Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε; Γνωρίζετε ότι η στάση που προτιμάτε στον ύπνο μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας; Ας δούμε με ποια.

Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε; 



Ο επαρκής ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά γνωρίζατε ότι ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας; Ας δούμε 8 κοινές στάσεις ύπνου και τι κάνουν στο σώμα σας.

Ανάσκελα με τα χέρια στα πλάγια

Το να κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια σας στα πλάγια, γενικά θεωρείται η καλύτερη στάση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και είναι καλή και για το λαιμό σας, αρκεί να μη χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.

‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο σε σχέση με όσους κοιμούνται σε άλλες στάσεις και η άπνοια συνδέεται στενά με τον ύπνο ανάσκελα.

Ανάσκελα, με τα χέρια πάνω

Η συγκεκριμένη στάση είναι επίσης καλή για τη μέση. Είτε έχετε τα χέρια ψηλά γύρω από το μαξιλάρι είτε όχι, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να προληφθούν οι ρυτίδες στο πρόσωπο. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και προβλήματα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον το να έχει κάποιος τα χέρια πάνω μπορεί να θέσει πίεση στα νεύρα των ώμων, οδηγώντας σε πόνο.

Μπρούμυτα

Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να βελτιωθεί η πέψη αλλά αν δεν έχετε τρόπο να αναπνεύσετε μέσω του μαξιλαριού πιθανόν θα οδηγηθείτε να στρίβετε το πρόσωπο στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να θέσει πίεση στο λαιμό. Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να εμφανίσετε πόνο στη μέση, καθώς δεν στηρίζεται η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Στάση εμβρύου

Αν κοιμάστε κουλουριασμένοι σαν μπάλα, με τα γόνατα μαζεμένα και το πηγούνι με κλίση προς τα κάτω, μπορεί να νιώθετε άνετα αλλά πιθανόν είναι μια από τις χειρότερες θέσεις ύπνου, καθώς επηρεάζει τη μέση και το λαιμό.
Η ακραία καμπύλη της στάσης του εμβρύου μπορεί επίσης να περιορίσει τη βαθιά αναπνοή. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορεί ενδεχομένως να επιλέγετε τη συγκεκριμένη στάση αν ροχαλίζετε ή αν είστε έγκυος.

Στο πλάι, με τα χέρια στα πλάγια

Όταν κοιμάστε στο πλάι με τα δυο χέρια κάτω η σπονδυλική στήλη συγκρατείται καλύτερα στη φυσική της καμπυλότητα.
Aυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση και το λαιμό, ενώ επίσης περιορίζει την άπνοια.
Το μειονέκτημα είναι ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος λόγω της βαρύτητας, που σημαίνει ρυτίδες στο πρόσωπο και κρεμασμένο στήθος.

Στο πλάι με τα χέρια έξω

Η στάση έχει πολλά από τα ίδια οφέλη του να κοιμάται κάποιος στο πλάι με τα χέρια ίσια κάτω.
Ωστόσο ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και το χέρι, λόγω της περιορισμένης ροής αίματος και της πίεσης στα νεύρα, που μπορεί να επιδεινωθεί αν έχετε τα χέρια έξω, μπροστά σας.

Στη δεξιά πλευρά

Αν κοιμάστε στο πλάι, η πλευρά στην οποία κοιμάστε, επίσης έχει διαφορά. Η συγκεκριμένη στάση μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες, ενώ αν κοιμάστε στα αριστερά μπορεί να εξασκήσετε πίεση στα εσωτερικά όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και το στομάχι. Στις εγκύους, οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά, καθώς έτσι μπορεί να βελτιωθεί η κυκλοφορία στο έμβρυο.

Βοήθεια από το μαξιλάρι

Η επιλογή της σωστής στάσης είναι σημαντική αλλά άσχετα από τη στάση που προτιμάτε είναι πιθανό να ξεκουραστείτε και να έχετε λιγότερο πόνο το πρωί βοηθώντας το σώμα σας με ένα μαξιλάρι.
‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα μπορούν να βάλουν ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την καμάρα της σπονδυλικής στήλης, όσοι κοιμούνται στο πλάι μπορούν να βάλουν μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και όσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορούν να βάλουν ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς τους για να στηρίξουν τις αρθρώσεις τους και να επιτρέψουν πλήρη χαλάρωση.


Ξένος τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...