Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι κρύβεται πίσω από τη δυσάρεστη αναπνοή;



Η διαβίωση σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα , και ο συνωστισμός σε κλειστούς , «προστατευμένους», χώρους έχει αναδείξει ένα πρόβλημα όχι τόσο καινούργιο ,την κακοσμία του στόματος.

Έτσι όλο και περισσότερα άτομα επιδιώκουν να έχουν καθαρή αναπνοή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία, ενώ για να δοθεί λύση θα πρέπει το ίδιο το άτομο να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να αναζητήσει λύση σε κάποιον ειδικό, ξεκινώντας από τον οδοντίατρο.

Η δύσοσμη αναπνοή οφείλεται σε πτητικές ενώσεις, προερχόμενες κύρια από αεροφόρες κοιλότητες της κεφαλής όπως τη μύτη, τους παραρινικούς κόλπους και το στόμα αλλά και το φάρυγγα και τον οισοφάγο.

Προσπαθώντας να εντοπίσουμε το πρόβλημα είναι σίγουρο ότι πρέπει να εστιάσουμε στη στοματική κοιλότητα. Λόγω της διαμόρφωσης της τελευταίας και λόγω της ποικιλότητας των μικροβίων που την εποικιζουν, η κακοσμία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Ιδιαίτερα οι καταστάσεις της χρόνιας ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας σχετίζονται άμεσα μ’ αυτή. Επίσης οι κακότεχνες εμφράξεις και προσθετικές εργασίες οδηγούν στη συγκράτηση μικροβίων ιδιαίτερα οσμηγόνων (αναερόβια gram(-). Από την άλλη πλευρά πρωτεύουσα φαίνεται να είναι και η σημασία της γλώσσας, όπου πάνω στην αδρή η και αυλακωτή, κάποιες φορές, επιφάνεια της, γίνεται η αποδομηση πρωτεϊνικών υπολειμμάτων των τροφών καθώς και άλλων συστατικών του σάλιου και του αίματος (πάλι η ουλίτιδα παίζει το ρόλο της).

Οι ισχυρά οσμηρές πτητικές θειούχες ενώσεις που παράγονται τότε είναι υπεύθυνες για την κακοσμία του στόματος.

Και άλλες καταστάσεις μπορεί να επιφέρουν δύσοσμη αναπνοή. Τέτοιες είναι ο πολυτεριδονισμός, οι πυώδεις φλεγμονές του στοματοφάρυγγα, τα οδοντοφατνιακά και περιοδοντικά αποστήματα καθώς και μια σειρά διαταραχών στην επούλωση μετά από εξαγωγή δοντιού. Έτσι συνηθίζουμε να λέμε ότι η διαδικασία της εξαγωγής τελειώνει μόνο αφού έχουν κατασταλεί και τα συνωδά συμπτώματα και έχει αρχίσει η φυσιολογική επούλωση. Ο ρόλος των μικροβίων στην κακοσμία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ασθενείς που μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα στοματικής υγιεινής με τη βοήθεια στοματοπλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη , σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση της δύσοσμης αναπνοής.

Αρκετή προσοχή πρέπει να δοθεί και σε χώρους όπως η ρινική κοιλότητα και οι παραρρινικοί κόλποι, ο φάρυγγας και ο οισοφάγος που μπορούν να δημιουργήσουν κακοσμία ιδιαίτερα όταν φλεγμαίνουν. Έτσι πρέπει κατά την εξέταση ο οδοντίατρος να καθορίζει με αντικειμενικότητα την προέλευση της κακοσμίας. Ένας επίμονος παραγωγικός βήχας ή πυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη μετατοπίζουν την εστία του προβλήματος. Πόσο μάλλον όταν ο ασθενης παραπονείται για δυσκολία στην πέψη ή και επαναλαμβανόμενους εμμέτους. Οι παρακλινικές εξετάσεις που μπορεί τότε να χρειαστούν (ακτινογραφίες, γαστροσκόπηση, εξέταση αίματος κλπ.) οπωσδήποτε θα προκύψουν και από τη συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Προχωρώντας, θα πρέπει να σημειώσουμε δυο πράγματα. Πρώτον ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας η ένταση της κακοσμίας είναι διαφορετική. Όλοι έχουμε προσέξει ότι το πρωί και καθώς η ροή του σάλιου ελαττώνεται κατά τις βραδινές ώρες, η αναπνοή γίνεται ιδιαίτερα δύσοσμη. Το βράδυ λοιπόν τα παθογόνα gram(-) βακτήρια αναπτύσσουν υδρόθειο και μεθυλμερκαπτάνη, ουσίες ιδιαίτερα οσμηρές. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν παραμένουμε για αρκετές ώρες νηστικοί. Από την άλλη πλευρά η διατροφή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αναπνοή. Το κρεμμύδι στις σαλάτες και το σκόρδο στα φαγητά είναι γνωστά για την τουλάχιστο ιδιόμορφη οσμή τους, αλλά προκαλούν μάλλον παροδική ενόχληση. Η διατροφή εξάλλου του σύγχρονου ανθρώπου έχει εμπλουτιστεί ιδιαίτερα σε λίπη και πρωτεΐνες λόγω της υπερκατανάλωσης κρέατος. Η επιβάρυνση που προκαλεί αυτό εκτός από τη γενική υγεία είναι μεγάλη και στη στοματική. Και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε η διάσπαση των αμινοξέων από τα μικρόβια είναι που δημιουργεί τις δύσοσμες θειούχες πτητικές ουσίες.

Όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας, θα πρέπει να τονισθεί ότι η σωστή και επιμελής στοματική υγιεινή αποτελεί τη λύση στις πλείστες των περιπτώσεων. Και αυτό βέβαια εφόσον ο οδοντίατρος αξιολογώντας ιστορικό και συμπτώματα εντοπίσει το πρόβλημα στη στοματική κοιλότητα. Τότε λοιπόν απαιτείται καθαρισμός των δοντιών αρχικώς στο οδοντιατρείο και στη συνεχεία επαρκής και συνεχής στοματική υγιεινή στο σπίτι , δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο οδοντικό νήμα και το μεσοδόντιο βουρτσάκι καθαρισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που ο εντοπισμός της περιοδοντικής νόσου ξεκινά από την έντονη κακοσμία του στόματος. Τα μεσοδόντια διαστήματα , οι κακότεχνες εμφραάξεις και οι προσθετικές εργασίες χωρίς καλή εφαρμογή μπορεί να αποτελέσουν περιοχές με ιδιαίτερη συγκράτηση μικρόβιων και σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθούν από τον οδοντίατρο και αν είναι ανάγκη να αλλαχθούν. Παράλληλα με τη διευθέτηση των αποκαταστάσεων σημαντική βοήθεια δίνει και η χρήση αντιμικροβιακών διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη,για χρόνο που θα καθορίσει ο οδοντίατρος, και πάντως όχι μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων. Αυτή θα γίνεται κυρίως τις βραδινές ώρες επικουρικά ως προς το βούρτσισμα, προκειμένου να ισοσκελίσουν τη μειωμένη έκκριση σάλιου.

Τέλος σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η αλλαγή της δίαιτας με προσθήκη φρούτων και λαχανικών και περιορισμό λιπών και σακχάρων. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη επίσης, μέσω της παραγωγής του σάλιου και της επαναφοράς της οξύτητας του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα αναχαιτίζουν τη δράση των μικροβίων πρόσκαιρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα. Για επίλογο αφήσαμε το κάπνισμα,η αποφυγή του οποίου εκτός από τη συνολικά καλύτερη λειτουργία του οργανισμού που θα επιφέρει, θα περιορίσει σημαντικά και την κακοσμία του στόματος.

http://www.infowoman.gr/ti-kryvetai-piso-apo-ti-dysaresti-anap/

Γιώργος Παππάς Χειρουργός Οδοντίατρος

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εύγε για την ενημέρωση!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ