Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλοήθεις παθήσεις του μαστού



Κύστη
Ινοαδένωμα
Ινοκυστική μαστοπάθεια
Λίπωμα
Αδενολίπωμα
Φλεγμονή- Απόστημα
Μαστίτιδα

Αιμαγγείωμα
Αιμάτωμα
Φυλλοειδής όγκος
Θήλωμα
Γαλακτοκήλη
Γαλακτοφορεκτασία
Γυναικομαστία (διόγκωση του μαζικού αδένα)
Διάγνωση

Ιστορικό
Κλινική εξέταση (επισκόπηση – ψηλάφηση)
Υπερηχογράφημα
Μαστογραφία (μόνο σε ύποπτες βλάβες)
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη
Ανοιχτή, χειρουργική βιοψία
Ινοαδένωμα

Παρέκκλιση της φυσιολογικής ανάπτυξης των λοβίων και ινωδών στοιχείων, συνήθως υπό τη διεγερτική επίδραση ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη).

Xαρακτηριστικά
Στην αυτοεξέταση γίνονται αντιληπτά ένα ή περισσότερα ογκίδια, ομαλά, ευκίνητα και ανώδυνα. Συνήθως δεν ξεπερνούν τα 2εκ., αν και μπορεί να παρουσιάζουν αυξομειώσεις του μεγέθους και να καταστούν επώδυνα λίγο πριν την έμμηνο ρύση. Σπανιότερα ανευρίσκονται τα γιγαντιαία ινοαδενώματα, τα οποία ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 εκ.

Ενδείξεις βιοψίας
Μέγεθος > 2εκ.
Ταχεία ανάπτυξη- αύξηση μεγέθους (πιθανότητα φυλλοειδούς κυστεοσαρκώματος-καλά διαφοροποιημένου καρκίνου).
Ηλικία ασθενούς >25 ετών.
Κλινική- Μαστογραφική- Υπερηχογραφική υποψία κακοήθειας.
Ψυχολογικοί λόγοι.
Ενδείξεις αφαίρεσης

Ταχεία αύξηση μεγέθους.
Μέγεθος >3 εκ.
Ασαφής υπερηχογραφική εικόνα.
Ανεύρεση άτυπων κυττάρων στην κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση.
Η επέμβαση είναι απλή, περιγράφεται ως ογκεκτομή , γίνεται με ελαφρά μέθη και η ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της. Το παρασκεύσμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Κύστη μαστού - Χαρακτηριστικά
Πρόκειται για ωοειδή ή οβάλ σχηματισμό με λεπτά τοιχώματα, σαφή όρια και υγρό περιεχόμενο. Στις μισές περιπτώσεις παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς ενώ στο 30% περίπου είναι πολλαπλές. Πιο συχνά παρουσιάζονται στις γυναίκες 30-40 ετών, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση.

Κλινική εικόνα
Πόνο ή αίσθημα τάσης στην περιοχή που υπάρχουν οι κύστεις, με επιδείνωση της ενόχλησης τις ημέρες προ της έμμηνου ρύσεως.
Αύξηση του μεγέθους πριν την έμμηνο ρύση και μείωση αμέσως μετά.
Διάγνωση

Κλινική εξέταση: δεν είναι πάντα δυνατή η ψηλάφηση των κύστεων.
Υπερηχογράφημα.
Μαστογραφία.
Θεραπεία

Η κύστη δεν εξελίσσεται σε καρκίνο, ούτε αυξάνει το ρίσκο του. Δεν υπάρχει ανάγκη θεραπείας για τις απλές κύστεις στο μαστό και χρειάζεται μόνο παρακουλούθηση. Είναι πιθανό να εξαφανιστεί από μόνη της. Σε περιπτώσεις πόνου ή έντονης ευαισθησίας, η παρακέντηση (αφαίρεση) του υγρού ανακουφίζει την πάσχουσα. Η παρακέντηση μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί, είτε για την ίδια κύστη που παρήγαγε και πάλι υγρό είτε για άλλες κύστεις που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην ίδια γυναίκα. Μία κύστη αφαιρείται χειρουργικά όταν μετά από παρακέντηση το υγρό είναι αιματηρό ή η κυτταρολογική εξέταση δείξει ύποπτα ευρήματα.

http://www.iator.gr/2015/12/15/kaloithis-pathisis-tou-mastou/
Θεόδωρος Ζαμπέτογλου, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...