Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάθε πόση ώρα εφαρμόζουμε πάγο και για πόσο μετά από τραυματισμό


Μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εμφανίζεται στο σημείο μώλωπας λόγω της αιμορραγίας στους ιστούς, ενώ εκδηλώνεται παράλληλα οίδημα (πρήξιμο) και ο πόνος.

Η εφαρμογή πάγου είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των περισσότερων ήπιων τραυματισμών.
Ο πάγος βοηθά να περιοριστεί η αιμορραγία στους ιστούς, να προληφθεί ή να μειωθεί άμεσα το οίδημα και η φλεγμονή, να περιοριστούν οι μυϊκοί σπασμοί και να μειωθεί ο πόνος στο σημείο, χάρη στο μούδιασμα που επιφέρει.

Πρέπει όμως να προσέχουμε για πόση ώρα και κάθε πόσο θα εφαρμόζουμε τον πάγο στο σημείο του τραυματισμού.
Καλύπτοντας πάντα το δέρμα με μια πετσέτα, θα πρέπει να εφαρμόζετε τον πάγο για 20-30 λεπτά και ποτέ περισσότερο, καθώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο δέρμα ή τα υποκείμενα νεύρα.
Ελέγξτε την απόχρωση του δέρματος 5 λεπτά αφού εφαρμόσετε τον πάγο. Εάν το δέρμα έχει κοκκινίσει ή έχει έντονο ροζ χρώμα τοπικά, μπορείτε να απομακρύνετε τον πάγο. Η επίδραση του πάγου θεωρείται πιο ισχυρή όταν πιέζουμε ελαφρώς την παγοκύστη στο σημείο του τραυματισμού.

Ιδανικά, ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται εντός 5-10 λεπτών από τη στιγμή του τραυματισμού, για 20-30 λεπτά το πολύ. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 2-3 ώρες για τις επόμενες 24-48 ώρες.

Αποφύγετε την εφαρμογή πάγου:
- Σε σημεία του σώματος όπου η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή.
- Εάν έχει διαπιστωθεί λοίμωξη στο σημείο.
- Σε σημεία όπου το δέρμα έχει τραυματιστεί εκτενώς.
- Σε σημεία όπου το δέρμα δεν παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο (μειωμένη αίσθηση).
- Στον αριστερό ώμο εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας.
- Στο πρόσθιο ή το πλαϊνό τμήμα του λαιμού. 

onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω

Ποικιλόχρους πιτυρίαση (ΠΠ)

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση (ΠΠ) είναι μια λοίμωξη των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος. Ο ασθενής ενοχλείται από τον ανομοιόμορφο χρωματισμό του δέρματος και την απολέπιση των βλαβών, έναν αντιαισθητικό συνδυασμό. Η λοίμωξη προκαλείται από ένα ζυμομύκητα, που παρασιτεί φυσιολογικά σε μικρό αριθμό στην επιδερμίδα, κυρίως στις λιπαρές περιοχές του λαιμού, άνω θώρακα, ράχης, τριχωτού κεφαλής. Πως μοιάζει και πως αναγνωρίζουμε τη νόσο; Παρατηρούμε μικρές και λεπιδώδεις κηλίδες σε διάφορους χρωματισμούς (εξ’ ου και το «ποικιλόχρους») από άσπρο, μέχρι καφέ και ερυθρό. Ο μύκητας καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και έτσι αποχρωματίζει το δέρμα. Καθώς το άτομο μαυρίζει στον ήλιο, οι κηλίδες γίνονται πιο εμφανείς, ιδίως σε μελαχρινά άτομα. Όταν οι κηλίδες εμφανίζονται σε πρόσωπο και λαιμό, είναι πολύ αντιαισθητικές. Ποια είναι τα συμπτώματα; Η νόσος είναι ασυμπτωματική, αλλά μερικές φορές σε έντονη εφίδρωση που ο ασθενής είναι ζεστός, κάνει κνησμό. Ποιος μπορεί να προσβληθεί

Ποικιλόχρους πιτυρίαση και στρες - Tο καλοκαίρι λόγω ζέστης αύξηση των συμπτωμάτων

Αν και η βασική αιτία της εμφάνισης της ποικιλόχρους πιτυρίασης είναι ένας ζυμομύκητας (ο πιτυρόσπορος), ο συνδυασμός της έντονης ζέστης και του υπέρμετρου στρες αυξάνει τα περιστατικά ή «δυναμώνει» τα συμπτώματα στους ήδη πάσχοντες. Το στρες πέρα του ότι εντείνει την κυκλοφορία και ως εκ τούτου προάγει την εφίδρωση και τον μεταβολισμό, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη ανάπτυξη του ζυμομύκητα με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη και ταχύτερη απολέπιση του δέρματος άρα αύξηση των κηλίδων. Πέρα όμως από αυτό ελαττώνει την άμυνα του οργανισμού έτσι που να πέφτει η αντίδραση του ατόμου και να το κάνει πιο ευαίσθητο απέναντι στον ζυμομύκητα καθώς επίσης και σε άλλες λοιμώξεις. Σε αυτό το σημείο αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Οι νέες λοιμώξεις φέρνουν νέα πτώση της άμυνας του οργανισμού και νέα ένταση της πιτυρίασης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση του «φαύλου κύκλου» είναι τόσο έντονη που μπορεί να εξελιχθεί η δερματική αντίδραση περαιτέρω. Δηλ