Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαγνητική vs. αξονική: Ποια είναι καλύτερη;



Τόσο η μαγνητική όσο και η αξονική αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία διάγνωσης πολλών διαφορετικών παθήσεων, όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Στην αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomography - CT), ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και οι εικόνες αποτυπώνουν την πυκνότητα και τους ιστούς εντός ενός οργάνου. Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, όπως το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, μάτια, έσω ους, ιγμόρεια), ο θώρακας (καρδιά και πνεύμονες), το σκελετικό σύστημα (αυχένας, ώμοι και σπονδυλική στήλη), η πυελική χώρα και το ισχίο, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Οι εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα η αξονική να προκαλεί λιγότερη δυσφορία στους ασθενείς, να ολοκληρώνεται ταχύτερα και να παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Χάρη στην αυξημένη ταχύτητα, μειώνονται επίσης τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.

Στην απεικόνιση δια μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging - MRI) δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ αλλά ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να αποτυπωθούν λεπτομερείς εικόνες οργάνων, μαλακών ιστών, οστών και άλλων εσωτερικών δομών του σώματος. Οι διαφορές μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ιστών είναι συνήθως εμφανέστερες με τη μαγνητική σε σύγκριση με την αξονική τομογραφία. Αν και δεν εκπέμπεται ακτινοβολία κατά τη μαγνητική τομογραφία, η εξέταση είναι ενοχλητική για τον ασθενή καθώς παράγεται δυνατός ήχος και παράλληλα η εξέταση παίρνει περισσότερη ώρα.

Η επιλογή μαγνητικής έναντι αξονικής εξαρτάται από το μέρος του σώματος που θέλει να εξετάσει ο γιατρός αλλά και από το λόγο για τον οποίο θα γίνει η εξέταση.
Για παράδειγμα, ο γιατρός προτείνει αξονική τομογραφία όταν θέλει να εξετάσει ένα μυ ή ένα οστό ή όταν αναζητά έναν καρκινικό όγκο, ένα κάταγμα ή ένα θρόμβο. Επίσης, η εγκεφαλική αιμορραγία, ειδικότερα μετά από τραυματισμό, εξετάζεται καλύτερα με την αξονική.
Από την άλλη, εάν ο γιατρός θέλει να εξετάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, πιθανότατα θα προτείνει μαγνητική τομογραφία. Επίσης, η μαγνητική απεικονίζει καλύτερα το νωτιαίο μυελό.


http://www.onmed.gr/ygeia/item/326021-magnitiki-vs-aksoniki-poia-einai-kalyteri

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να χετε υγεία, για την οποία, όλοι μας δίνουμε τα πάντα!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση