Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Που χτυπά το χάι- τεκ άγχος;

Ουδέν καλό αμιγές κακού...Μπορεί η τεχνολογία να μας έχει λύσει τα χέρια σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας αλλά  έχει προκαλέσει στους χρήστες της το λεγόμενο ψηφιακό άγχος. Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που κοιμούνται και ξυπνούν με τα  tablet και τα smartphone  για να μη χάσουν κλήση ή τίποτε από το timeline τους στο twitter ή στο facebook. 

Συνέπεια να μην βρίσκουν ποτέ ηρεμία και να υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα της  σεξουαλικής τους ζωής.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες; Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο από το ονομαζόμενο «technostress»;
 
H υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ανδρική λίμπιντο.
 
Το σεξ σε μια εποχή της «υπερτεχνολογίας», της υπερπροσφοράς δηλαδή και της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας μέσα από αυτήν, τόσο με τα κινητά, όσο και με τους υπολογιστές πάντα σε λειτουργία, ανάμεσα σε ένα κουδούνισμα του τηλεφώνου ή ένα tweet, φαίνεται να λιγοστεύει ο «χώρος» για τον σύντροφο.
 
Η τεχνολογία με τα συνεχή ερεθίσματα, αγχώνει, κουράζει, απομονώνει. Οι πολλές πληροφορίες, λόγω της αυξημένης ευκολίας πρόσβασης, η συνεχής σύνδεση με το δίκτυο κλπ., είναι από τους παράγοντες κινδύνου που δημιουργούν δυσφορία και ποικίλες διαταραχές. Κύριος υπεύθυνος  θεωρείται το Facebook και το Twitter .
 
Ο ορισμός του  «technostress» είναι το στρες που προκαλείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες  και  εκδηλώνεται με άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα, απώλεια της λίμπιντο και άλλα προβλήματα τόσο σεξουαλικά όσο και στην σχέση αυτή καθ' εαυτήν. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα τους.
 
Επαγγέλματα που διατρέχουν κίνδυνο είναι αυτά κυρίως που περιλαμβάνουν μαζική χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, που καθιστούν πιο εύκολη την πρόκληση technostress και τελικώς προκαλούν δυσχέρειες στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Το technostress προκαλεί μεταξύ άλλων σεξουαλική δυσχέρεια, ή απώλεια της επιθυμίας που οφείλεται στη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανδρική λίμπιντο).
 
Η μικρή επιθυμία και επομένως το λιγότερο σεξ στα ζευγάρια προκαλείται όχι μόνο το στρες, αλλά και από την έλλειψη χρόνου. Τα  κοινωνικά δίκτυα απομακρύνουν τους ανθρώπους και περιορίζουν τον χρόνο που διαθέτουν για να είναι μαζί.
Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
 
Η μελέτη δείχνει ότι το 16% των ανδρών που περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, πάσχουν από σχεδόν πλήρη απουσία των σεξουαλικών ερεθισμάτων και επιθυμιών προς τον σύντροφο τους,  λόγω του μεγάλου χρόνου που διαθέτουν σε posts και σε twits - ένα πρόβλημα που  σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό εθισμό.
 
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 Mobile Consumer Habits, 1 στους 10 Αμερικανούς  χρησιμοποιεί το κινητό του και  κατά την διάρκεια της σεξουαλικής του επαφής. Ο χρόνος που δαπανάται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή  με την τεχνολογία βλάπτει επίσης τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του ζευγαριού,  προκαλώντας εν τέλει συναισθηματική κρίση στο πλαίσιο της σχέσης.
 
Για την πρόληψη και την καταπολέμηση του technostress , πρέπει να επικεντρωθούμε ξανά στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον διάλογο με τον/την σύντροφο, την  κοινωνικότητα και οτιδήποτε άλλο προάγει τις κοινωνικές μας δεξιότητες.
 
Για να βρείτε τη δύναμη και να νικήσετε τη σεξουαλική δυσχέρεια που προκαλείται από το technostress, υπάρχουν δοκιμασμένες φυσικές θεραπείες και φυσικά πρέπει να θέσετε τους υπολογιστές τα tablet και τα  smartphone  εκτός λειτουργίας, θέτοντας ταυτόχρονα και αυτοπεριορισμούς στην χρήση τους. 
 
Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός
iatropedia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ