Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάθε πόση ώρα εφαρμόζουμε πάγο και για πόσο μετά από τραυματισμό


Μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εμφανίζεται στο σημείο μώλωπας λόγω της αιμορραγίας στους ιστούς, ενώ εκδηλώνεται παράλληλα οίδημα (πρήξιμο) και ο πόνος.

Η εφαρμογή πάγου είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των περισσότερων ήπιων τραυματισμών.
Ο πάγος βοηθά να περιοριστεί η αιμορραγία στους ιστούς, να προληφθεί ή να μειωθεί άμεσα το οίδημα και η φλεγμονή, να περιοριστούν οι μυϊκοί σπασμοί και να μειωθεί ο πόνος στο σημείο, χάρη στο μούδιασμα που επιφέρει.

Πρέπει όμως να προσέχουμε για πόση ώρα και κάθε πόσο θα εφαρμόζουμε τον πάγο στο σημείο του τραυματισμού.
Καλύπτοντας πάντα το δέρμα με μια πετσέτα, θα πρέπει να εφαρμόζετε τον πάγο για 20-30 λεπτά και ποτέ περισσότερο, καθώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο δέρμα ή τα υποκείμενα νεύρα.
Ελέγξτε την απόχρωση του δέρματος 5 λεπτά αφού εφαρμόσετε τον πάγο. Εάν το δέρμα έχει κοκκινίσει ή έχει έντονο ροζ χρώμα τοπικά, μπορείτε να απομακρύνετε τον πάγο. Η επίδραση του πάγου θεωρείται πιο ισχυρή όταν πιέζουμε ελαφρώς την παγοκύστη στο σημείο του τραυματισμού.

Ιδανικά, ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται εντός 5-10 λεπτών από τη στιγμή του τραυματισμού, για 20-30 λεπτά το πολύ. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 2-3 ώρες για τις επόμενες 24-48 ώρες.

Αποφύγετε την εφαρμογή πάγου:
- Σε σημεία του σώματος όπου η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή.
- Εάν έχει διαπιστωθεί λοίμωξη στο σημείο.
- Σε σημεία όπου το δέρμα έχει τραυματιστεί εκτενώς.
- Σε σημεία όπου το δέρμα δεν παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο (μειωμένη αίσθηση).
- Στον αριστερό ώμο εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας.
- Στο πρόσθιο ή το πλαϊνό τμήμα του λαιμού. 

onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σταφυλόκοκκος: Πώς εκδηλώνεται – Ποια σημάδια στο σώμα θέλουν προσοχή

Πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου, αλλά ποτέ δεν αναπτύσσουν λοιμώξεις από τον ιό. Ωστόσο, αν αναπτύξετε μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, είναι πολύ πιθανό αυτή να προέρχεται από βακτήρια που έχετε στο σώμα σας εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Ο σταφυλόκοκκος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τον ασθενή αν τα βακτήρια αυτά εισβάλλουν βαθύτερα στο σώμα του και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, τις αρθρώσεις, τα οστά, τους πνεύμονες και την καρδιά του. Επειδή τα βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι τόσο ανθεκτικά, μπορούν να ζήσουν σε άψυχα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες και πετσέτες αρκετό καιρό για να μεταφέρει στο επόμενο πρόσωπο που τα αγγίζει. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αποστράγγιση της μολυσμένης περιοχής. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις σταφυλόκοκκου δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα κοινά αντιβιοτικά. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί από το βακτήριο του