Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διευρύνονται οι ανισότητες στην υγεία φτωχών - πλούσιων εφήβων στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα




Μπορεί να παρατηρούνται ορισμένες βελτιώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία των εφήβων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία, όμως αυτή η θετική εξέλιξη δεν αφορά όλους τους νέους στον ίδιο βαθμό.

Αυτό οφείλεται στο ότι -καθώς διευρύνονται γενικότερα οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στον πλανήτη- διευρύνονται σταδιακά και οι ανισότητες στο πεδίο της υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο εσωτερικό πολλών χωρών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (της περιόδου 2002 - 2010) για σχεδόν μισό εκατομμύρια εφήβους ηλικίας 11 έως 15 ετών σε 34 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φρανκ Έλγκαρ του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", διαπίστωσαν ότι διαχρονικά αυξάνονται οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές, με συνέπεια οι νέοι από τις φτωχότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερη υγεία.

Σε γενικές γραμμές, οι φτωχότεροι έφηβοι είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, έχουν μεγαλύτερο βάρος και εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα σωματικών και ψυχικών ασθενειών, σε σχέση με τους πιο πλούσιους εφήβους. Μόνο σε ένα πεδίο, στην ικανοποίηση από τη ζωή, η ανισότητα μειώθηκε μεταξύ των εφήβων.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Φρανκ Έλγκαρ ότι «αν οι ανισότητες στην υγεία διευρύνονται σε τόσο πλούσιες χώρες, ιδίως στη διάρκεια των λεγόμενων ″υγιών ετών″ της εφηβείας, τότε αυτές οι τάσεις είναι άκρως ανησυχητικές για την μελλοντική υγεία του πληθυσμού».

«Οι ανισότητες στην υγεία κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνουν τις μελλοντικές ανισότητες στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία των ενηλίκων και στο προσδόκιμο ζωής, γι' αυτό θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των πολιτικών υγείας», πρόσθεσε.
onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Καισαρική: 8 πράγματα για τα οποία οι γυναίκες δεν μιλάνε

Η καισαρική τομή είναι κάτι για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν να μιλάνε επειδή συνήθως δεν την επιλέγουν αλλά προκύπτει γιατί κάτι προφανώς δεν πήγε καλά. Αν το γνωρίζετε εκ των προτέρων, ότι θα γεννήσετε με καισαρική καλό είναι να προετοιμαστείτε για την χειρουργική εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες «εκπλήξεις» τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την έξοδό τους από το χειρουργείο. Εσείς ποια βιώσατε; Καθετήρας Παρόλο που ο γιατρός ενθαρρύνει τις νέες μαμάδες να σηκωθούν και να περπατήσουν όσο το δυνατόν συντομότερο, το περπάτημα γίνεται μια περίπλοκη διαδικασία εξαιτίας του καθετήρα που διατηρείται την πρώτη ημέρα της παραμονής στο μαιευτήριο. Το σημάδι της τομής   Ακόμη και χρόνια μετά την γέννα, πολλές μαμάδες παρατηρούν ένα μικρό σημάδι στο δέρμα τους το οποίο άφησε η καισαρική τομή. Είναι όμως ένα από τα σημάδια τους που αγαπούν επειδή τους θυμίζει αυτό το υπέροχο δώρο, που δεν είναι άλλο από την μητρότητα. Ορός Πολλές μαμάδες ε