Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αγχώδης ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας



Οι πολύ αγχώδεις άνθρωποι διατρέχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την μονίμως υψηλή κορτιζόλη, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες.
Η μελέτη κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και κάποιος που έχει περάσει μια παρατεταμένη περίοδο έντονου στρες έχει αυξημένες πιθανότητες.

Παρότι πολλές άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την άνοια με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η νεύρωση, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι άνοια συσχετίζεται και με το άγχος.

Ο ρόλος της κορτιζόλης
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.082 δίδυμοι (πανομοιότυποι και μη) από τη Σουηδία, οι οποίοι το 1984 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια αξιολόγησης του επιπέδου του άγχους τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά επί 28 χρόνια, ζητώντας τους ανά τριετία να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια και να κάνουν τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Ο επιστήμονες βρήκαν ότι το άγχος σχετίζεται σοβαρά με την άνοια. Όσοι συμμετέχοντες είχαν περάσει έστω και μία περίοδο έντονου στρες αντιμετώπιζαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
Οι ερευνητές είπαν ότι δεν εννοούν το απλό, καθημερινό άγχος. «Οι αγχώδεις άνθρωποι που αργότερα παρουσίασαν άνοια, είχαν κάτι παραπάνω από τα συνήθη συμπτώματα άγχους», ανέφερε η Μάργκρετ Γκατζ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Ήταν άτομα που λειτουργούσαν με υψηλό επίπεδο άγχους. Ήταν μονίμως με τεντωμένα νεύρα».

Η υποψία είναι ότι η μεγάλη παραγωγή της κορτιζόλης κάνει κακό στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν ζημιά στον ιππόκαμπο όπου αποθηκεύονται οι αναμνήσεις και στον μετωπιαίο φλοιό που είναι υπεύθυνος για τη σκέψη.


http://www.healthyliving.gr/2015/12/21/stress-agxos-anoia-altsheimer/

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευτυχής, όποιος δεν αγχώνεται!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ