Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάθε πόση ώρα εφαρμόζουμε πάγο και για πόσο μετά από τραυματισμό


Μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εμφανίζεται στο σημείο μώλωπας λόγω της αιμορραγίας στους ιστούς, ενώ εκδηλώνεται παράλληλα οίδημα (πρήξιμο) και ο πόνος.

Η εφαρμογή πάγου είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των περισσότερων ήπιων τραυματισμών.
Ο πάγος βοηθά να περιοριστεί η αιμορραγία στους ιστούς, να προληφθεί ή να μειωθεί άμεσα το οίδημα και η φλεγμονή, να περιοριστούν οι μυϊκοί σπασμοί και να μειωθεί ο πόνος στο σημείο, χάρη στο μούδιασμα που επιφέρει.

Πρέπει όμως να προσέχουμε για πόση ώρα και κάθε πόσο θα εφαρμόζουμε τον πάγο στο σημείο του τραυματισμού.
Καλύπτοντας πάντα το δέρμα με μια πετσέτα, θα πρέπει να εφαρμόζετε τον πάγο για 20-30 λεπτά και ποτέ περισσότερο, καθώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο δέρμα ή τα υποκείμενα νεύρα.
Ελέγξτε την απόχρωση του δέρματος 5 λεπτά αφού εφαρμόσετε τον πάγο. Εάν το δέρμα έχει κοκκινίσει ή έχει έντονο ροζ χρώμα τοπικά, μπορείτε να απομακρύνετε τον πάγο. Η επίδραση του πάγου θεωρείται πιο ισχυρή όταν πιέζουμε ελαφρώς την παγοκύστη στο σημείο του τραυματισμού.

Ιδανικά, ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται εντός 5-10 λεπτών από τη στιγμή του τραυματισμού, για 20-30 λεπτά το πολύ. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 2-3 ώρες για τις επόμενες 24-48 ώρες.

Αποφύγετε την εφαρμογή πάγου:
- Σε σημεία του σώματος όπου η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή.
- Εάν έχει διαπιστωθεί λοίμωξη στο σημείο.
- Σε σημεία όπου το δέρμα έχει τραυματιστεί εκτενώς.
- Σε σημεία όπου το δέρμα δεν παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο (μειωμένη αίσθηση).
- Στον αριστερό ώμο εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας.
- Στο πρόσθιο ή το πλαϊνό τμήμα του λαιμού. 

onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...