Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΥ: Επικίνδυνα τζάκια και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς


O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η θέρμανση του σπιτιού με τζάκια και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν καθώς προσπαθούν να ζεσταθούν και να τραφούν καίγοντας μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα κλπ) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ’ όπου διαφεύγει καπνός.

Αυτού του είδους οι καύσεις παράγουν μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισέρχονται βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Όταν οι χώροι όπου γίνεται η καύση δεν αερίζονται αρκετά, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια.
Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επειδή είναι φτωχοί ή/και ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων που επιβαρύνονται με τα αιωρούμενα σωματίδια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια (αποτελούν το 34% των θανάτων από την οικιακή ρύπανση), το έμφραγμα (26% των θανάτων), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (22% των θανάτων), η πνευμονία (12%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (6%).

Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους ενήλικες.


http://www.healthyliving.gr/2016/02/04/tzakia-sompes-somatidia-6/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ