Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν




Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης προσφέρει προστασία έναντι του ιού H1N1 αλλά και άλλων ιών γρίπης όπως Η3Ν2 καθώς και στελέχους ιού τύπου Β. Η απόφαση για το τι θα περιέχει το εμβόλιο λαμβάνεται τον προηγούμενο Φεβρουάριο της εκάστοτε περιόδου. Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Κλινικά εκδηλώνεται με 3ήμερο πυρετό και συστηματικά συμπτώματα όπως μυαλγίες, πονοκέφαλο και αδυναμία.

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της. Το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά σε κάθε άτομο ηλικίας 6 μηνών τον ετήσιο εμβολιασμό. Ακόμη συνιστάται να εμβολιάζονται άτομα άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ετήσια έκθεση του για το 2014-2015 αναφέρει ότι: ‘’Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου B σε ποσοστό 59%. Ο ιός τύπου Α κυκλοφόρησε σε ποσοστό 41% και όσον αφορά τους υποτύπους αυτού, ο υπότυπος Α(Η3Ν2) ήταν αυτός που κυκλοφόρησε σε υψηλότερο ποσοστό (86,7%) συγκριτικά με τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.’’
Επειδή το εμβόλιο της γρίπης παράγεται από εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας, η διαθεσιμότητά του εξαρτάται από το πότε η παραγωγή και η διάθεση του θα έχει ολοκληρωθεί. Ο Εμβολιασμός πρέπει να λαμβάνει χώρα το συντομότερο δυνατό από την εκάστοτε περίοδο διάθεσης.

Παίρνει μέχρι και δύο εβδομάδες για να οικοδομηθεί η απαραίτητη ‘προστασία’ μετά από ένα εμβόλιο γρίπης, δηλαδή για να αναπτυχθούν αντισώματα. Τα εμβόλια κατά της γρίπης παράγονται κάθε χρόνο για να είναι προσαρμοσμένα στους ιούς της γρίπης, οι οποίοι δυστυχώς μεταλλάσσονται.

Επειδή ακριβώς μεταλλάσσονται γρήγορα, το εμβόλιο του περασμένου έτους δεν μπορεί να παρέχει προστασία από ιούς του τρέχοντος έτους.
Μετά τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προστατεύουν από τους ιούς. Σε γενικές γραμμές όμως, τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου και αυτό αποτελεί επιπρόσθετη αιτία ετήσιας επανάληψης του εμβολιασμού.

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό μετά την ηλικία 6 μηνών. Οφείλουμε όμως εκ νέου να υπογραμμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών του ιού της γρίπης, όπως:

• Έγκυες γυναίκες
• Ηλικιωμένοι ενήλικες
• Μικρά παιδιά

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών μπορεί να χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου της γρίπης, πάντα με υπόδειξη του Παιδιάτρου.
Οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.


Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
• Άσθμα
• Καρκίνο ή θεραπεία του καρκίνου
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
• Κυστική Ινωση
• Διαβήτης
• HIV / AIDS
• Νεφρική ή ηπατική νόσος
• Παχυσαρκία



Ο εμβολιασμός πρέπει να προσεχθεί όταν υπάρχει:
• Αλλεργία στα αυγά. Μερικά εμβόλια γρίπης περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αυγού.
• Ιστορικό σοβαρής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όποιον είχε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό.
Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να μην σχετίζονται με το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας !

Ελένη Μπαλαμπάνη

Ιατρός Μικροβιολόγος/Βιοπαθολόγος
                                                                                                                             Μέλος Medisyn & Iatrica

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε