Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγχος: Ποιες δερματικές παθήσεις προκαλεί



Το δέρμα μας δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος αλλά και ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο εσωτερικό του οργανισμού μας, το πρώτο όργανο στο οποίο αντανακλάται είναι το δέρμα. Είναι γνωστό ότι το ψυχολογικό stress και το άγχος επιβαρύνουν το σύνολο του οργανισμού, και συνεπώς τα πρώτα σημεία εκδήλωσης διαφαίνονται στο δέρμα μας.
Το άγχος αποτελεί αιτία τόσο εμφάνισης νέων δερματοπαθειών όσο και επιδείνωσης ήδη υπαρχόντων νοσημάτων. Ασθένειες που επιδεινώνονται με το άγχος είναι παραδείγματος χάριν η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα και η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Αυτές είναι χρόνιες παθήσεις που διαδράμουν με εξάρσεις και υφέσεις, και ένας σημαντικό προδιαθεσικός παράγοντας για την έξαρση αυτών, πλην των υπολοίπων παραγόντων, είναι και το άγχος.

Η έξαρση κάθε μίας από αυτές τις νόσους αντιμετωπίζεται χωριστά, ανάλογα με την πάθηση. Συνήθως εντείνουμε την τοπική αγωγή, δηλαδή τη χορήγηση αλοιφών εξειδικευμένων για την κάθε πάθηση. Ορισμένες φορές απαιτείται και η συγχορήγηση συστηματικής αγωγής, δηλαδή η χορήγηση φαρμάκων από του στόματος ή ενέσιμων θεραπειών υποδορίως ή ενδοφλεβίως. Όταν είμαστε βέβαιοι ότι οι πολλαπλές και συχνές εξάρσεις ενός ασθενούς οφείλονται κατά πλειοψηφία στον ψυχολογικό παράγοντα και το stress, σε συνεργασία με έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο, μπορούμε να χορηγήσουμε συνεπικουρικά και αγχολυτικά φάρμακα.

Το άγχος επηρεάζει ορισμένες φορές, μέσω των ορμονών, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα άτομα με άγχος να παρουσιάζουν λιγότερη αντοχή σε διαφορετικές οργανικές διαταραχές. Υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία, εκτός από τις συστηματικές, έχουν και τυπικές δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η συστηματική σκληροδερμία και η δερματομυοσίτιδα. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος εμφανίζει παραδείγματος χάριν το χαρακτηριστικό «εξάνθημα της πεταλούδας» στη μύτη και τις παρειές, μετά από έκθεση στον ήλιο. Παρομοίως και η δερματομυοσίτιδα, η οποία εμφανίζει το εξάνθημα «δίκην ηλιοτροπίου» στις παρειές μετά από ηλιακή έκθεση. Η συστηματική σκληροδερμία έχει τυπικές αλλοιώσεις, τόσο στο πρόσωπο όσο και στις άκρες χείρες και τα ακροδάκτυλα, που μας καθοδηγούν στο να τεθεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Όλες οι προαναφερθείσες αυτοάνοσες παθήσεις μπορούν να έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τη δερματολογική εκδήλωση, με αποτέλεσμα ο δερματολόγος μας να μπορέσει να μας κατευθύνει ώστε να τεθεί η διάγνωση. Ακόμη και ο σακχαρώδης διαβήτης, ή η πυλαία υπέρταση ή η κίρρωση του ήπατος μπορούν να έχουν ως πρώτες εκδηλώσεις τις δερματολογικές αλλοιώσεις. Μόλις ο γιατρός έχει την υποψία για ένα πιο συστηματικό νόσημα, δίνει οδηγίες για περαιτέρω εξετάσεις και κάθε νόσημα εν συνέχεια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται διαφορετικά, ανάλογα με τη φύση και την εξέλιξή του.

Λιάκου Αικατερίνη
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

http://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/33499/agxos-poies-dermatikes-pathiseis-prokalei.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...