Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

8 αιτίες που δημιουργούν πόνο στην πλάτη



Δεν είναι πάντα ανάγκη να σκεφτόμαστε το χειρότερο, για διάφορες ασθένειες και περίπλοκες καταστάσεις όταν έχουμε έναν πόνο στην πλάτη. Σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται γι’ αυτόν οι κακές μας συνήθειες.

Ακόμα και τα πιο συνειδητοποιημένα και υγιή άτομα μπορούν να βιώσουν την ταλαιπωρία που προκαλεί ένας πόνος στην πλάτη.
Διαβάστε παρακάτω κάποιες από τις αιτίες που τον προκαλούν, τις οποίες δεν φανταζόσασταν καν!

Κοιμάστε σε ένα παλιό στρώμα
Ενα καλό στρώμα διαρκεί οκτώ με δέκα χρόνια. Αν το δικό σας το έχετε πολύ παραπάνω, χωρίς να το έχετε αντικαταστήσει, τότε είναι πολύ πιθανό η σπονδυλική σας στήλη να μην παίρνει την υποστήριξη που χρειάζεται. Αντικαταστήστε το παλιό σας στρώμα με ένα που δεν θα είναι πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό. Οι καμπύλες της πλάτης σας δεν θα πρέπει να βυθίζονται μέσα σ’ αυτό.

Μεταφέρετε μια τεράστια, βαριά τσάντα
Εάν είστε από εκείνους που τους αρέσει να κουβαλάνε όλο τους το… σπίτι σε μια τσάντα, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, η πλάτη σας είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σας ευγνωμονεί. Η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας από τη μία πλευρά του ώμου, εμποδίζει το σώμα σας και κυρίως τη σπονδυλική σας στήλη να έχει την απαιτούμενη ισορροπία. Πάρτε μια πιο ελαφριά τσάντα και αν πρέπει να κουβαλήσετε κάτι βαρύ, κρατήστε το στο χέρι σας και όχι σε μια τσάντα που κρέμεται από τον ώμο σας.

Φοράτε ψηλοτάκουνα ή «φλατ» παπούτσια
Τα τακούνια που είναι πάρα πολύ ψηλά, πιέζουν την αψίδα της πλάτης σας αλλά και τις αρθρώσεις σας. Τα ίσα παπούτσια, επίσης δεν είναι καλά, ανάλογα με τον τύπο των ποδιών σας. Τα σανδάλια χωρίς στήριγμα πίσω κάνουν ζημιά στα πόδια σας όταν πρέπει να μετακινηθείτε από τη μια πλευρά στην άλλη, γιατί η διανομή του σωματικού σας βάρους γίνεται άνισα. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ιδανικό ύψος τακουνιού. Φροντίστε να βρείτε το δικό σας.

Μνησικακία
Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για σας, αλλά έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που συγχωρούν, βιώνουν λιγότερα αισθήματα εχθρότητας, κατάθλιψης ή θυμού και παράλληλα λιγότερους σωματικούς πόνους. Τα συναισθήματα δημιουργούν ένταση στους μύες και οι σκέψεις σας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη δύναμη των σημάτων του πόνου.

Κάθεστε όλη την ημέρα
Ασχημα τα νέα για όσους κάνουν δουλειά γραφείου. Είναι πολύ κακή για την υγεία σας. Αν κάθεστε όλη την ημέρα μπορεί να αισθάνεστε ωραία, όμως το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν διατηρούν τη σωστή στάση του σώματος, όταν κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή, με αποτέλεσμα να προκαλούν αδυναμία των πίσω μυών λόγω της αδράνειας. Επίσης, όταν κάθεστε ασκείται 50% περισσότερη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη απ’ ό,τι όταν στέκεστε όρθιοι. Αν δουλεύετε σε γραφείο προσπαθήστε να κάθεστε σε μια γωνία 130 μοιρών, προκειμένου να μειώσετε τη συμπίεση των δίσκων της σπονδυλικής σας στήλης. Επίσης, φροντίστε το κεφάλι σας να βλέπει ίσα μπροστά.

Εχετε στρες
Αν έχετε στρες, τότε ολόκληρο το σώμα σας συμπεριλαμβανομένων των μυών στο λαιμό και την πλάτη είναι σφιγμένο. Και αν δεν επιτρέψετε στους σφιχτούς μύες να χαλαρώσουν, είναι φυσικό να αρχίσουν να σας πονάνε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σας συμπεριλαμβανομένων της άσκησης, του διαλογισμού και ενός ζεστού μπάνιου.

Παρακάμπτετε τη γυμναστική
Η άσκηση χτίζει μυϊκό τόνο που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πλάτης σας. Οταν δεν έχετε αρκετό από αυτόν μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκαμψία, αποδυνάμωση των μυών ενώ μπορεί να εκφυλιστούν οι νωτιαίοι δίσκοι σας. Η άσκηση που ενισχύει πλάτη και κοιλιά είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε.

Τρώτε πάρα πολύ πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό
Δεν αποτελεί έκπληξη πως η πρόσληψη τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας που είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας φορτώσουν με βάρος. Το υπερβολικό βάρος αναγκάζει τη λεκάνη να τραβηχτεί προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να τεντώνεται η πλάτη. Τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Χάνοντας ακόμα και 5-10% του σωματικού τους βάρους μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της μέσης τους.


http://www.medinova.gr/8-pragmata-pou-dimioyrgoun-pono-stin-plati/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ