Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κιτρινίλα στο δέρμα: Ποιές παθήσεις ή καταστάσεις την προκαλούν;



Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι κατηγορίες των παθήσεων και των καταστάσεων που προκαλούν κιτρινίλα στο δέρμα μας.
Το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος στον άνθρωπο καθορίζεται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες. Ποικίλει ανάλογα με την τοπική συγκέντρωση των χρωστικών μελανίνης-καροτίνης και την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.
Έτσι ενδέχεται η χροιά να είναι λευκόχρους, το δέρμα να έχει χρώμα ανοικτό καφέ, σκούρο καφέ ή μαύρο. Η φυσιολογική δομή και επάρκεια της κυκλοφορούμενης στο αίμα αιμοσφαιρίνης και η φυσιολογική συγκέντρωση του οξυγόνου του αίματος είναι βασικά για την διατήρηση του φυσιολογικού χρώματος και της φυσιολογικής όψης του δέρματος.
Η διαταραχή του χρώματος του δέρματος με την εμφάνιση «κιτρινίλας» είναι συχνό σύμπτωμα. Ο ασθενής προσέρχεται θορυβημένος στο ιατρείο πολλές φορές μετά από προτροπή οικείων του προσώπων που παρατηρούν την αλλαγή στην όψη του δέρματός του. Σπάνια πρόκειται για αληθές κίτρινο χρώμα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αλλοίωση του χρώματος.

Οι κατηγορίες των παθήσεων και των καταστάσεων που προκαλούν κιτρινίλα, ωχροκίτρινη χροιά δέρματος ή κιτρινωπό χρώμα είναι:
1. Το stress
Το stress, η κούραση και ψυχιατρικά σύνδρομα, η έκθεση σε ψύχος, η έκθεση στον ήλιο, η αϋπνία, παράγοντες διατροφής
Πρόκειται για ωχρότητα δέρματος ή αλλοίωση χρώματος και όχι για αληθές κίτρινο χρώμα, που προκαλείται από διαταραχές στην υφή του δέρματος, στη μικροκυκλοφορία, στη συγκέντρωση της μελανίνης ή στο μυϊκό τόνο των αγγείων, προκαλούμενων από παράγοντες, όπως η υπερκόπωση, το άγχος, η έκθεση σε ακραίες θερμπκρασίες του περιβάλλοντος. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, πλούσιων σε καροτίνη μπορεί να προκαλέσει έντονη κίτρινη χρώση λόγω εναπόθεσης χρωστικών.
Κιτρινίλα στο δέρμα: Ποιες παθήσεις ή καταστάσεις τη προκαλούν;
2. Φάρμακα
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. ατερβίνη) προκαλεί κίτρινη χροιά δέρματος
3. Οργανικές παθήσεις

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο ίκτερος. Προέρχεται από την αύξηση της χολερυθρίνης στο σώμα. Η χολερυθρίνη (Bilirubin) αποτελεί προϊόν του καταβολισμού της αίμης που παράγεται από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα κυρίως του σπλήνα και του ήπατος. Η χολερυθρίνη εκκρίνεται στην χολή και στα ούρα στα οποία τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους.
Ο ίκτερος εκδηλώνεται ως αιφνίδια εμφάνιση σαφούς κιτρινίλας στο δέρμα και στα μάτια. Τα μάτια μπορεί να είναι η μόνη αρχική θέση εμφάνισης του ικτέρου. Ανάλογα με την έντασή του χαρακτηρίζεται ως υπίκτερος, ελαφρός ίκτερος ή βαθύς ίκτερος. Νοσήματα, όπως η αναιμία, που προκαλούν μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος ή διαταραχές στην παροχή του αίματος (π.χ. οξεία απώλεια αίματος), μπορεί να προκαλέσουν ωχρότητα με υποκίτρινη χροιά δέρματος ανάλογα με τον ασθενή.
Κίτρινη χροιά δέρματος προκαλείται και από νοσήματα που αυξάνουν τη συγκέντρωση κίτρινων χρωστικών στο δέρμα (π.χ. μυξοίδημα).
Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.

http://www.ygeiaonline.gr/ta-panta-gia-tin-ygeia/arthra-ygeias/57-ge-pathologia/17569-kitrinila-sto-derma-poies-pathhseis-h-katastaseis-th-prokaloyn
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

6 διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγουμε

Κάποιες τροφές συνδυάζονται και ενισχύουν η μία τη δράση της άλλης. Τα χημικά τους συστατικά ενώνονται και μας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Κάποια άλλα φαγητά, όμως, δεν συνδυάζονται καλά, αφήνοντάς μας πρησμένους, αυξάνοντας κατακόρυφα το σάκχαρο και μειώνοντας την απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Δείτε έξι από τους απαγορευμένους συνδυασμούς. Τσάι + γάλα Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές με τις οποίες συνδέονται πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Προσθέτοντας όμως ακόμα και λίγο γάλα (αγελαδινό ή σόγιας) στην κούπα μας, καταστρέφουμε αυτά τα οφέλη. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δένονται με τα αντιοξειδωτικά και κάνουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας αδύνατη. Επιπλέον, η καφεΐνη του τσαγιού μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, καθιστώντας και τις δύο τροφές άχρηστες. Μια καλή εναλλακτική είναι να προσθέσουμε στο τσάι μας λίγο λεμόνι – που θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση. Λευκό ψωμί + μ...