Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοκτονία (εκτός από την κατάθλιψη)



Έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε αυτοκτονία έχουν όσοι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σε σχέση με όσους δεν υποφέρουν από την κατάσταση, σύμφωνα με νέα σημαντική μελέτη.
Αναλύοντας τα στοιχεία 2000 ασθενών, ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι, σε διάστημα επτά ετών, τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο να πεθάνουν από καρκίνο ή άλλη ασθένεια, αλλά παρουσίασαν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών.

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την κατάσταση βιώνουν συμπτώματα γρίπης, υπερβολική κούραση και ψυχικό λήθαργο που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η αιτία της νόσου είναι ασαφής, προκαλώντας μια συζήτηση που διαρκεί για δεκαετίες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από έναν ιό, κατά έναν παρόμοιο τρόπο με την αδενοπάθεια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια απλή ψυχολογική κατάσταση.

Η νέα μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τα αίτια του θανάτου σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, δείχνει ότι η χρόνια κόπωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που «κλέβει τη ζωή», υποστηρίζει η φιλανθρωπική οργάνωση Action for M.E. (Δράση για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης).

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι 17 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των ετών 2007 και 2013, εκ των οποίων οκτώ πέθαναν από καρκίνο, πέντε από αυτοκτονία και τέσσερα από άλλες αιτίες.Το ποσοστό των θανάτων από αυτοκτονία σε αυτή τη μελέτη ήταν περίπου έξι φορές υψηλότερο σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης από ότι στο γενικό πληθυσμό.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, επειδή η μελέτη τους ήταν στατιστική, δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας προκλήθηκε από την ίδια την κατάσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο.

Σύμφωνα με το συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Matthew Hotopf το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι μια εξουθενωτική διαταραχή, η οποία επηρεάζει ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών, επομένως πρέπει να διασφαλιστεί ότι τους προσφέρεται η σωστή αξιολόγηση και θεραπεία.

«Παρά το αυξανόμενο σώμα των αποδείξεων της βιοϊατρικής έρευνας, υπήρξε επίμονη χρήση από ορισμένες πλευρές υποτιμητικών όρων ή τίτλων για την κατάσταση, υπονοώντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν καλύτερα απλώς με το να σκεφτούν θετικά ή να ασκηθούν», επισημαίνει η Sonya Chowdhury, διευθύνουσα σύμβουλος της Action for M.E.

Σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια χρόνια, εξουθενωτική ασθένεια επηρεάζει αναμφίβολα τη συναισθηματική και ψυχική ευεξία των πασχόντων, οι οποίοι συχνά βιώνουν υψηλά επίπεδα άγνοιας, αδικίας και παραμέλησης, παράλληλα με την απομόνωση και την έλλειψη στήριξης και φροντίδας.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/4498/I-pathisi-pou-auksanei-ton-kinduno-gia-autoktonia-ektos-apo-tin-katathlipsi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...