Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν




Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης προσφέρει προστασία έναντι του ιού H1N1 αλλά και άλλων ιών γρίπης όπως Η3Ν2 καθώς και στελέχους ιού τύπου Β. Η απόφαση για το τι θα περιέχει το εμβόλιο λαμβάνεται τον προηγούμενο Φεβρουάριο της εκάστοτε περιόδου. Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Κλινικά εκδηλώνεται με 3ήμερο πυρετό και συστηματικά συμπτώματα όπως μυαλγίες, πονοκέφαλο και αδυναμία.

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της. Το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά σε κάθε άτομο ηλικίας 6 μηνών τον ετήσιο εμβολιασμό. Ακόμη συνιστάται να εμβολιάζονται άτομα άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ετήσια έκθεση του για το 2014-2015 αναφέρει ότι: ‘’Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου B σε ποσοστό 59%. Ο ιός τύπου Α κυκλοφόρησε σε ποσοστό 41% και όσον αφορά τους υποτύπους αυτού, ο υπότυπος Α(Η3Ν2) ήταν αυτός που κυκλοφόρησε σε υψηλότερο ποσοστό (86,7%) συγκριτικά με τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.’’
Επειδή το εμβόλιο της γρίπης παράγεται από εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας, η διαθεσιμότητά του εξαρτάται από το πότε η παραγωγή και η διάθεση του θα έχει ολοκληρωθεί. Ο Εμβολιασμός πρέπει να λαμβάνει χώρα το συντομότερο δυνατό από την εκάστοτε περίοδο διάθεσης.

Παίρνει μέχρι και δύο εβδομάδες για να οικοδομηθεί η απαραίτητη ‘προστασία’ μετά από ένα εμβόλιο γρίπης, δηλαδή για να αναπτυχθούν αντισώματα. Τα εμβόλια κατά της γρίπης παράγονται κάθε χρόνο για να είναι προσαρμοσμένα στους ιούς της γρίπης, οι οποίοι δυστυχώς μεταλλάσσονται.

Επειδή ακριβώς μεταλλάσσονται γρήγορα, το εμβόλιο του περασμένου έτους δεν μπορεί να παρέχει προστασία από ιούς του τρέχοντος έτους.
Μετά τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προστατεύουν από τους ιούς. Σε γενικές γραμμές όμως, τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου και αυτό αποτελεί επιπρόσθετη αιτία ετήσιας επανάληψης του εμβολιασμού.

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό μετά την ηλικία 6 μηνών. Οφείλουμε όμως εκ νέου να υπογραμμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών του ιού της γρίπης, όπως:

• Έγκυες γυναίκες
• Ηλικιωμένοι ενήλικες
• Μικρά παιδιά

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών μπορεί να χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου της γρίπης, πάντα με υπόδειξη του Παιδιάτρου.
Οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.


Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
• Άσθμα
• Καρκίνο ή θεραπεία του καρκίνου
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
• Κυστική Ινωση
• Διαβήτης
• HIV / AIDS
• Νεφρική ή ηπατική νόσος
• Παχυσαρκία



Ο εμβολιασμός πρέπει να προσεχθεί όταν υπάρχει:
• Αλλεργία στα αυγά. Μερικά εμβόλια γρίπης περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αυγού.
• Ιστορικό σοβαρής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όποιον είχε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό.
Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να μην σχετίζονται με το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας !

Ελένη Μπαλαμπάνη

Ιατρός Μικροβιολόγος/Βιοπαθολόγος
                                                                                                                             Μέλος Medisyn & Iatrica

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...