Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παζάρια για τα «κουρέματα» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Κρίσιμες συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ



Με μια λίστα από αιτήματα και προτάσεις θα περάσει το κατώφλι του γραφείου τουνέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), προκειμένου να σώσει ότι σώζεται από τα πρόσφατα κουρέματα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.

Μια ρύθμιση που «χτυπά» το σύνολο του κλάδου και ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία εργαστήρια των γιατρών, που κινδυνεύουν με λουκέτα αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις νέες συνθήκες.

Άλλωστε και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σύμφωνη με τις μειώσεις που αγγίζουν το 43%, αλλά πιέστηκε λόγω των απαιτήσεων της τρόικας για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) θα συναντηθεί εντός των ημερών με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προκειμένου να θέσει τις δικές του προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση μετά τις μειώσεις.

Η ΠΑΣΙΔΙΚ θα εστιάσει στην κατάργηση του λεγόμενου claw back που αποτελεί το σύστημα αυτόματης επιστροφής χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που φθάνει ετησίως τα 302 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Γιώργος Βουγιούκας: «Θα προτείνουμε στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να εφαρμοστούν τρία βασικά μέτρα ώστε και να μην ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός και να μπορούν να λειτουργήσουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

1.Να εφαρμοστούν συνταγογραφικές οδηγίες ώστε να πραγματοποιούνται εκείνες οι εξετάσεις που είναι πραγματικά απαραίτητες. Σήμερα από τις 32 ειδικότητες των γιατρών που μπορούν να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, μόνο στις 16 ειδικότητες εφαρμόζονται περιορισμοί.

2.Να υιοθετηθεί rebate (υποχρεωτική έκπτωση) επί κάθε παραπεμπτικούκλιμακωτά για τον κάθε ασθενή. Και αυτό να ισχύσει και στις μικροβιολογικές εξετάσεις.

Ειδικά στα μικροβιολογικά να εφαρμοστεί κλιμακωτή έκπτωση σε εξετάσεις πάνω από 45 -50 ευρώ που είναι μέσος όρος. Και βέβαια να εξαιρεθούν οι ογκολογικοί ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί το claw back.

3. Η τελευταία μας βασική πρόταση αφορά στην εφαρμογή ενός μηνιαίου πλαφόνώστε να μην ξεφεύγει η δαπάνη πάνω από τα 302 εκατ. που προβλέπονται. Στην περίπτωση αυτή όταν θα διαπιστώνεται ότι μέσα σε έναν μήνα ξεπερνιέται το ποσό να μην εκτελούνται άλλες εξετάσεις σε ιδιώτες παρόχους. Και να εφαρμοστεί κεντρικό πλαφόν όχι ανά εργαστήριο.

Έτσι θα ευνοούνται οι καλοί επαγγελματίες τους οποίους θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος» καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Γιώργος Βουγιούκας.

Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μετά το κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων να λάβει μέτρα στήριξης ειδικά για τα μικρά και μεσαία εργαστήρια.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report.gr

http://medlabgr.blogspot.com/2016/01/blog-post_28.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ