Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Χτυπάει» ακόμη και παιδιά δημοτικού η ανορεξία

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΑ, τα ηλικιακά όρια της εμφάνισης της ανορεξίας και της βουλιμίας έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα



Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΑ που δραστηριοποιείται στο κρίσιμο αυτό για την υγεία κυρίως των εφήβων και νέων θέμα, τα ηλικιακά όρια της εμφάνισης της ανορεξίας και της βουλιμίας έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα καθώς οι διαταραχές καταγράφονται πια ακόμη και σε παιδιά δημοτικού!

Επίσης, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνταν διαταραχές γένους θηλυκού καθώς εκδηλώνονταν κυρίως σε κορίτσια έως και εννέα φορές συχνότερα σε σχέση με τα περιστατικά σε αγόρια, σήμερα πλέον πληθαίνουν τα κρούσματα ανορεξίας και βουλιμίας και σε άνδρες, και δη ενηλίκους.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τους επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, την πρόεδρο κυρία Ζέτα Δούκα, την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κυρία Μαρία Κούντζα, την επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Τροφή για σκέψη» κυρία Μαρίτα Γεραρχάκη, την ψυχολόγο κυρία Αθανασία Λιοζίδου, την κλινική διαιτολόγο κυρία Νίκη Φιλίππα και τον ψυχίατρο κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλο.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης διαταραχών τροφής η ΑΝΑΣΑ πραγματοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16.30-20.30 & 10.00-17.00 αντίστοιχα, στο Radisson Blu Park Hotel (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα) που απευθύνεται στην ιατρική κοινότητα, σε επαγγελματίες ψυχολόγους και διατροφολόγους, σε εμπλεκόμενους φορείς και σε φοιτητές ιατρικών σχολών και ψυχολογίας.

Επίσης, έχει εκπονήσει ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς το οποίο έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και πρόκειται να προωθηθεί στα σχολεία το επόμενο διάστημα. Επίσης, έχει αναπτύξει ενημερωτικό Portal στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anasa-trofigiaskepsi.gr το οποίο παρέχει όλη την απαραίτητη επιστημονική ενημέρωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, τις ενέργειες για την πρόληψή τους, τους τρόπους αναγνώρισης των συμπτωμάτων και με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά.

«Με το συγκεκριμένο έργο, Τροφή για σκέψη, η Ανάσα κατάφερε να μιλήσει επί της ουσίας και "στην γλώσσα" όλων των επιμέρους πληθυσμών, κάνοντας έτσι απλούστερα και πιο κατανοητά τα όσα θέλει να επικοινωνήσει. Τόσο το portal όσο και η εφαρμογή για web και smartphone, που έχουμε σχεδιάςει καταφέρνουν με σύγχρονο και έξυπνο τρόπο, να διεισδύσουν σε "απαιτητικούς" με την τεχνολογία πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα τους νεότερους και έφηβους μαθητές, το κατ εξοχήν κοινό στόχος των ΔΠΤ. Εύχομαι πραγματικά το έργο της Ανάσας να μην μείνει στο "συρτάρι" αλλά με την βοήθεια των αρμόδιων υπουργείων και -κυρίως- των εκπαιδευτικών, να ταξιδέψει εκεί που πρέπει και να βοηθήσει όπως πρέπει την καταπολέμηση των διαταραχών αυτών» επισήμανε η ηθοποιός και πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ κυρία Δούκα.

Παναγιώτα Καρλατήρα

http://www.protothema.gr/ugeia/article/526092/dramatiki-auxisi-sta-peristatika-diatrofikon-diatarahon-stin-ellada/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...