Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πυκνότητα του μαστού δείκτης κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Σύστημα μέτρησης της πυκνότητας



Σύστημα μέτρησης της πυκνότητας μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Ακτινολογίας της Βορείου Αμερικής (Radiological Society of North America, RSNA).

Η πυκνότητα του μαστού όπως αυτή εκτιμάται κατά την μαστογραφία είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί έναν ισχυρό και ανεξάρτητο δείκτη κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
Μάλιστα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία θεωρεί ότι οι γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς διατρέχουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο νόσου και συστήνει την πιο στενή παρακολούθησή τους με μαγνητική τομογραφία στήθους σε συνδυασμό με την ετήσια μαστογραφία.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας οι ειδικοί σύγκριναν την πυκνότητα του στήθους και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών (κάτω και άνω των 50 ετών) και ανέλυσαν κατά πόσο ο κίνδυνος σχετίζεται με αλλαγές στην πυκνότητα του μαστού με το πέρασμα των χρόνων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 282 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 317 υγιείς γυναίκες. Για τον έλεγχο της πυκνότητας του στήθους χρησιμοποιήθηκε ένα αυτοματοποιημένο ογκομετρικό σύστημα βάσει ενός αλγόριθμου το οποίο εφαρμόστηκε στην ψηφιακή μαστογραφία – σε αντίθεση με την εκτίμηση της πυκνότητας του στήθους βάσει της εμφάνισής του στην μαστογραφία από τον ακτινολόγο.

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είχαν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα μαστού σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
«Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα επειδή φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος διαφορετικός μηχανισμός που επηρεάζει την πυκνότητα στους υγιείς μαστούς σε σύγκριση με τους νοσούντες και αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές σε νέες γυναίκες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Nicholas Perry διευθυντής του Ινστιτούτου Μαστού στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον δρ Perry αυτό θα μπορούσε να προσθέσει μια νέα διαγνωστική οπτική όπου θα γίνεται μαστογραφία σχετικά νωρίς π.χ, σε μια γυναίκα 35 ετών προκειμένου να εκτιμηθεί η πυκνότητα του μαστού της και ανάλογα με τα ευρήματα, οι γυναίκες με τους πιο πυκνούς μαστούς θα παρακολουθούνται πιο στενά με σκοπό την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και την αντιμετώπισή του.


 vita.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ