Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνια νεφρική νόσος και προσδόκιμο ζωής: Η συμβολή του καφέΗ νεφρική νόσος προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους και αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η αιτία είναι η στένωση της νεφρικής αρτηρίας. Οι πλάκες αθηρωμάτωσης που σχηματίζονται στα τοιχώματα του αυλού των αρτηριών που είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους είναι δυνατόν να προκαλούν στένωση νεφρικής ή άλλης αρτηρίας.
Οι ειδικοί αποκαλούν την ασθένεια «σιωπηλό δολοφόνο» επειδή οι πάσχοντες αργούν να την αντιληφθούν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο να ζήσουν περισσότερο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερους από 2.300 ασθενείς επί 12 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν άφθονο καφέ μείωσαν κατά 25% τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.
Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ αύξησαν επίσης τις πιθανότητες επιβίωσης των συμμετεχόντων κατά 12% και 22%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.
Σύμφωνα με τον Miguele Bigotte Vieira, από το Νοσοκομείο της Βόρειας Λισαβόνας, η μελέτη δείχνει τη δοσοεξαρτώμενη προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης στη θνησιμότητα των πασχόντων από χρόνια νεφρική νόσο.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που πίνουν περισσότερο καφέ μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητά τους» πρόσθεσε.
Ο Δρ Viera δήλωσε επίσης ότι η επίδραση του καφέ παρέμενε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου των πασχόντων από νεφρική νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο ΔΜΣ, προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές και η διατροφή.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο και έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο γενικό πληθυσμό, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει τα οφέλη του καφέ για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο.

Πηγή: Mail Online

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…