Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνια νεφρική νόσος και προσδόκιμο ζωής: Η συμβολή του καφέΗ νεφρική νόσος προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους και αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η αιτία είναι η στένωση της νεφρικής αρτηρίας. Οι πλάκες αθηρωμάτωσης που σχηματίζονται στα τοιχώματα του αυλού των αρτηριών που είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους είναι δυνατόν να προκαλούν στένωση νεφρικής ή άλλης αρτηρίας.
Οι ειδικοί αποκαλούν την ασθένεια «σιωπηλό δολοφόνο» επειδή οι πάσχοντες αργούν να την αντιληφθούν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο να ζήσουν περισσότερο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερους από 2.300 ασθενείς επί 12 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν άφθονο καφέ μείωσαν κατά 25% τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.
Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ αύξησαν επίσης τις πιθανότητες επιβίωσης των συμμετεχόντων κατά 12% και 22%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.
Σύμφωνα με τον Miguele Bigotte Vieira, από το Νοσοκομείο της Βόρειας Λισαβόνας, η μελέτη δείχνει τη δοσοεξαρτώμενη προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης στη θνησιμότητα των πασχόντων από χρόνια νεφρική νόσο.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που πίνουν περισσότερο καφέ μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητά τους» πρόσθεσε.
Ο Δρ Viera δήλωσε επίσης ότι η επίδραση του καφέ παρέμενε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου των πασχόντων από νεφρική νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο ΔΜΣ, προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές και η διατροφή.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο και έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο γενικό πληθυσμό, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει τα οφέλη του καφέ για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο.

Πηγή: Mail Online

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας