Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε; Γνωρίζετε ότι η στάση που προτιμάτε στον ύπνο μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας; Ας δούμε με ποια.

Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε; 



Ο επαρκής ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά γνωρίζατε ότι ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας; Ας δούμε 8 κοινές στάσεις ύπνου και τι κάνουν στο σώμα σας.

Ανάσκελα με τα χέρια στα πλάγια

Το να κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια σας στα πλάγια, γενικά θεωρείται η καλύτερη στάση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και είναι καλή και για το λαιμό σας, αρκεί να μη χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.

‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο σε σχέση με όσους κοιμούνται σε άλλες στάσεις και η άπνοια συνδέεται στενά με τον ύπνο ανάσκελα.

Ανάσκελα, με τα χέρια πάνω

Η συγκεκριμένη στάση είναι επίσης καλή για τη μέση. Είτε έχετε τα χέρια ψηλά γύρω από το μαξιλάρι είτε όχι, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να προληφθούν οι ρυτίδες στο πρόσωπο. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και προβλήματα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον το να έχει κάποιος τα χέρια πάνω μπορεί να θέσει πίεση στα νεύρα των ώμων, οδηγώντας σε πόνο.

Μπρούμυτα

Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να βελτιωθεί η πέψη αλλά αν δεν έχετε τρόπο να αναπνεύσετε μέσω του μαξιλαριού πιθανόν θα οδηγηθείτε να στρίβετε το πρόσωπο στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να θέσει πίεση στο λαιμό. Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να εμφανίσετε πόνο στη μέση, καθώς δεν στηρίζεται η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Στάση εμβρύου

Αν κοιμάστε κουλουριασμένοι σαν μπάλα, με τα γόνατα μαζεμένα και το πηγούνι με κλίση προς τα κάτω, μπορεί να νιώθετε άνετα αλλά πιθανόν είναι μια από τις χειρότερες θέσεις ύπνου, καθώς επηρεάζει τη μέση και το λαιμό.
Η ακραία καμπύλη της στάσης του εμβρύου μπορεί επίσης να περιορίσει τη βαθιά αναπνοή. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορεί ενδεχομένως να επιλέγετε τη συγκεκριμένη στάση αν ροχαλίζετε ή αν είστε έγκυος.

Στο πλάι, με τα χέρια στα πλάγια

Όταν κοιμάστε στο πλάι με τα δυο χέρια κάτω η σπονδυλική στήλη συγκρατείται καλύτερα στη φυσική της καμπυλότητα.
Aυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση και το λαιμό, ενώ επίσης περιορίζει την άπνοια.
Το μειονέκτημα είναι ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος λόγω της βαρύτητας, που σημαίνει ρυτίδες στο πρόσωπο και κρεμασμένο στήθος.

Στο πλάι με τα χέρια έξω

Η στάση έχει πολλά από τα ίδια οφέλη του να κοιμάται κάποιος στο πλάι με τα χέρια ίσια κάτω.
Ωστόσο ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και το χέρι, λόγω της περιορισμένης ροής αίματος και της πίεσης στα νεύρα, που μπορεί να επιδεινωθεί αν έχετε τα χέρια έξω, μπροστά σας.

Στη δεξιά πλευρά

Αν κοιμάστε στο πλάι, η πλευρά στην οποία κοιμάστε, επίσης έχει διαφορά. Η συγκεκριμένη στάση μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες, ενώ αν κοιμάστε στα αριστερά μπορεί να εξασκήσετε πίεση στα εσωτερικά όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και το στομάχι. Στις εγκύους, οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά, καθώς έτσι μπορεί να βελτιωθεί η κυκλοφορία στο έμβρυο.

Βοήθεια από το μαξιλάρι

Η επιλογή της σωστής στάσης είναι σημαντική αλλά άσχετα από τη στάση που προτιμάτε είναι πιθανό να ξεκουραστείτε και να έχετε λιγότερο πόνο το πρωί βοηθώντας το σώμα σας με ένα μαξιλάρι.
‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα μπορούν να βάλουν ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την καμάρα της σπονδυλικής στήλης, όσοι κοιμούνται στο πλάι μπορούν να βάλουν μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και όσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορούν να βάλουν ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς τους για να στηρίξουν τις αρθρώσεις τους και να επιτρέψουν πλήρη χαλάρωση.


Ξένος τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ