Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Radiology αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης παρουσιάζουν εγκεφαλικές ανωμαλίες.

Εγκεφαλικές ανωμαλίες: Ποιοι κινδυνεύουν


Το σύνδρομο που ονομάζεται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από μια επίμονη και ανεξήγητη κόπωση που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, παρά τις περιόδους ανάπαυσης.

Θεωρείται νευρολογική νόσος και συχνά εμφανίζεται ξαφνικά προκαλώντας ταχεία και σημαντική επιδείνωση της υγείας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ενήλικες και παιδιά πάσχουν από την ασθένεια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν υποβάλλοντας σε μαγνητικές τομογραφίες 15 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο αυτό, καθώς και ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 14 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ίδιας ηλικίας και υγιείς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για να λάβουν μια ογκομετρική ανάλυση που επιτρέπει τη μέτρηση του μεγέθους διαφόρων διαμερισμάτων του εγκεφάλου, ώστε να παρατηρούν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου που αποτελείται από νευρικές ίνες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων και μια άλλη για τη μέτρηση της εγκεφαλικής ροής αίματος.

Η σύγκριση των διαφόρων αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης έχουν όγκο ελαφρώς μικρότερο σε λευκή ουσία. Παρουσιάζουν επίσης ανώμαλη διάχυση μορίων νερού σε μέρος της λευκής ουσίας του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν στα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό, ανωμαλίες σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που ενώνουν τον μετωπιαίο λοβό και τον κροταφικό λοβό.
«Όσο περισσότερες ανωμαλίες παρουσιάζουν οι δύο αυτές πλευρές του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο τα συμπτώματα είναι σοβαρά», υπογραμμίζει ο δρ Μάικλ Ζέινεχ, αναπληρωτής καθηγητής Ραδιολογίας στην Ιατρική σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξει ένας βιοδείκτης του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου, αναφέρει ο δρ Ζέινεχ.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα αφορά μόνο 15 ασθενείς, οι τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας δίνουν ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσουν διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο αυτή, εκτιμούν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι πέτυχαν ποσοστό ανίχνευσης 80%.
Εκτός από διαγνωστικό εργαλείο, μαγνητικές τομογραφίες πιθανόν να ανιχνεύουν επίσης τους μηχανισμούς του εγκεφάλου ή τη νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η υπόθεση μιας ιογενούς αιτίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί, καθώς μια λοίμωξη συχνά ανιχνεύεται ως παράγοντας πρόκλησης σε συνδυασμό με μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στη μεγάλη κόπωση, αλλά και σε πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες, σε ημικρανίες, πρήξιμο των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...