Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πονοκέφαλος- 4 συνήθη λάθη που κάνουμε όταν έχουμε κεφαλαλγία


Όλοι μας έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, αφού η έκθεση στον ήλιο, ο έντονος θόρυβος, οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η μεγάλη ένταση της μουσικής, το στρες, η αϋπνία ή ο «κακός» ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά μόνο παραδείγματα της καθημερινότητάς μας τα οποία μπορούν εύκολα να τον πυροδοτήσουν.

Αυτό βέβαια εξαρτάται κυρίως από το βαθμό ευαισθησίας του κάθε ατόμου, ενώ για να θεωρηθεί ότι πάσχουμε από κεφαλαλγίες /πονοκεφάλους, θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα συχνά και τακτικά.
Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης δηλαδή ο κοινός πονοκέφαλος, είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, καθώς ταλαιπωρούν, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, πάνω από έναν στους τέσσερεις ανθρώπους.

Μελέτες επίσης έδειξαν πρόσφατα, ότι η βασική πηγή για τον κοινό πονοκέφαλο αποτελεί η τάση των μυών, που μπορεί να συμβεί σε κάποιους από τους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου.
Η καταπόνηση (μηχανική ή λόγω στρες) των μυών δημιουργεί ευαίσθητα σημεία – «κόμβους», τα οποία απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες με τη σειρά τους ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Πονοκέφαλος. 4 συνήθη λάθη που κάνουμε όταν έχουμε κεφαλαλγία
Έχετε όμως σκεφτεί ότι ίσως κάνουμε κάποια λάθη στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν μία αγωγή αποτελεσματική και πότε θα έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Διαβάστε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις λάθους αντιμετώπισης :

1. Καθυστερούμε να πάρουμε το παυσίπονο
Είναι αποτελεσματικό να λαμβάνουμε το παυσίπονο έγκαιρα την ώρα που έχουμε τον πονοκέφαλο χωρίς να αναβάλλουμε συνεχώς τη λήψη του, πιστεύοντας ότι θα περάσει ο πόνος.
Είναι καλύτερα να λάβετε ένα παυσίπονο προτού ο πόνος γίνει έντονος, υπολογίζοντας επίσης ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει η ουσία του φαρμάκου.
Νεότερα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι τα αναλγητικά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

2. Δεν λαμβάνουμε το σωστό αναλγητικό
Κάθε φορά που σας πιάνει πονοκέφαλος, έχετε σκεφτεί αν πραγματικά λαμβάνετε το κατάλληλο φάρμακο; Πόσες φορές σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, σας σύστησαν κάποιο φάρμακο για την περίπτωσή σας και το πήρατε γιατί είχε αποτέλεσμα σε εκείνους;
Στην περίπτωση αυτή όμως δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φάρμακο θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε εσάς.

Έχει αναγνωριστεί ότι χορηγούμενο αναλγητικό για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι καλά ανεκτό (ασφαλές).

Τα ΜΣΑΦ και ιδιαίτερα η ιβουπροφαίνη στην δόση των 400mg, (Nurofen 400MG) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης.
Πιο συγκεκριμένα τα άλατα της ιβουπροφαίνης ανακουφίζουν από την κοινή κεφαλαλγία στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση, από τα πρώτα 15 λεπτά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικά από την παρακεταμόλη και παρέχουν ολοκληρωμένη ανακούφιση σε περισσότερους ανθρώπους.
Με βάση αυτές, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας αλλά και πολλών άλλων εταιρειών συνιστούν την ιβουπροφαίνη ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

3. Λαμβάνουμε το παυσίπονο με γεμάτο στομάχι
H λήψη τροφής μπορεί να επιβραδύνει ή να μειώσει την απορρόφηση ενός φαρμάκου. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε κάποια φάρμακα με άδειο στομάχι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εδώ, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σύσταση του γιατρού μας.

4. Κατάχρηση αναλγητικών
Όταν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος και συχνός ίσως αναγκαστούμε να, λαμβάνουμε πολλά αναλγητικά . Αυτό όμως δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, όπου λαμβάνουμε περισσότερα αναλγητικά νομίζοντας ότι θα μειωθεί ή θα ελαχιστοποιηθεί η ένταση του πόνου ενώ στην πραγματικότητα, ο πονοκέφαλος γίνεται εντονότερος λόγω της κατάχρησης των αναλγητικών.
Η κατάχρηση μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στους πονοκεφάλους, ειδικά όταν η λήψη τους γίνεται χωρίς ιατρική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία.

Είναι καλό να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή την κατάλληλη ώρα που σας έχει προτείνει ο ειδικός. Αποφύγετε να συμβουλεύεστε φίλους και γνωστούς για την λήψη κάποιου φαρμάκου, ενημερωθείτε μόνο από το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Βιβλιογραφία:
Sarchielli P, et al. J Headache Pain. 2012;13(Suppl 2):S31–70.
Steiner T, et al. J Headache Pain. 2007;8:S1–47.
Bendtsen L, et al. Eur J Neurol. 2010;17:1318–25.
Haag G, et al. J Headache Pain. 2011;12:201–17.
British Association for the Study of Headache (BASH). Guidelines for all healthcare professionals in the diagnosis and management of migraine, tension-type headache, cluster headache and medication-overuse headache. 3rd edition (1st revision). 2010.
Headaches – diagnosis and management of headaches in young people and adults. NICE clinical guideline 150. Issued September 2012.
Bendtsen L, et al. J Headache Pain. 2012;13(Suppl 1):S1–29.

http://www.helppost.gr/ygeia/ponos/ponokefalos-4-synithi-lathi/
Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα