεθοδολογίες, μπορεί να δείξουν ή να απορρίψουν ένα συσχετισμό μεταξύ ενός συγκεκριμένου παράγοντα και αυξημένου κινδύνου προσβολής από λευχαιμία.

Η ύπαρξη συσχετισμού σε μια έρευνα δεν σημαίνει αναγκαστικά, ότι ο συγκεκριμένος υπό διερεύνηση παράγοντας είναι πράγματι αιτία πρόκλησης λευχαιμίας. Η απόδειξη αιτιολογικής σχέσης μεταξύ ενός παράγοντα και λευχαιμίας ή άλλου καρκίνου απαιτεί πολύ περισσότερα.

Οι βασικές αυτές αρχές έρχονται στο μυαλό διαβάζοντας την έρευνα Γάλλων γιατρών οι οποίοι σε έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι τα εντομοκτόνα και μικροβιοκτόνα, που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για οξεία λευχαιμία στα παιδιά.

Συγκεκριμένα οι Γάλλοι γιατροί στα πλαίσια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα (INSERM), διερεύνησαν τις περιπτώσεις 280 παιδιών που είχαν μόλις διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τους γονείς των παιδιών, συνέλεξαν πολλές πληροφορίες σχετικά με το επαγγελματικό ιστορικό και των δύο γονέων, τη χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι και στον κήπο και τη χρήση ειδικών σαμπουάν για την αντιμετώπιση ψειρών.
Στη συνέχεια έκαναν την ίδια εργασία συλλέγοντας λεπτομερείς πληροφορίες από τους γονείς και από άλλα 288 παιδιά, με ανάλογα χαρακτηριστικά ηλικίας και φύλου, τα οποία όμως δεν έπασχαν από λευχαιμία.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων των παιδιών έδειξε:
Ο κίνδυνος προσβολής από οξεία λευχαιμία ήταν διπλάσιος για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή και μετά τη γέννηση του παιδιού
Η έκθεση των παιδιών σε εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα του κήπου συσχετιζόταν με περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο προσβολής από οξεία λευχαιμία
Η χρήση σαμπουάν για την καταπολέμηση ψειρών στα παιδιά, σύμφωνα με τα όσα έδιναν ως πληροφορίες οι μητέρες, συσχετιζόταν με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο προσβολής για οξεία λευχαιμία.
Οι ερευνητές τονίζουν, ότι τα δεδομένα που προέκυψαν από την εργασία τους, δεν επιτρέπουν την ενοχοποίηση ενός συγκεκριμένου φαρμακευτικού ή χημικού παράγοντα ως αιτία πρόκλησης λευχαιμίας στα παιδιά.

Η σχέση μεταξύ εντομοκτόνων, μικροβιοκτόνων, μυκητοκτόνων και οξείας λευχαιμίας στα παιδιά, παραμένει θέμα προς διερεύνηση.
Είναι όμως γεγονός, ότι τα στοιχεία που προέκυψαν μαζί με ανάλογα δεδομένα, από προηγούμενες έρευνες για τη σχέση εντομοκτόνων στο σπίτι και οξείας λευχαιμίας στα παιδιά, πρέπει να προβληματίσουν κατά πόσο επιβάλλεται ή όχι μια προληπτική δράση.

Η κριτική που μπορεί να ασκηθεί για την εν λόγω εργασία είναι ότι έγινε σε μικρό αριθμό περιστατικών, γεγονός το οποίο αυξάνει τα περιθώρια λάθους.
Επίσης βασίστηκε σε πληροφορίες που έδωσαν οι μητέρες ανάλογα με αυτά που οι ίδιες θυμούνταν. Η πληροφόρηση αυτής της μορφής, δεν είναι η καλύτερη δυνατή όσον αφορά στην αξιοπιστία.

Τελειώνοντας θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που είπαμε στην αρχή ότι η αναζήτηση των αιτιών της παιδικής λευχαιμίας είναι δύσκολη υπόθεση.
Η έρευνα που σας παρουσιάζουμε, προσπαθεί να ρίξει φως στο βασανιστικό αυτό ερώτημα.

Ενώ προσθέτει κάποια νέα στοιχεία στις γνώσεις μας, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αλλά συνεισφέρει στις βάσεις για συνέχιση και διεξαγωγή νέων καλύτερων προσπαθειών για ανεύρεση της αλήθειας στον ευαίσθητο αυτό τομέα.


https://www.medlook.net/2016-May-09-06-34-04-2649.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...