Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Ενα μωρό που κανείς δεν πλησίαζε για να φέρει στον κόσμο - Αληθινή ιστορία


Φθινόπωρο του 1989 σε μεγάλο και γνωστό νοσοκομείο των Αθηνών.
Είχα τελειώσει τη Σχολή Μαιευτικής των ΤΕΙ Αθηνών και έκανα την πρακτική μου άσκηση στο εν λόγω νοσοκομείο.

Τα περιστατικά των γυναικών που ερχόταν για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους πολλά και ποικίλα. Το καθένα ξεχωριστό και μοναδικό θα μπορούσα να πω. 'Αλλα χωρίς καμία επιπλοκή για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό, άλλα με επιπλοκές και δυσκολίες τόσο για τη γυναίκα όσο και για το μωρό.

Και να τρέχουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, ασταμάτητα, χωρίς ωράριο, νυχθημερόν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Μην ξεχνάμε, άλλες εποχές, άλλα τεχνικά μέσα έτσι κι αλλιώς. Παρόλα αυτά, όλα γινόντουσαν σωστά και όπως έπρεπε να γίνουν.

Οι μαίες που έκαναν την πρακτική τους όταν ερχόταν η ώρα να φύγει μια γυναίκα από την αίθουσα αναμονής και να μπει στο χειρουργείο, ήταν πάντοτε παρούσες είτε για να φέρουν στον κόσμο το μωρό είτε για να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν.

Εκείνο όμως το απόγευμα όλα ήταν αλλιώς. Θα τολμούσα να πω ότι εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα, στιγμάτισε την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, προκαλώντας μου ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς, λύπης και κυρίως ένα μεγάλο “γιατί” για τους ανθρώπους. 'Ηταν η βάρδια μου και πήγα αμέσως αφού φόρεσα την επαγγελματική μου στολή, στην αίθουσα οδυνών.

Σ' ένα κρεβάτι, μια γυναίκα γύρω στα 35, είχε μια όψη θλιμμένη. “Μα έπρεπε να είναι λίγο χαρούμενη, παρά την ταλαιπωρία, σκέφτηκα”. Η όψη της κάτωχρη έμοιαζε σα να είναι ξεχασμένη από Θεό και ανθρώπους. Πήγα αμέσως στην προϊσταμένη και την ρώτησα τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη γυναίκα. “Παιδί μου, είναι εδώ από το πρωί και περιμένει να γεννήσει. Ακόμη δεν δεν έχει καλούς πόνους όμως”. “Ναι, προϊσταμένη, αλλά δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία απ' ό,τι είδα. Ούτε ορός της έχει τοποθετηθεί ούτε τίποτε”. “Δεν την πλησιάζουν παιδί μου, κανείς δεν πλησιάζει, γιατί έχει ηπατίτιδα Β'.

'Εμεινα άφωνη! Μα είναι δυνατόν;, της είπα. Θα πάω εγώ. “Να πας παιδί μου, αλλά να προσέχεις”.
Αυτό και έκανα. Αφού φόρεσα τα γάντια μου, πήγα στο κρεβάτι που ήταν ξαπλωμένη η γυναίκα και έκανα όλα τα απαραίτητα που έπρεπε να γίνουν. Δεν ξεχνώ!!! Πριν ξεκινήσω καν να κάνω οποιαδήποτε ενέργεια, η γυναίκα κοιτώντας με κατάματα, μου είπε: “Για μένα ήρθατε; Πώς είναι δυνατόν; Είμαι εδώ από το πρωί και κανείς δεν έχει πλησιάσει γιατί έχω ηπατίτιδα Β. Μου φαίνεται απίστευτο ότι ενδιαφερθήκατε για μένα”. Μέσα μου λύγισα από τα λόγια της και κυρίως από το βλέμμα της, αλλά δεν είπα ούτε έδειξα τίποτε, συνεχίζοντας να κάνω τη δουλειά μου.

Πέρασαν αρκετές ώρες. Η ώρα του τοκετού πλησίαζε και για εκείνην. Βλέπετε είχε κι εκείνη δικαίωμα να φέρει στον κόσμο μια ζωή αφού ο Θεός το επέτρεψε να συμβεί. Και πάλι κανένας δεν αναλάμβανε να την ξεγεννήσει. Αν και είχα κάνει αρκετές γέννες μόνη μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση μια μικρή βοήθεια την χρειαζόμουν, τουλάχιστον έτσι ένιωσα. Επικοινώνησα με την υπεύθυνη του τμήματος Ψυχοπροφυλακτικής του νοσοκομείου, μαία Α.Ρ. και την ρώτησα αν θέλει να με βοηθήσει, αλλιώς θα το έκανα μόνη μου. 'Ηξερα όμως ότι κι εκείνη δεν θα δίσταζε.

'Ετσι πήγαμε στο χειρουργείο και μετά από λίγο ένα μικρό, αδύνατο αλλά πανέμορφο κοριτσάκι, ανάσανε για πρώτη φορά σ' αυτή τη ζωή. Η μητέρα του, εκείνη η 35χρονη που κανείς δεν πλησίαζε έκανε μια κίνηση που ποτέ δεν θα ξεχάσω. Ψελλίζοντας αδύναμα το “ευχαριστώ”, μου φίλησε το χέρι.
Μα πως είναι δυνατόν; Δεν έκανα κάτι. 'Εκανα απλά το καθήκον μου. 'Εκανα αυτό που μου έδωσε μεγάλη χαρά. Τίποτε περισσότερο.

Αυτή η μικρή αληθινή ιστορία παρατείθεται πρώτη φορά στη δημοσιότητα για ένα μόνο λόγο. Γιατί πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή...

ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
'Αρσα Κιλιτζιάν
Μαία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε