Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Χτυπάει» ακόμη και παιδιά δημοτικού η ανορεξία

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΑ, τα ηλικιακά όρια της εμφάνισης της ανορεξίας και της βουλιμίας έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα



Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΑ που δραστηριοποιείται στο κρίσιμο αυτό για την υγεία κυρίως των εφήβων και νέων θέμα, τα ηλικιακά όρια της εμφάνισης της ανορεξίας και της βουλιμίας έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα καθώς οι διαταραχές καταγράφονται πια ακόμη και σε παιδιά δημοτικού!

Επίσης, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνταν διαταραχές γένους θηλυκού καθώς εκδηλώνονταν κυρίως σε κορίτσια έως και εννέα φορές συχνότερα σε σχέση με τα περιστατικά σε αγόρια, σήμερα πλέον πληθαίνουν τα κρούσματα ανορεξίας και βουλιμίας και σε άνδρες, και δη ενηλίκους.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τους επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, την πρόεδρο κυρία Ζέτα Δούκα, την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κυρία Μαρία Κούντζα, την επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Τροφή για σκέψη» κυρία Μαρίτα Γεραρχάκη, την ψυχολόγο κυρία Αθανασία Λιοζίδου, την κλινική διαιτολόγο κυρία Νίκη Φιλίππα και τον ψυχίατρο κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλο.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης διαταραχών τροφής η ΑΝΑΣΑ πραγματοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16.30-20.30 & 10.00-17.00 αντίστοιχα, στο Radisson Blu Park Hotel (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα) που απευθύνεται στην ιατρική κοινότητα, σε επαγγελματίες ψυχολόγους και διατροφολόγους, σε εμπλεκόμενους φορείς και σε φοιτητές ιατρικών σχολών και ψυχολογίας.

Επίσης, έχει εκπονήσει ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς το οποίο έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και πρόκειται να προωθηθεί στα σχολεία το επόμενο διάστημα. Επίσης, έχει αναπτύξει ενημερωτικό Portal στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anasa-trofigiaskepsi.gr το οποίο παρέχει όλη την απαραίτητη επιστημονική ενημέρωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, τις ενέργειες για την πρόληψή τους, τους τρόπους αναγνώρισης των συμπτωμάτων και με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά.

«Με το συγκεκριμένο έργο, Τροφή για σκέψη, η Ανάσα κατάφερε να μιλήσει επί της ουσίας και "στην γλώσσα" όλων των επιμέρους πληθυσμών, κάνοντας έτσι απλούστερα και πιο κατανοητά τα όσα θέλει να επικοινωνήσει. Τόσο το portal όσο και η εφαρμογή για web και smartphone, που έχουμε σχεδιάςει καταφέρνουν με σύγχρονο και έξυπνο τρόπο, να διεισδύσουν σε "απαιτητικούς" με την τεχνολογία πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα τους νεότερους και έφηβους μαθητές, το κατ εξοχήν κοινό στόχος των ΔΠΤ. Εύχομαι πραγματικά το έργο της Ανάσας να μην μείνει στο "συρτάρι" αλλά με την βοήθεια των αρμόδιων υπουργείων και -κυρίως- των εκπαιδευτικών, να ταξιδέψει εκεί που πρέπει και να βοηθήσει όπως πρέπει την καταπολέμηση των διαταραχών αυτών» επισήμανε η ηθοποιός και πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ κυρία Δούκα.

Παναγιώτα Καρλατήρα

http://www.protothema.gr/ugeia/article/526092/dramatiki-auxisi-sta-peristatika-diatrofikon-diatarahon-stin-ellada/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε