Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περίεργες πληροφορίες για τα νεογέννητα που δεν μας λένε οι γιατροί



Το ξέρατε πως τα μωρά δεν μπορούν να αισθανθούν τη γεύση του αλατιού; Παράξενες πληροφορίες που οι περισσότεροι γιατροί δεν θα σας πουν για το μωρό σας.

Ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια το “ταξίδι” που κάνει ένα μωρό, από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό. Έχουμε παρατηρήσει την ανάπτυξή του σε κάθε στάδιο, και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε λύσει πολλά από τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής. Μέσα σε όλα αυτά που μάθαμε, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που οι περισσότεροι γιατροί θα παραλείψουν να σας πουν. Ας διαβάσουμε ποιες είναι αυτές…

Δεν μπορούν να γευτούν το αλάτι
Τα μωρά έχουν ήδη ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης… απλά όχι για το αλάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά αρχίζουν να αισθάνονται την γεύση του αλατιού στον τέταρτο περίπου μήνα. Όλες τις υπόλοιπες γεύσεις, βέβαια, τις αισθάνονται κανονικά – ίσως και καλύτερα από τους ενήλικες.

Κλαίνε, αλλά χωρίς δάκρυα
Όλοι ξέρουμε πόσο πολύ κλαίνε τα μωρά. Αυτό δεν σημαίνει πως θα δούμε και δάκρυα. Οι δακρυγόνοι αδένες τους ξεκινούν να λειτουργούν ανάμεσα στην τρίτη και δωδέκατη εβδομάδα.

Δεν έχουν επιγονατίδες
Κατά κάποιο τρόπο, τουλάχιστον. Αν κοιτάξουμε μια ακτινογραφία των ποδιών ενός νεογέννητου, δεν θα δούμε κάτι στο σημείο που οι ενήλικοι έχουμε επιγονατίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα οστά ξεκινούν ως χόνδροι, και αποκτούν σκληρότητα με τον καιρό. Οι επιγονατίδες χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια για να σχηματιστούν. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα, όμως, τα μωρά, καθώς οι χόνδροι απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται με το μπουσούλημα.

Έχουν πιο πολλά οστά από τους ενήλικες
Πολύ περισσότερα, για την ακρίβεια: 300 οστά σε σχέση με τα 206 των ενηλίκων. Κάποια από αυτά τα οστά ενώνονται μεταξύ τους όσο το μωρό μεγαλώνει. Για παράδειγμα, το κρανίο ξεκινά σαν πολλά μικρότερα οστά, και γύρω στα δύο χρόνια όλα τα μικρότερα οστά ενώνονται.

Έχουν… περίοδο
Ενώ βρίσκονται στην μήτρα, τα μωρά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Κατά τον τοκετό, όταν το μωρό αποκόπτεται από την μητέρα, τα επίπεδα αυτά πέφτουν ραγδαία και στα κορίτσια μπορεί να προκαλέσει ψευδή συμπτώματα περιόδου. Αν, λοιπόν, βρείτε λιγάκι αίμα στην πάνα του μωρού σας, μπορεί να οφείλεται σε αυτό, και είναι πολύ φυσιολογικό – συμβαίνει μάλιστα στο ένα τέταρτο των κοριτσιών, συνήθως στις πρώτες επτά ημέρες.

Παράγουν γάλα
Με τον ίδιο τρόπο που πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα περιόδου – αλλά αρκετά πιο σπάνιο φαινόμενο – ένα 5% των νεογέννητων μπορεί να παράγει γάλα από τις θηλές του, ανεξαρτήτως φύλου. Φυσικά, μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες, και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες, αλλά δεν αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο.

Μπορούν να θυμηθούν τι “έτρωγαν” στην μήτρα.
Πιστεύεται ότι το αμνιακό υγρό επηρεάζεται από την διατροφή της μητέρας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως αν η έγκυος τρώει φαγητά με πολύ σκόρδο, το μωρό έχει αρκετές πιθανότητες να γνωρίζει την γεύση του σκόρδου, και να έχει αναπτύξει μία προτίμηση.

Είναι… τριχωτά
Πολλά μωρά γεννιούνται με λίγες μόνο τριχούλες ή χνούδι στο κεφάλι τους. Κι όμως, μέσα στην μήτρα, πολλά μωρά έχουν λεπτές τρίχες που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία. Αυτές οι τρίχες συνήθως πέφτουν ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμα στην μήτρα, αλλά μπορεί και όχι… αν λοιπόν το μωρό σας γεννηθεί πιο τριχωτό από το κανονικό, μην φοβάστε. Οι τρίχες θα πέσουν από μόνες τους πολύ σύντομα.

http://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/34187/perierges
-plirofories-gia-ta-neogennita-poy-den-mas-lene-oi-giatroi.html

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ