Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όμοιας αποτελεσματικότητας παλαιά και νέα αντιϋπερτασικά φάρμακα


Πιο καλά ανεκτοί οι αναστολείς ARBs


Τα νεότερα αντιϋπερτασικά φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα προηγούμενης γενιάς, σύμφωνα με αμερικανική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «NYU Langone» στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία από 106 δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος περισσότεροι από 250.000 ασθενείς. Οι έρευνες εστίαζαν στην επίδραση των νεότερων αναστολέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ARBs) και των παλαιότερων αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE).

Αν και οι ACE είναι δέκα χρόνια παλαιότεροι από τους ARBs, έχουν όμοια αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση προηγούμενα δεδομένα που έδιναν πλεονέκτημα αποτελεσματικότητας στους ACE. Η μόνη διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι ARBs είναι πιο εύκολα ανεκτοί από τους ασθενείς.

«Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας δίνει τέλος στη διαμάχη των γιατρών για το ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της υπέρτασης και διευρύνει την γκάμα των θεραπευτικών επιλογών τους» σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Σριπαλ Μπανγκαλορ, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο αμερικανικό νοσοκομείο.

Τόσοι οι ARBs, όσο και οι ACE, παρεμβαίνουν στη λειτουργία της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Η αγγειοτενσίνη ΙΙ ρυθμίζει την αιματική ροή στις φλέβες, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Οι αναστολείς ACE εμποδίζουν το σώμα να παράγει αγγειοτενσίνη ΙΙ, ενώ οι αναστολείς ARBs εμποδίζουν την ορμόνη από το να ρυθμίσει την αιματική ροή, καταλαμβάνοντας την θέση της στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι αναστολείς ACE είναι περισσότερο αποτελεσματικοί από τους ARBs. Όμως, η νεότερη αυτή συγκριτική ανάλυση αποδίδει τη διαφορά σε αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης της υπέρτασης την τελευταία δεκαετία στις κλινικές μελέτες, καθώς και στην έμφαση των γιατρών για διακοπή του καπνίσματος και την ευρύτερη χρήση των στατίνων για τη μείωση της χοληστερόλης.

Πάντως, για τις μελέτες που έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα, καμιά από τις δυο κατηγορίες φαρμάκων δεν ήταν πιο αποτελεσματική από την άλλη.


http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500049894

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ