Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι



Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.

Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.

Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω:
1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις).
2. Ασταθή συναισθήματα (συχνές συναισθηματικές εναλλαγές, υψηλή συναισθηματική ευαισθησία).
3. Ασταθής ταυτότητα (ασαφής αντίληψη του εαυτού, χρόνιο αίσθημα κενού).
4. Παρορμητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
5. Ασταθής σκέψη/νόηση (καχυποψία, τάση διάσπασης της σκέψης όταν το άτομο βρίσκεται υπό πίεση).

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από τη διαταραχή αυτή, η έγκυρη διάγνωσή της περιλαμβάνει μία εκτενή αξιολόγηση. Αν και πρόκειται για μία σύνθετη κατάσταση, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας θα βοηθήσει το άτομο να παρουσιάσει βελτίωση ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο.

Ακολουθούν ορισμένες αλήθειες αλλά και αρκετοί μύθοι σχετικά με την εν λόγω διαταραχή:
Αλήθεια: Πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας υποφέρουν, ακόμη, από κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κατάχρηση ουσιών και διατροφικές διαταραχές.
Μύθος: Τα άτομα που παρουσιάζουν την οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσει κανείς γιατί συνήθως είναι επιθετικά, καταθλιπτικά, στερούνται δυνατότητα θεραπείας και δεν είναι σε θέση να ζήσουν μία ικανοποιητική και παραγωγική ζωή.

Η ένταση των συμπτωμάτων αυτών συνήθως ποικίλλει. Η πλειονότητα όσων διαγιγνώσκονται με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας αποτελείται από άτομα πολύ παθιασμένα, θαρραλέα, πιστά, ευαίσθητα, συμπονετικά και ιδιαίτερα ευφυή.

Αλήθεια: Η διαταραχή αυτή αναπτύσσεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία ή στη φάση της πρώιμης ενήλικης ζωής. Παράγοντας για την ανάπτυξή της μπορεί να είναι κάποιο τραύμα. Επιπλέον, η γονεϊκή παραμέληση και οι ασταθείς οικογενειακές σχέσεις έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της διαταραχής. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να διαθέτει και μία γενετική συνιστώσα. Θεωρείται, κατά συνέπεια, ότι το άτομο μπορεί να κληρονομήσει την ιδιοσυγκρασία του μαζί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, και ιδίως την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα.
Μύθος: Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας δεν χρήζει θεραπείας. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μία από τις πιο επιβλαβείς παρανοήσεις καθώς το ακριβώς αντίθετο είναι το αληθές. Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θεραπείας είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι εθεωρείτο έως σήμερα.

Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία είναι μία από τις πιο κοινές και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Αυτός ο τύπος θεραπείας διδάσκει την ενσυνειδητότητα (το άτομο μαθαίνει να επικεντρώνει την προσοχή του στην παρούσα στιγμή), την διαπροσωπική αποτελεσματικότητα (το άτομο μαθαίνει να δημιουργεί και να διατηρεί θετικές και παραγωγικές σχέσεις), την ανεκτικότητα απέναντι στην ψυχική δυσφορία και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, η εστιασμένη στη μεταβίβαση ψυχοθεραπεία και η εστιασμένη στο σχήμα θεραπεία. Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας των ατόμων που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή μπορούν επίσης να επωφεληθούν από κάποιο είδος θεραπείας καθώς η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να επιμορφώσει τα μέλη της οικογένειας σχετικά με τη διαταραχή και να τα διδάξει τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα που υφίσταται το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Η διαμόρφωση μίας ισχυρής θεραπευτικής σχέσης του ατόμου με έναν θεραπευτή τον οποίο εμπιστεύεται και κατά την παρουσία του οποίου αισθάνεται ασφάλεια είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Επιπλέον, ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και με άλλα μέσα επικοινωνίας για το χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ των συνεδριών.

Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας:
1. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια και προσπαθήστε να τηρήσετε τους όρους της θεραπείας ακόμη και όταν αισθάνεστε αποθαρρυμένοι.
2. Να γυμνάζεστε τακτικά. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.
3. Να κοιμάστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Η σωστή ξεκούραση βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και μειώνει τις συναισθηματικές εναλλαγές.
4. Επιμορφώστε τον εαυτό σας σχετικά με τη διαταραχή και εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία ομάδα υποστήριξης.
5. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας. Να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας κατά την πορεία επίτευξης των στόχων σας.
6. Αναζητήστε καταστάσεις, μέρη και ανθρώπους που σας ηρεμούν.

http://www.e-psychology.gr/personality/1464-oriaki-diatarahi-prosopikotitas-alitheies-kai-mythoi.html
Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. 
Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων 
που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.
 Συνεργάτης του μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...